Utama, το Σπίτι μας

3,5

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν «παρελθόντα» τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Utama

Κάθε κάδρο του βραβευμένου φωτογράφου Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι είναι και μια αξέχαστη εικόνα της ορεινής βολιβιανής φύσης η οποία περιβάλλει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Κέτσουα. Εκεί, στη μέση μιας έρημης, χέρσας γης μια ασυνήθιστα μακρά ξηρασία απειλεί άμεσα τον τρόπο ζωής του Βιργίνιο και της Σίσα, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα αντισταθούν και θα συνεχίσουν να εκτρέφουν τα λάμα τους ή θα ηττηθούν από το αφιλόξενο περιβάλλον και θα μετακομίσουν στην πόλη.

Επίμονα ανθρωποκεντρική, η ματιά του κινηματογραφικά πρωτάρη Γκρίσι αντιπαραβάλλει το απόμακρο μεγαλείο του τοπίου με τη σιωπηλή επιμονή ενός "παρελθόντος" τρόπου ζωής. Γήινου, αθόρυβου και περήφανου, ο οποίος καλείται να συνδιαλλαγεί αφενός με τη μοίρα του κι αφετέρου με την αλλαγή των καιρών (η επίσκεψη του εγγονού του ζευγαριού). Πρόκειται για μια άνιση μάχη την οποία καταγράφει με κινηματογραφική ακρίβεια κι ευαισθησία μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Σινεμά του Κόσμου) στο φεστιβάλ του Σάντανς.

Βολιβία. 2022. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ΝΕΟ FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Utama, το Σπίτι μας

Utama
3,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 87 '
  • Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι

Στα ορεινά της Βολιβίας, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Κέτσουα ζει στη μέση μιας έρημης, χέρσας γης. Όταν μια ασυνήθιστα μακρά ξηρασία απειλεί τον τρόπο ζωής τους, ο Βιργίνιο και η Σίσα αντιμετωπίζουν το δίλημμα να αντισταθούν ή να ηττηθούν από το αφιλόξενο περιβάλλον και να μετακομίσουν στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.