Παρίσι Ξανά

2,5

Μια γυναίκα και μια χώρα προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα αγιάτρευτο τραύμα, σε ένα εγκάρδιο, ελαφρά υποτονικό δράμα το οποίο δεν ξεφεύγει ποτέ από οικεία σχήματα και προβλέψιμα όρια.

Parisi xana

Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας, μεταφραζόμενος ως "Ξαναβλέποντας το Παρίσι", δεν αναφέρεται στην επιστροφή κάποιου επισκέπτη ή κατοίκου της Πόλης του Φωτός. Αφορά την "καινούρια" γαλλική πρωτεύουσα, όπως αυτή μεταμορφώθηκε μετά το 2015 και τις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hebdo και το θέατρο Μπατακλάν οι οποίες άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες. Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της 11ης Σεπτεμβρίου σημάδεψε βαθιά μια πολυπολιτισμική χώρα και άφησε ένα ανεξίτηλο κοινωνικό αποτύπωμα, το είδος και το μέγεθος του οποίου προσπαθεί να διερευνήσει η Αλίς Ουινοκούρ μέσα από ένα αλληγορικό δράμα χαρακτήρων.

Στο επίκεντρό του στέκεται η Μιά, μεταφράστρια (η κοσμοπολίτικη πλευρά του γαλλικού πολιτισμού) η οποία βρίσκεται σε μια κατασταλαγμένη σχέση με τον χειρουργό Βενσάν. Η ρουτίνα της, όμως, θα αλλάξει άρδην όταν ένα βράδυ βρεθεί σε ένα μπιστρό το οποίο θα γίνει στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης. Τραυματισμένη και σοκαρισμένη, θα αναρρώσει για κάποιους μήνες στην εξοχή, αλλά όταν επιστρέψει στο Παρίσι δεν θα μπορεί ακόμα να θυμηθεί τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Χαμένη διαρκώς στις αναμνήσεις της, αρχίζει να τις ξεδιαλύνει αργά και βασανιστικά, φοβούμενη πάντα μήπως ανακαλύψει κάτι αβάστακτα επώδυνο.

Σκηνοθέτις ("Augustine", "Proxima") και βραβευμένη με Σεζάρ σεναριογράφος ("Ατίθασες" της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν), η Αλίς Ουινοκούρ ξεκινάει από μια σχεδόν προσωπική εμπειρία – ο αδελφός της είναι επιζών της σφαγής του Μπατακλάν – για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο μιας γυναίκας σε αναζήτηση (καινούριας) ταυτότητας. Μαζί της και αυτό μιας χώρας η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει ένα αγιάτρευτο τραύμα. Η λύση μοιάζει να βρίσκεται στην πλήρη ρήξη με το παρελθόν, μια λυτρωτική ή μήπως αυτοκαταστροφική τελικά επιλογή την οποία η Ουινοκούρ αναδεικνύει ως ψυχολογικό και πολιτικοκοινωνικό μονόδρομο. Χωρίς μελοδραματισμούς και μεγαλοστομίες, αλλά και χωρίς εκπλήξεις, σ’ ένα εγκάρδιο, όσο και ελαφρά υποτονικό δράμα το οποίο δεν ξεφεύγει ποτέ από οικεία σχήματα και προβλέψιμα όρια.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Παρίσι Ξανά

Revoir Paris
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Αλίς Ουινοκούρ

Επιζώσα τρομοκρατικής επίθεσης σε ένα μπιστρό, τρεις μήνες μετά, η Μιά δεν μπορεί ακόμα να θυμηθεί τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Επιστρέφει διαρκώς στις αναμνήσεις της, αλλά φοβάται μήπως ανακαλύψει κάτι σοκαριστικά επώδυνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.