Film O' Clock International Festival: Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …Film O’Clock!

Ποιες ταινίες θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία και το Βραβείο της Επιτροπής για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη;

Βανκούβερ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Film O’ Clock έκανε την πρεμιέρα του το 2021 επί πανδημίας, φέρνοντας κοντά το σινεμά της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου,  της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Στην πορεία, προστέθηκε και η Βουλγαρία, και φέτος η πολύπαθη Ουκρανία. Στην τρίτη διοργάνωσή του, σε φυσικούς χώρους, διεξάγεται με ταυτόχρονες προβολές ταινιών μικρού μήκους και στις επτά συμμετέχουσες χώρες με δύο online παράλληλες εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Μαρτίου (6 μ.μ & 8.30 μ.μ) στον κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117, Ερυθρός Σταυρός, Αμπελόκηποι, ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, τηλ. 210 6980796).

IOTA

Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας, αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξου και ο τίτλος "Film o’ clock”, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίεςοι σινεφίλ θα παρακολουθούν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες αυτές τις χώρες. Η διευθύντρια και ιδρύτρια του φεστιβάλ, η Ρουμάνα παραγωγός και σκηνοθέτρια Mirona Radu, υποστηρίζει πως παρόλο που βρισκόμαστε στον ίδιο μεσημβρινό, σπάνια αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια ώρα με ανθρώπους που είναι μακριά, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Στόχος λοιπόν των διοργανωτών είναι να γνωρίσουν στο κοινό των χωρών αυτών, την εθνική κινηματογραφία της κάθεμιας. "Το Φεστιβάλ Film O' Clock γιορτάζει το χρόνο, την ενσυναίσθηση και την πολιτισμική πολυμορφία".

Δέκα μικρού μήκους στην "Ανδόρα"

Στην Ανδόρα θα προβληθεί το Διαγωνιστικό τμήμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους (International Short Film Competition), που περιλαμβάνει 10 μικρού μήκους ταινίες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικές που υπογράφουν οι Αλέξης Αλεξίου ("Γιώτα Τελεία Ωμέγα”),  Άρτεμις Αναστασιάδου ("Το Βανκούβερ”), και το δίδυμο Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριος Γαμπιεράκης ("Καναρίνι”). Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ με ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά και μια ευρεία θεματολογία ενδεικτική της πολυμορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της κινηματογραφίας των επτά αυτών χωρών. Η επιλογήτων 10 μικρού μήκους ταινιών, έγινε από τηνδιευθύντρια του Film O’ Clock Mirona Radu (Ρουμανία), τον κριτικό κινηματογράφου και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάϊρου, Andrew Mohsen (Αίγυπτος) και την καλλιτεχνική διευθύντρια και programmer στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας Zhana Kalinova.

Από τις 70 περίπου συμμετοχές η επιτροπή επέλεξε τις παρακάτω ταινίες:

  • Aurică, a Dog'sLife (Mihai Dragolea, Ρουμανία, μυθοπλασία, 2022, 12')
  • Canary (Chrysoula Korovesi, Marios Gampierakis, Eλλάδα, animation, 2021, 6')
  • Dad's sneakers (Olha Zhurba, Ουκρανία, μυθοπλασία, 2021, 19')
  • Iota Period Omega (Alexis Alexiou, Ελλάδα,ντοκιμαντέρ, 2022, 13')
  • Liturgy of Anti-Tank Obstacles (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Ουκρανία, ντοκιμαντέρ, 2022, 12')
  • My Girl Friend (Kawthar Younis, Αίγυπτος, μυθοπλασία, 2022, 17')
  • On/Off (Jurg Slabbert, Ν.Αφρική, μυθοπλασία, 2022, 18')
  • Parking Lot (Jorė Janavičiūtė, Λιθουανία, μυθοπλασία, 2021, 13')
  • Theatrical Romance (Teodora-Kosara Popova, Bουλγαρία, μυθοπλασία, 2021, 27')
  • To Vancouver (Artemis Anastasiadou, Ελλάδα, μυθοπλασία, 2021, 24')

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία και το Βραβείο της Επιτροπής για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη.

Το Film O'Clock International Festival "πατά" σε δύο πυλώνες: αφενός στην ανακάλυψη και προώθηση των νέων ταλέντων, μέσα από το διαγωνιστικό μικρού μήκους που δίνει βήμα σε νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες, παραγωγούς και ηθοποιούς, και αφετέρου στην ανάδειξη παλιότερων κλασικών αριστουργημάτων, δηλαδή της κινηματογραφικής κληρονομιάς των χωρών που συμμετέχουν. "Γιατί πεποίθησή μας είναι πως για να καινοτομήσεις στην τέχνη, δεν μπορείς να μην γνωρίσεις την παγκόσμια κινηματογραφική και να μην αναγνωρίσεις τον ρόλο της στην ανάπτυξη του κινηματογράφου". Έτσι, στο τμήμα Classic Cinema (που φέτος παρουσιάζεται στις υπόλοιπες χώρες), προβάλλονται ταινίες  που θεωρούνται κλασικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους, όπως, στις προηγούμενες διοργανώσεις το "Ρεπό” του Βασίλη Βαφέα και το "Προξενιό της Άννας” του Παντελή Βούλγαρη. Αξίζει να αναφέρουμε, πως το Φεστιβάλ, που από την πρώτη του διοργάνωση έδωσε έμφαση στο ελληνικό σινεμά, φέτος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα με τίτλο Iconic Duo Vassilis Vafeas το οποίο θα παρουσιαστεί σε Ρουμανία, Αίγυπτο και Ν.Αφρική το Σάββατο 4 Μαρτίου. Πρόκειται για δύο πειραματικές ταινίες του σκηνοθέτη  που απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους περίπου 30 χρόνια: την τελευταία του ταινία με τίτλο Τώρα και Τότε-Η Νέα Σμύρνη μου (2022) και το Κοσμικό Ανατομείο (1993). Οι δύο ταινίες εξετάζουν τη σχέση των ανθρώπων με το χρόνο και τον τόπο, αλλά και με την τέχνη. Τις προβολές θα προλογίσει online ο σκηνοθέτης. 

canary

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές συζητήσεις:
-Στις 11.30 π.μ, στη συζήτηση"Rethinking the Classics: A Modern Perspective"σινεφίλ, δημιουργοί, κριτικοί και άλλοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας θαπροσεγγίσουν τον όρο "μοντέρνο κλασικό" και θα συζητήσουν για τη νέα γενιά σκηνοθετών και το πώς η δουλειά τους αντανακλά το παρελθόν και το παρόν. 
-Στις 3 μ.μ, στηνσυζήτηση"Her Story, Her Future: Empowering Women in the Film Industry" θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να ενθαρρυνθεί η παρουσία των γυναικών στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για τις σχετικές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες στις χώρες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για χρήσιμες συνεργασίες.

FoC-IFF.com | Εισιτήρια: 5 ευρώ. Άνεργοι και φοιτητές δωρεάν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Fundamentals of Cinema: Η "Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη" του Ρομπέρτο Ροσελίνι στον Δαναό

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι αφηγείται τρεις μέρες του Μαρτίου του 1944 στη Ρώμη, η οποία υπό γερμανική πλέον κατοχή βιώνει τη βάναυση συμπεριφορά των κατακτητών

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου διεκδικούν Χρυσό Φοίνικα

Όπως αναμενόταν η νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών όπου στοχεύει το μεγάλο βραβείο.