Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το καλοκαίρι

Ανακαλύψτε τα κινηματογραφικά must-see που μας περιμένουν σύντομα σε θερινά και μη σινεμά.

Barbie3 «Barbie»

Λίγο πριν ανοίξουν τα θερινά σινεμά της πόλης, σας παρουσιάζουμε τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη μεγάλη οθόνη. Πολυαναμενόμενα blockbusters, υπερηρωικές περιπέτειες, σινεφίλ τίτλοι, αλλά και επανεκδόσεις κλασικών αριστουργημάτων σάς περιμένουν στο αφιέρωμά μας παρακάτω.

C’mon Barbie, let’s go party!

barbie_teaser

Με τη δυναμική του camp φαινόμενου της δεκαετίας, η ταινία που δίνει σάρκα και οστά στη διασημότερη κούκλα της ιστορίας έχει ήδη κερδίσει το επικοινωνιακό στοίχημα. Καθετί που σχετίζεται με το "Barbie" της Γκρέτα Γκέργουιγκ ("Μικρές Κυρίες"), από το τρέιλερ μέχρι φίλτρα στα social media, γίνεται αστραπιαία viral, ανταπόκριση που ελπίζουμε να επαναληφθεί όταν το φιλμ κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους (20/7). Χωρίς να έχει προς ώρας αποσαφηνιστεί η πλοκή, γνωρίζουμε πως η Μπάρμπι προετοιμάζεται για μια περιπέτεια έχοντας ως συντροφιά τον Κεν, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά της με κάθε κόστος. Στο ρόλο των απόλυτα ταιριαστών πρωταγωνιστών βρίσκουμε τους Μάργκο Ρόμπι και Ράιαν Γκόσλινγκ, ενώ ρόλο-έκπληξη κρατά και η διάσημη ποπ σταρ Dua Lipa. Το σενάριο υπογράφει ο υποψήφιος για τρία Όσκαρ Νόα Μπάουμπακ ("Frances Ha", "Ιστορία Γάμου").

Ο "πυρηνικός" Νόλαν

oppenheimer_trailer

Μία από τις πιο αινιγματικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν. Καθώς, όπως προδίδει ο τίτλος του "Οπνεχάιμερ" (24/8), η υπόθεση αφορά το δημιουργό της ατομικής βόμβας Τζόσουα Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Κίλιαν Μέρφι). Στη μεγαλεπήβολη παραγωγή, ο Νόλαν κατάφερε να ξεπεράσει εκ νέου τον εαυτό του μετά την κατάρριψη ενός πραγματικού αεροπλάνου για τις ανάγκες του "Tenet". Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, στο "Οπενχάιμερ" πέτυχαν χωρίς τη χρήση ειδικών εφέ την αναπαράσταση της πρώτης δοκιμής ατομικής βόμβας, η οποία έδωσε στην ανθρωπότητα την εικόνα του δολοφονικού καπνού που παίρνει το σχήμα μανιταριού. Ελπίζουμε ο Νόλαν να μη χρησιμοποίησε αληθινά πυρηνικά, αν και για όλα τον έχουμε ικανό...

Η επιστροφή του Ίντι

Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου2

Γεμάτο υποσχέσεις και με μια λουσάτη πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Καννών έρχεται το σίκουελ "Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου" (29/6), στο οποίο ο Χάρισον Φορντ επιστρέφει για να χρίσει το διάδοχό του στο franchise. Τον βρίσκει στο πρόσωπο της πολυτάλαντης Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, η οποία υποδύεται τη βαφτισιμιά του ατρόμητου αρχαιολόγου. Μαζί πρόκειται να ζήσουν μια περιπετειώδη οδύσσεια σε ψυχροπολεμικό φόντο, καθώς ο Ίντι δυσαρεστείται από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσλάβει, το 1969, πρώην κρατικούς εχθρούς για να κατακτήσει το Διάστημα πριν από τους Σοβιετικούς. Τότε ο Τζόουνς αποφασίζει να αναλάβει δράση, αγνοώντας όμως ότι στο κόλπο καιροφυλακτεί επίσης ένας πρώην ναζί επιστήμονας (Μαντς Μίκελσεν), ο οποίος έχει τα δικά του μοχθηρά σχέδια.

