Inside

3

Ένα αυθεντικό crowd-pleaser, με σασπένς και χορταστική δράση, αλλά κι έναν ερμηνευτικά σαρωτικό Γουίλεμ Νταφόε, φρενάρεται από τη σεναριακή αμφισημία του.

inside_willem_dafoe

Κάποτε τα περιπετειώδη θρίλερ επιβίωσης ήταν μια ασφαλής κινηματογραφική επιλογή χάρη στην εγγυημένη ψυχαγωγία που πρόσφεραν. Η πλοκή εξαιρετικά απλή: ένας ή περισσότεροι άνθρωποι, μια ανυπέρβλητα δύσκολη συνθήκη και γενναιόδωρες δόσεις δράσης μέχρι να γλιτώσουν(;) οι πρωταγωνιστές. Την ίδια στιγμή, τα εν λόγω φιλμ αποτελούν ένα δελεαστικό σεναριακό "παιχνίδι", καθώς σε ένα περιοριστικό πλαίσιο πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο για τουλάχιστον 90 λεπτά.

Στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, ο Βασίλης Κατσούπης ("My Friend Larry Gus") και ο συνσεναριογράφος του Μπεν Χόπκινς αποδέχονται την παραπάνω πρόκληση, στήνοντας μια καθόλα ψυχαγωγική, αγωνιώδη, κλειστοφοβική περιπέτεια μέσα σε τέσσερις τοίχους. Συγκεκριμένα, σε ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα γεμάτο αμύθητης αξίας έργα τέχνης, εγκλωβίζεται ένας διαρρήκτης (Γουίλεμ Νταφόε). Οι συνεργάτες του τον εγκαταλείπουν άρον άρον και τότε καλείται να βρει έναν τρόπο να απελευθερωθεί αλλά και να επιβιώσει, αφού στο σπίτι υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα.

inside4

Οι Κατσούπης και Χόπκινς διασκεδάζουν τα σεναριακά εμπόδια της πλοκής, απεικονίζοντας με χαρακτηριστική δημιουργικότητα τη ρουτίνα του παγιδευμένου. Δηλαδή, εναρμονίζονται με τα μοτίβα που προκύπτουν στην απομόνωσή του και τα οποία αναπόφευκτα επαναλαμβάνονται (ανεύρεση τροφής, νερού, ρούχων κ.ο.κ.), αλλά δεν τα απεικονίζουν συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, αφού ποτέ δε βλέπουμε το ίδιο πράγμα δύο φορές. Πρόκειται ομολογουμένως για επίτευγμα, το οποίο προσφέρει αβίαστα στο "Inside" γερές δόσεις ρεαλισμού και περιέργειας για τη συνέχεια. Πολύτιμος βοηθός το σαν υπολογισμένο σε μετρονόμο μοντάζ, το οποίο αναπτύσσει μια αφηγηματική ροή που παρασύρει. Βέβαια, ενώ ξεπερνιούνται οι δυσκολότερες σεναριακές πτυχές, μένει εκκρεμής μια βασική και λογική πληροφορία, αδύνατο να σχολιαστεί δίχως spoiler, η οποία αποσιωπάται αναίτια, αποδυναμώνοντας ένα κατά τα άλλα άψογα στημένο οικοδόμημα.

Στο επίκεντρο όλων, φυσικά, ο Νταφοέ. Ένας αρτίστας που έχει αποδείξει πολλάκις τα διαπιστευτήριά του και εδώ "σολάρει" υποκριτικά, κάνοντας επίδειξη της ερμηνευτικής του δύναμης, καθώς ρυθμίζει με το παίξιμό του τις εντάσεις της ταινίας, από τα πιο κωμικά σημεία (οι σκηνές του ψυγείου) μέχρι τα πιο παρανοϊκά (παροξυσμός επιλόγου).

Στο φινάλε, το "Inside", παρά το προαναφερθέν σεναριακό ατόπημα, αποδεικνύεται ένα αυθεντικό crowd-pleaser, διότι επιλέγει ώριμα πού ακριβώς θα δώσει την έμφασή του. Παρότι προσφέρεται για μεγαλόσχημες ερμηνείες, όπως ότι το φιλμ διαβάζεται και ως μεταφορά για τη ματαιότητα της τέχνης σε έναν κόσμο που χάνεται ή το πώς η τέχνη παραμένει ένας επουλωτικός μηχανισμός, ο Κατσούπης επιλέγει να τα αφήσει αυτά στο φόντο για όσο χρειάζεται. Έτσι, διακριτικά, το σύμπαν του "Inside" εμπλουτίζεται ώσπου να γίνει αληθινά χορταστικό.

Αγγλία, Γερμανία. 2022. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Inside

3
  • Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 105 '
  • Βασίλης Κατσούπης

Ένας διαρρήκτης έργων τέχνης παγιδεύεται σε ένα πολυτελές διαμέρισμα, από όπου καλείται να δραπετεύσει πάση θυσία, καθώς συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα ούτε νερό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.