12 Χρόνια Σκλάβος
12 Years a Slave

Δραματική 2013 | Έγχρ. | Διάρκεια: 134'

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Στιβ Μακ Κουίv με τους: Τσιετέλ Ετζιοφόρ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπραντ Πιτ, Λουπίτα Νιόνγκο

ΠληροφορίεςΠληροφορίες και κριτικές για την ταινία
  • panos πριν από 6 χρόνια

    1 αστεράκΑ Διαβάζοντας διάφορες κριτικές για την ταινία, είχα χαμηλές προσδοκίες. Παρ' όλα αυτά απογοητεύτηκα. Έχοντας δει κάποιες ταινίες με άμεση ή έμμεση αναφορά στην εποχή της δουλείας έβλεπα τον πρωταγωνιστή να μοιάζει πιο ξαφνιασμένος από μένα από αυτά που συμβαίνουν γύρω του και στον ίδιο. Ελάχιστη έως καθόλου εμβάνθυνση στους χαρακτήρες, που κάποιες φορές οι συμπεριφορές τους, έτσι όπως παρουσιάζονται στην ταινία δεν φαίνεται να είναι προιόν κάποιων προσωπικών συμφερόντων ή να στηρίζονταν στην ηθική ή ιδεολογία της εποχής, παρα μόνον χρήζουν ψυχιατρικής μελέτης.
    Έμμεσες αναφορές στην θρησκεία, και χοντροκομμένα εσωτερικά διλήμματα, που ίσως συγκινούν το αμερικάνικο κοινό, είναι παιδαριώδη.
    Αν δεν έχει δει κάποιος, άλλη ταινία με αναφορά εκείνη την εποχή μπορεί να πάρει μια γεύση με σοβαρό βέβαια κίνδυνο να “παραπλανηθεί στο γιατί υπήρξαν ή υπάρχουν κακοί άνθρωποι”.
    Αν διαβάσει κανείς την συνοπτική υπόθεση της ταινίας, είναι σαν να την έχει δει κι όλας, δεν λέει τίποτα απολύτως παραπάνω.