Μια νέα "Μικρή Γοργόνα"

i_mikri_gorgona2022

Η Disney συνεχίζει τις φιλόδοξες live-action διασκευές κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων της, και σειρά έχει η ήδη πολυσυζητημένη, για τους λάθος λόγους, "Μικρή Γοργόνα" (25/5). Και λέμε λάθος, διότι "σάλο" έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εδώ πρόκειται να δούμε την πρώτη (σε live-action) Αφροαμερικανή πριγκίπισσα του στούντιο, την οποία ενσαρκώνει η Χάλι Μπέιλι. Λες και μυθικά πλάσματα, όπως οι γοργόνες, έχουν εξ ορισμού συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά… Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία είναι οικεία σε όλους χάρη στο animation του 1989: ερωτευμένη με έναν πρίγκιπα (Τζόνα Χάουερ-Κινγκ), η γοργόνα Άριελ ζητά από μια μάγισσα του βυθού να την κάνει θνητή, αλλά το τίμημα της μεταμόρφωσης είναι βαρύ. Η παραγωγή έρχεται με αξιώσεις, αφού έχει τον έμπειρο Ρομπ Μάρσαλ στην καρέκλα του σκηνοθέτη ("Αναμνήσεις μιας Γκέισας", "Σικάγο") και πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τη Μελίσα ΜακΚάρθι (ως μοχθηρή μάγισσα Ούρσουλα) και τον οσκαρικό Χαβιέρ Μπαρδέμ στο ρόλο του βασιλιά του βυθού και πατέρα της πριγκίπισσας Άριελ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στο live-action πρόκειται ν’ ακούσουμε όχι μόνο τα κλασικά τραγούδια του πρωτότυπου σάουντρακ αλλά και τέσσερα ολοκαίνουργια, τα οποία υπογράφει η διάνοια των μιούζικαλ Λιν-Μανουέλ Μιράντα.

All-star "Asteroid City"

Asteroid City trailer1

1955. Μια πόλη που γιορτάζει την ημέρα που χτυπήθηκε από αστεροειδή. Ένας χήρος. Μια διάσημη ηθοποιός. Και μερικοί εξωγήινοι. Αυτά είναι τα συστατικά της εντέκατης ταινίας του γεωμετρικά ρομαντικού Γουές Άντερσον ("Ξενοδοχείο Grand Budapest"), στην οποία συμμετέχει ένας χείμαρρος πρωτοκλασάτων ηθοποιών. Πάρτε βαθιά ανάσα: Τζέισον Σβάρτζμαν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Χανκς, Τίλντα Σουίντον, Μπράιαν Κράνστον, Έντουαρντ Νόρτον, Άντριεν Μπρόντι, Στιβ Καρέλ, Ματ Ντίλον και Μάργκο Ρόμπι είναι μονάχα μερικοί από τους σταρ της παραγωγής. Με την παρακάτω "ενδεκάδα" πρόκειται να παραταχθεί ο Άντερσον στις Κάννες, όπου μάλιστα διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα, προτού το "Asteroid City" βρεθεί στις μαρκίζες των ελληνικών σινεμά (22/6).

Pixar, κάνε ξανά το θαύμα σου!

Elemental

Το animation στούντιο, που έχει χαρίσει ουκ ολίγα μοντέρνα αριστουργήματα του είδους ("Ψηλά στον Ουρανό", "Τα Μυαλά που Κουβαλάς"), φαίνεται πως μας επιφυλάσσει ακόμα ένα διαμαντάκι. Με τίτλο "Στο Στοιχείο τους" (15/6), η ταινία τοποθετείται στον φανταστικό κόσμο της Πόλης των Στοιχείων όπου, όπως μπορείτε να φανταστείτε, ζουν τα διάφορα στοιχεία της φύσης, όπως η φωτιά, το νερό και η γη. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Φλόγα, η οποία δεν έχει βγει ποτέ έξω από τα όρια της πόλης όπου μεγάλωσε και προορίζεται να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση παρά τη θέλησή της. Όλα όμως αλλάζουν από τη στιγμή που γνωρίζεται με ένα άλλο στοιχείο, τον υδάτινο Ριπλ, ο οποίος την προτρέπει να ξεκινήσουν μαζί μια περιπέτεια που θα αλλάξει ριζικά και τους δύο.

