Οι Κυνηγοί

2,5

Η εξουσία έρχεται αντιμέτωπη με την απωθημένη ιστορία σε μια αλληγορία που επαναλαμβάνει με εικαστική μεγαλοπρέπεια, αλλά άκαμπτο και σχηματικό τρόπο τις αγγελοπουλικές θεματικές.

Oi Kynigoi

Έχοντας σοκάρει το φεστιβάλ Καννών (στο τμήμα του "Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών") και το παγκόσμιο σινεμά με τον "Θίασο", ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ολοκληρώνει δυο χρόνια αργότερα την "Τριλογία της Ιστορίας" και επιστρέφει στην Κρουαζέτ, αυτή τη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Η μεταπολεμική Ελλάδα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μέσα από την ιστορία μιας ομάδας κυνηγών οι οποίοι την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1977 βρίσκει στην περιοχή της λίμνης των Ιωαννίνων, μέσα στο πυκνό χιόνι, το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου. Αυτό θα μεταφερθεί στο κοντινό ξενοδοχείο όπου θα καταφθάσει η αστυνομία για να πάρει καταθέσεις απ’ όλους τους μάρτυρες.

Εκπρόσωποι της αστικής τάξης, οι κρατούντες τα όπλα έρχονται αντιμέτωποι με ένα πτώμα, το οποίο ξεγυμνώνει όλες τις ενοχές και τις ανομίες τους. Από τον εμφύλιο και τη δεξιά τρομοκρατία ως τη δολοφονία Λαμπράκη και την επταετή  χούντα, η σύγχρονη νεοελληνική ιστορία μετατρέπεται σε ένα νεκροζώντανο εφιάλτη ο οποίος στοιχειώνει τη συνείδηση της πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικής εξουσίας. Οι εκπρόσωποί της παρουσιάζονται ως σύμβολα στα όρια της καρικατούρας (στον αγγελοπουλικό κόσμο δεν χωράει έτσι κι αλλιώς "ψυχολογική ανάλυση"), αδύναμοι να απωθήσουν "εκτός κάδρου" την ιστορική αλήθεια. Ο Αγγελόπουλος την αναζητά με μεγάλης διάρκειας πλάνα που σπάνε τη γραμμική αφήγηση και την αυστηρή χρονολογική συνέχεια, επαναλαμβάνοντας με εικαστική μεγαλοπρέπεια την περίτεχνη, πρωτοποριακή αφηγηματική λογική του "Θιάσου". Μόνο που εδώ η αλληγορία είναι πολύ πιο διάφανη, οι βασικές θεματικές επαναλαμβανόμενες και οι σκηνοθετικές εμμονές (κυκλικά τράβελινγκ, χορογραφημένες γιορτινές εκδηλώσεις, αποδραματοποιημένες ερμηνείες) μανιερίστικα άκαμπτες. Μια κινηματογραφική προσέγγιση προσκολλημένη αυστηρά στις αισθητικές και πολιτικές ανησυχίες της δεκαετίας του ’70, τις οποίες ο Αγγελόπουλος θα σπρώξει στα όριά τους με τον επερχόμενο "Μεγαλέξανδρο".

Ελλάδα. 1977. Διάρκεια: 230΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Κυνηγοί

2,5
  • Σινεφίλ
  • 1977
  • Διάρκεια: 168 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1977, μια ομάδα κυνηγών βρίσκει στην περιοχή της λίμνης των Ιωαννίνων, μέσα στο πυκνό χιόνι, το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.