Παράσιτα
Gisaengchung / Parasite

Σινεφίλ 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132'

Νοτιοκορεάτικη ταινία, σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν-χο με τους: Σονγκ Κανγκ - Χο, Γιανγκ Χίε - τζιν, Τζο Γέο - τζεόνγκ, Παρκ Σο - νταμ

ΠληροφορίεςΠληροφορίες και κριτικές για την ταινία
banner
 • Άννα πριν από 1 χρόνια

  3 αστεράκΑ Δεν κατάλαβα το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο σκηνοθέτης... ίσως φταίει που δεν γνωρίζω τα περί ταξικού χάσματος και οικονομικών ανισοτήτων της Νότιας Κορέας ή φταίει που δεν είμαι εγώ τόσο "ψαγμένη", αλλά εκεί που θα έπρεπε να νιώθεις την απόγνωση της οικογένειας των "παρασίτων" το μόνο που καταφέρνουν είναι να σου προκαλούν αποστροφή. Η κάθε απόφασή τους χαρακτηρίζεται από τυχοδιωκτισμό και ξεκάθαρη διάθεση εκμετάλλευσης όποιου βρεθεί μπροστά τους. Από την άλλη, οι πλούσιοι, οι δυνατοί και, κατά κάποιον τρόπο "ξενιστές" παρουσιάζονται δεκτικοί, ευγενικοί, στοργικοί γονείς και λίγο αφελείς, ανίσχυροι και απόλυτα χειραγωγήσιμοι.
  Παρά τις ομολογουμένως εξαιρετικές και, σε κάποια σημεία, ακόμα και ωμές ερμηνείες η ταινία δεν θα έφτανε στις υποψηφιότητες (πόσο μάλλον να σαρώσει τα Όσκαρ) αν δεν ήταν Νοτιοκορεάτικη. Σαν μια ακόμα χολιγουντιανή ταινία, θα είχε χαρακτηριστεί μέτρια έως καλή και πολύ θα της ήταν!
  Συνολικά, μια ταινία με υπερβολική και στερούμενη νοήματος υπόθεση, αλλά με άρτια σκηνοθεσία και πολύ δυνατή ερμηνευτικά. Κρίμα ωστόσο που επισκίασε ταινίες όπως το "1917" ή το εκπληκτικό "Ford vs Ferrari".

  • Άγγελος πριν από 1 χρόνια

   Νομίζω ότι αυτή η αποστροφή προς τα "παράσιτα" και η συμπάθεια προς τους πλουσίους είναι αυτά που προσπαθεί να δημιουργήσει η ταινία. Οι πλούσιοι, για μας, είναι οι καλοί, οι επιτυχημένοι. Από την άλλη, δύο οικογένειες που βρίσκονταν μέσα στα χρέη και στα σκατά, άρχισαν να πλακώνονται, χωρίς να έχουν να χωρίσουν κάτι μεταξύ. Δεν εντοπίζουμε ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και εκμεταλλευόμαστε άτομα που αντιμετωμίζουν τις ίδιες δυσκολίες. Κατά την γνώμη μου, μια σημαντική σκηνή είναι αυτή που ανακαλύπτει η οικογένεια την κρυψώνα. Όταν, αρχικά, η παλιά οικιακή βοηθός είχε ένα μυστικό, το οποίο δεν έπρεπε να μάθουν οι Παρκ, παρακαλούσε για ελεημοσύνη και οι Κιμς κοιτούσαν αφ'υψηλού. Αντίθετα, όταν είδε πως έχουν κι αυτοί ένα μυστικό, το εκμεταλλεύτηκε και οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Εν ολίγοις, οι φτωχοί μαλώνουν μεταξύ τους, πατάνε ο ένας τον άλλον για να ανέβουν πιο ψηλά, χωρίς να στρέφονται στο πραγματικό πρόβλημα. Δεν θα πω ότι είναι ο καπιταλισμός το πρόβλημα γιατί θα πεταχτεί κανας φιλελές να με πρήζει περί του "μόνου ορθολογικού συστήματος" στο διαγαλαξιακό Σύμπαν