Η αρχή ενός γκαζιάρικου τέλους

Fast X

Το "Fast & Furious", ένα από τα πλέον επιτυχημένα franchise όλων των εποχών, με αθροιστικά κέρδη που αγγίζουν τα 6,5 δισ. δολάρια, ετοιμάζεται να "παρκάρει" οριστικά. Θα το κάνει όμως όπως του αρμόζει, δηλαδή σε δύο καταιγιστικά μέρη και με το πρώτο κεφάλαιο να τιτλοφορείται "Fast X" (18/5). O "πατριάρχης" της αυτοκινητο-συμμορίας Ντόμινικ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) μαθαίνει πως η Σάιφερ (Σαρλίζ Θερόν) εξαπολύει εναντίον του έναν νέο αμείλικτο εχθρό, ο οποίος θέλει να τον εξολοθρεύσει (Τζέισον Μομόα). Οικεία κατάσταση για τον Τορέτο, ο οποίος ωστόσο αυτήν τη φορά θα πρέπει να ξεπεράσει εαυτόν εάν θέλει να προστατέψει την οικογένειά του.

Παρέλαση αστέρων

Marlowe
"Marlowe"

Καλοκαίρι στα θερινά χωρίς σταρ δεν νοείται. Ο Λίαμ Νίσον συμπληρώνει 100 ταινίες με το όνομά του στα credits με το "Marlowe" (22/6), ένα θρίλερ με νουάρ αέρα διά χειρός Νιλ Τζόρνταν. Έπειτα, η Ιζαμπέλ Ιπέρ ενσαρκώνει μια ατρόμητη συνδικαλίστρια στον "Εύκολο Στόχο" (31/8), ενώ ο διάσημος πλέον ελέω "Aftersun" Πολ Μεσκάλ δοκιμάζεται στο μιούζικαλ, πρωταγωνιστώντας στη νέα μεταφορά του κλασικού "Carmen" (3/8). Ακόμη, βρίσκουμε τον Χιου Τζάκμαν στο "Γιο" (6/7), το σίκουελ του οσκαρικού "Πατέρα" (Φλόριαν Ζελέρ), την ώρα που Μπεν Κίνγκσλι και Έζρα Μίλερ υποδύονται τον εκκεντρικό Σαλαβατόρ Νταλί στο "Daliland" (10/8).

Υπερηρωικές ακροβασίες

spiderman_across_the_spider_verse

Μετά το δίκαιο εμπορικό και καλλιτεχνικό σουξέ της animation περιπέτειας "Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν", το οποίο επισφραγίστηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, έφτασε η ώρα για το "Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν" (1/6). Ο κεντρικός ήρωας Μάιλς Μοράλες επανενώνεται με τη Γκουέν Στέισι και περνά στο Πολυσύμπαν, όπου συναντά μια ομάδα αραχνο-ανθρώπων επιφορτισμένων με την προστασία του. Η σχέση τους, όμως, θα φτάσει στα άκρα, όταν η εμφάνιση μιας νέας απειλής τούς φέρνει σε σφοδρή αντιπαράθεση. Τότε ο Μοράλες θα πρέπει να βρει νέο νόημα στο τι σημαίνει να είσαι ήρωας, ώστε να καταφέρει να σώσει όσους αγαπά.

