Λουνάνα: Ένα Γιάκ Μέσα στην Τάξη

3

Υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ δραμεντί με ντοκιμαντερίστικη δύναμη και παλλόμενα συναισθήματα. Αποθέωση σεναριακής ευθυβολίας και κινηματογραφικής απλότητας.

Lunana

Αν οποιαδήποτε γεωγραφική ερώτηση που αφορά το Μπουτάν θεωρείται "για προχωρημένους", πολλοί λιγότεροι μπορούν να απαντήσουν για τη σχέση του σινεμά με αυτή την ορεινή ασιατική χώρα. Το Μπουτάν στον κινηματογραφικό χάρτη το έβαλε η χαριτωμένη κομεντί του 1999 "Το Κύπελλο" σε σκηνοθεσία Κιέστε Νόρμπου και να που δύο δεκαετίες αργότερα έρχεται ένας πρώην βοηθός του για να στρέψει ξανά τα φώτα της διεθνούς σινε-διασημότητας επάνω του. Διότι με την πρώτη του μεγάλου μήκους, ο Πάουο Ντόινινγκ Ντόρτζι κέρδισε μια υποψηφιότητα διεθνούς Όσκαρ, αποκαλύπτοντάς μας, μέσα από μια γενναιόδωρη δραμεντί, έναν ολότελα άγνωστο στους Δυτικούς κόσμο. Αυτόν της Λουνάνα.


Εκεί, "στο πιο απομονωμένο χωριό της χώρας και πιθανώς ολόκληρου του πλανήτη", διορίζεται για μια σεζόν ο νεαρός δάσκαλος Ουγκιέν, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει τραγουδιστής στην Αυστραλία. Δέχεται με βαριά καρδιά και ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι με λεωφορείο, με μουλάρια και με τα πόδια, για να φτάσει μέρες μετά σε υψόμετρο 4.800 μέτρων και στη Λουνάνα των 56 κατοίκων. Χωρίς νερό, ρεύμα και τις στοιχειώδεις ανέσεις, θα βιώσει στη σκιά των Ιμαλαΐων μια εμπειρία που θα του αλλάξει τη ζωή.


Μια ιστορία που θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία μιας κωμωδίας παρεξηγήσεων ή εκείνη ενός διδακτικού δράματος αποκτά με αβίαστη ντοκιμαντερίστικη δύναμη κινηματογραφική υπόσταση και βαθύ ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, πιστή στις συμβάσεις μιας περιπέτειας ενηλικίωσης, η ταινία του Ντόρτζι διαθέτει χαρακτήρες, ηθικά διλήμματα, ανατροπές και καθαρά, παλλόμενα συναισθήματα. Αποθέωση σεναριακής ευθυβολίας και αφηγηματικής απλότητας, συνδυάζει αποτελεσματικά χιούμορ, ρεαλισμό και τρυφερότητα, αποθεώνοντας την ξεχασμένη έννοια της ανθρώπινης κοινότητας και τους ορατούς ή αόρατους δεσμούς που τη συνέχουν.  

Μπουτάν, Κίνα. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Περισσότερες πληροφορίες

Λουνάνα: Ένα Γιακ Μέσα στην Τάξη

Lunana
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 109 '
  • Πάουο Ντόινινγκ Ντόρτζι

Δάσκαλος στο Μπουτάν, ο νεαρός Ουγκιέν ονειρεύεται να γίνει τραγουδιστής στην Αυστραλία. Δέχεται με βαριά καρδιά να διδάξει για μια σεζόν στο αποκομμένο από τον πολιτισμό χωριό Λουνάνα, ψηλά στα Ιμαλάια, μια εμπειρία που θα του αλλάξει τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.