Προστασία Άστορ-Ιντέάλ: Κοινή δήλωση σκηνοθετών, παραγωγών & ντοκιμαντεριστών

Τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ και ΕΕΝ τοποθετούνται μαζί υπέρ της διατηρητέας χρήσης των δύο κινηματογράφων.

astor_new4

Καθώς η υπόθεση της διατηρητέας χρήσης των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ μπαίνει σε νέες περιπέτειες, υπέρ της προστασίας των σκοτεινών αιθουσών τοποθετούνται μέσω κοινής ανοιχτής επιστολής τους τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ). Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την επιστολή.

"Προς:
κ. Κώστα Σκρέκα
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κοινοποίηση:
κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη
Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού
κ. Παναγιώτη Δουφεξή
Διοικητή e-ΕΦΚΑ

Αθήνα, 09.03.2023

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

παρακολουθούμε ήδη από πέρσι την υπόθεση της κήρυξης διατηρητέας χρήσης ή όχι ως κινηματογράφων των ιστορικών αιθουσών του κέντρου της  Αθήνας Άστορ και Ιντεάλ.

Το Υπουργείο σας με αιτιολογική του έκθεση στις 23/01/2023 έχει ταχθεί υπέρ της διατηρητέας χρήσης και για τους δύο κινηματογράφους.

Παρόλα αυτά ο e-ΕΦΚΑ, σε αντίθεση με προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή του, διαφωνεί με αιτιολογίες  —ειδικά στην περίπτωση του Ιντεάλ— που προκαλούν θυμηδία, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα ημερίδων για το μέλλον του κινηματογράφου και παρουσιάζοντας την επιστροφή του Ιντεάλ στην προ 100 χρόνων χρήση του ως θεάτρου σαν φυσική εξέλιξη των καιρών (!).

Αν δεν αλλάξει κάτι —επειδή έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές— η επιτροπή του Υπουργείου σας θα συνεδριάσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να πάρει την οριστική απόφαση επί του θέματος.

Θέλουμε να δηλώσουμε, εν όψει της σημαντικής αυτής απόφασης, την πάγια θέση μας υπέρ της κήρυξης διατηρητέας χρήσης του Άστορ και του Ιντεάλ ως κινηματογράφων για το καλό του πολιτισμού της χώρας και της ζωής της πόλης μας.

Και καταλήγουμε λέγοντας πως σε περίπτωση αρνητικής αποφάσης, θα αντιταχθούμε με κάθε μέσο και τρόπο.

Μετά τιμής,

Τα Διοικητικά Συμβούλια των:

Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)
Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ)
Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ)"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.