Αντίο "Επικίνδυνες Αποστολές"

mission_impossible_dead_reconing_partone_trailer

Όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν, έτσι και ο πράκτορας Ίθαν Χαντ (Τομ Κρουζ) πρόκειται να σύντομα να αποσυρθεί… with a bang. Στις 13/7 αποκαλύπτεται το "Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση - Μέρος Πρώτο", στο οποίο εκτός από τον Κρουζ επιστρέφουν οι συνήθεις ύποπτοι συμπρωταγωνιστές Βινγκ Ρέιμς, Ρεμπέκα Φέργκιουσουν και Σάιμον Πεγκ. Επίσης για τρίτη διαδοχική φορά πίσω από την κάμερα βρίσκεται ο Κρίστοφερ ΜακΚουόρι, ο οποίος ευθύνεται σημαντικά για την επιτυχία των προηγούμενων σίκουελ "Μυστικό Έθνος" και "Η Πτώση".

Γούντι Άλεν, νούμερο 50

Coup de Chance

Παρότι "εξόριστος" στην Ευρώπη, αφού στις ΗΠΑ θεωρείται παρίας, ο Γούντι Άλεν συνεχίζει να εργάζεται φτάνοντας, μάλιστα, τις πενήντα μεγάλου μήκους ταινίες με το "Coup de Chance". Δώδεκα χρόνια μετά το "Μεσάνυχτα στο Παρίσι", ο Αμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει στην Πόλη του Φωτός για ένα, σύμφωνα με τον ίδιο, ερωτικό θρίλερ στο πνεύμα του "Match Point". Σε ελεύθερη μετάφραση, ο τίτλος της ταινίας σημαίνει "παιχνίδισμα της τύχης" και παρότι δεν είναι γνωστή ακόμα η πλοκή, ξέρουμε ότι πρόκειται να πρωταγωνιστούν αποκλειστικά Γάλλοι ηθοποιοί. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το δίδυμο των Μελβίλ Πουπό και Νιλς Σνάιντερ. Όσο για την πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, σημειώνετε την 24η Αυγούστου.

Νύχτες κωμωδίας

No Hard Feelings
"Μαθήματα Αποπλάνησης"

Ως είθισται, τα θερινά πρόκειται να προβάλουν ουκ ολίγες κωμωδίες από το Χόλιγουντ και την Ευρώπη. Όπως τα "Μαθήματα Αποπλάνησης" (22/6), τα οποία βρίσκουν την Τζένιφερ Λόρενς στο ρόλο μιας οδηγού Uber που αναλαμβάνει την "ενηλικίωση" ενός εφήβου, ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της. Το λες και στόρι βγαλμένο από τα 90s… Από την άλλη, οι Τονι Κολέτ και Άννα Φάρις είναι "Επίδοξοι Κληρονόμοι" (8/6), αφού επιχειρούν απεγνωσμένα να αποκτήσουν την περιουσία της θείας τους. Έπειτα, ο πολύπειρος Σαντιάγκο Μίτρε δοκιμάζεται στην κωμωδία με το "Μικρό Λουλούδι" (29/6), καθώς επίσης ο βιτριολικός Άλεξ ντε λα Ιγκλέσιας με τον "Τέταρτο Επιβάτη" (6/7).

Από arthouse τι έχουμε;

Master Gardener
"Master Gardener"

Οι σινεφίλ μπορούν από τώρα να σημειώσουν στα ημερολόγιά τους τρεις "άχαστες" καλλιτεχνικές ταινίες. Στις 8/6, η ιδιοσυγκρασιακή Μία Χάνσεν-Λαβ μας προετοιμάζει για ένα ακόμα εγκεφαλικό ψυχογράφημα στο "Ένα Υπέροχο Πρωινό". Την κεντρική ηρωίδα ενσαρκώνει η Λεά Σεϊντού, η οποία κρατά το ρόλο μιας μητέρας που προσπαθεί να αναθρέψει το παιδί της, ενώ ταυτόχρονα αναζητά το κατάλληλο γηροκομείο για τον ηλικιωμένο και άρρωστο πατέρα της. Οι ισορροπίες περιπλέκονται περαιτέρω, όταν η γυναίκα συναντά μια παλιά γνωριμία με την οποία συνάπτει σχέση. Λίγο μετά (15/6), ο 76χρονος Πολ Σρέιντερ υπογράφει το "Master Gardener". Εν προκειμένω, ένας φυτοκόμος (Τζόελ Έντγκερτον) έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινά μυστικά, όταν η αφεντικίνα του (Σιγκούρνι Γουίβερ) τον υποχρεώνει να μάθει τη δουλειά στη νεαρή ανιψιά της. Τέλος, ο Μαδριλένος δεξιοτέχνης των θρίλερ Ροντρίγκο Σορογκογιέν ("Ο Έκπτωτος") σκαρφίζεται το βίαιο "Ο Εχθρός Δίπλα μου" (10/8). Ένα ζευγάρι μετακομίζει σε ένα ορεινό χωριό, ελπίζοντας να έρθει πιο κοντά με τη φύση, μόνο που τελικά συναντά κάτι τρομακτικά εχθρικό.

Η ώρα του κλασικού

Notorious
"Notorious"

Το μενού των επανεκδόσεων για φέτος προβλέπεται άκρως χορταστικό. Μεταξύ άλλων, έχουμε τέσσερις κυκλοφορίες κλασικών διασκευών της Αγκάθα Κρίστι ("Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές", "Έγκλημα Κάτω από τον Ήλιο", "Έγκλημα στον Νείλο") με την αρχή να κάνει στις 29/6 ο "Σπασμένος Καθρέφτης" (Γκάι Χάμιλτον). Παράλληλα, τα θερινά πρόκειται να φουλάρουν με Άλφρεντ Χίτσκοκ, καθώς αναμένεται η επανακυκλοφορία αγωνιωδών θρίλερ όπως τα "Το Χέρι που Σκοτώνει", "Notorious", "Ρεβέκκα" και "Η Θηλιά". Επιπλέον, το άτυπο σινεφίλ γεγονός του καλοκαιριού αφορά την επιστροφή τριών αγαπημένων ταινιών των αδερφών Κοέν. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά στη μεγάλη οθόνη τα "Fargo" (6/7), "Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι", αλλά και το ντεμπούτο-κομψοτέχνημα "Μόνο Αίμα" (22/6, φωτό 2), τρεις προβολές που πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε. Οι επανεκδόσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Αναμένουμε ακόμα το folk horror αριστούργημα "Το Καταραμένο Σκιάχτρο" (20/7) και το μεθυστικό φιλμ νουάρ "Σκοτεινοί Δολοφόνοι" (13/7) με τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Τόνι Κέρτις. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι συνεχίζονται οι επανακυκλοφορίες των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μιας και προσεχώς ετοιμάζονται τα φιλμ "Ο Μελισσοκόμος", "Τοπίο στην Ομίχλη", "Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού" και το "Βλέμμα του Οδυσσέα".

Τα ελληνικά στοιχήματα

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ
"Μπάσταρδα"

Από το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας, μέχρι και πέρσι, κάθε χρόνο υπήρχε έστω μία ελληνική ταινία που και για το αξιοπρόσεκτο καλλιτεχνικό ύφος της ξεχώριζε και κατάφερνε να προσελκύσει σημαντική μερίδα του κοινού στις αίθουσες. Φέτος είναι δύο οι ντόπιες παραγωγές που φιλοδοξούν να συνεχίσουν αυτό το ενθαρρυντικό σερί. Αρχικά, τα ηδονικά "Μπάσταρδα" (25/5), το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του ανθρώπου-πολυεργαλείο Νίκου, Πάστρα που έκανε πρεμιέρα με sold out προβολές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ξεσηκώνοντας έντονες συζητήσεις. Αναπόφευκτο, αν σκεφτούμε πως η ταινία αφορά τις σεξουαλικές και μη κραιπάλες μιας παρέας νεαρών ενηλίκων, οι οποίοι περνούν τις μέρες τους σε ένα απομονωμένο σπίτι που θυμίζει κοινόβιο. Τη σκυτάλη παίρνει στις 8/6 η μεταμοντέρνα κωμωδία "Black Stone" (Σπύρος Ιακωβίδης). Σε ύφος mockumentary, παρακολουθούμε τις προσπάθειες δύο κινηματογραφιστών να βοηθήσουν μια υπερπροστατευτική μητέρα να εντοπίσει τον αδερφό του ανάπηρου γιου της, ο οποίος κατηγορείται για απάτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.