Film O' Clock International Festival: Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …Film O’Clock!

Ποιες ταινίες θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία και το Βραβείο της Επιτροπής για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη;

Βανκούβερ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Film O’ Clock έκανε την πρεμιέρα του το 2021 επί πανδημίας, φέρνοντας κοντά το σινεμά της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου,  της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Στην πορεία, προστέθηκε και η Βουλγαρία, και φέτος η πολύπαθη Ουκρανία. Στην τρίτη διοργάνωσή του, σε φυσικούς χώρους, διεξάγεται με ταυτόχρονες προβολές ταινιών μικρού μήκους και στις επτά συμμετέχουσες χώρες με δύο online παράλληλες εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Μαρτίου (6 μ.μ & 8.30 μ.μ) στον κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117, Ερυθρός Σταυρός, Αμπελόκηποι, ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, τηλ. 210 6980796).

IOTA

Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας, αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξου και ο τίτλος "Film o’ clock”, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίεςοι σινεφίλ θα παρακολουθούν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες αυτές τις χώρες. Η διευθύντρια και ιδρύτρια του φεστιβάλ, η Ρουμάνα παραγωγός και σκηνοθέτρια Mirona Radu, υποστηρίζει πως παρόλο που βρισκόμαστε στον ίδιο μεσημβρινό, σπάνια αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια ώρα με ανθρώπους που είναι μακριά, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Στόχος λοιπόν των διοργανωτών είναι να γνωρίσουν στο κοινό των χωρών αυτών, την εθνική κινηματογραφία της κάθεμιας. "Το Φεστιβάλ Film O' Clock γιορτάζει το χρόνο, την ενσυναίσθηση και την πολιτισμική πολυμορφία".

Δέκα μικρού μήκους στην "Ανδόρα"

Στην Ανδόρα θα προβληθεί το Διαγωνιστικό τμήμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους (International Short Film Competition), που περιλαμβάνει 10 μικρού μήκους ταινίες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικές που υπογράφουν οι Αλέξης Αλεξίου ("Γιώτα Τελεία Ωμέγα”),  Άρτεμις Αναστασιάδου ("Το Βανκούβερ”), και το δίδυμο Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριος Γαμπιεράκης ("Καναρίνι”). Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ με ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά και μια ευρεία θεματολογία ενδεικτική της πολυμορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της κινηματογραφίας των επτά αυτών χωρών. Η επιλογήτων 10 μικρού μήκους ταινιών, έγινε από τηνδιευθύντρια του Film O’ Clock Mirona Radu (Ρουμανία), τον κριτικό κινηματογράφου και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάϊρου, Andrew Mohsen (Αίγυπτος) και την καλλιτεχνική διευθύντρια και programmer στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας Zhana Kalinova.

Από τις 70 περίπου συμμετοχές η επιτροπή επέλεξε τις παρακάτω ταινίες:

  • Aurică, a Dog'sLife (Mihai Dragolea, Ρουμανία, μυθοπλασία, 2022, 12')
  • Canary (Chrysoula Korovesi, Marios Gampierakis, Eλλάδα, animation, 2021, 6')
  • Dad's sneakers (Olha Zhurba, Ουκρανία, μυθοπλασία, 2021, 19')
  • Iota Period Omega (Alexis Alexiou, Ελλάδα,ντοκιμαντέρ, 2022, 13')
  • Liturgy of Anti-Tank Obstacles (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Ουκρανία, ντοκιμαντέρ, 2022, 12')
  • My Girl Friend (Kawthar Younis, Αίγυπτος, μυθοπλασία, 2022, 17')
  • On/Off (Jurg Slabbert, Ν.Αφρική, μυθοπλασία, 2022, 18')
  • Parking Lot (Jorė Janavičiūtė, Λιθουανία, μυθοπλασία, 2021, 13')
  • Theatrical Romance (Teodora-Kosara Popova, Bουλγαρία, μυθοπλασία, 2021, 27')
  • To Vancouver (Artemis Anastasiadou, Ελλάδα, μυθοπλασία, 2021, 24')

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία και το Βραβείο της Επιτροπής για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη.

Το Film O'Clock International Festival "πατά" σε δύο πυλώνες: αφενός στην ανακάλυψη και προώθηση των νέων ταλέντων, μέσα από το διαγωνιστικό μικρού μήκους που δίνει βήμα σε νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες, παραγωγούς και ηθοποιούς, και αφετέρου στην ανάδειξη παλιότερων κλασικών αριστουργημάτων, δηλαδή της κινηματογραφικής κληρονομιάς των χωρών που συμμετέχουν. "Γιατί πεποίθησή μας είναι πως για να καινοτομήσεις στην τέχνη, δεν μπορείς να μην γνωρίσεις την παγκόσμια κινηματογραφική και να μην αναγνωρίσεις τον ρόλο της στην ανάπτυξη του κινηματογράφου". Έτσι, στο τμήμα Classic Cinema (που φέτος παρουσιάζεται στις υπόλοιπες χώρες), προβάλλονται ταινίες  που θεωρούνται κλασικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους, όπως, στις προηγούμενες διοργανώσεις το "Ρεπό” του Βασίλη Βαφέα και το "Προξενιό της Άννας” του Παντελή Βούλγαρη. Αξίζει να αναφέρουμε, πως το Φεστιβάλ, που από την πρώτη του διοργάνωση έδωσε έμφαση στο ελληνικό σινεμά, φέτος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα με τίτλο Iconic Duo Vassilis Vafeas το οποίο θα παρουσιαστεί σε Ρουμανία, Αίγυπτο και Ν.Αφρική το Σάββατο 4 Μαρτίου. Πρόκειται για δύο πειραματικές ταινίες του σκηνοθέτη  που απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους περίπου 30 χρόνια: την τελευταία του ταινία με τίτλο Τώρα και Τότε-Η Νέα Σμύρνη μου (2022) και το Κοσμικό Ανατομείο (1993). Οι δύο ταινίες εξετάζουν τη σχέση των ανθρώπων με το χρόνο και τον τόπο, αλλά και με την τέχνη. Τις προβολές θα προλογίσει online ο σκηνοθέτης. 

canary

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές συζητήσεις:
-Στις 11.30 π.μ, στη συζήτηση"Rethinking the Classics: A Modern Perspective"σινεφίλ, δημιουργοί, κριτικοί και άλλοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας θαπροσεγγίσουν τον όρο "μοντέρνο κλασικό" και θα συζητήσουν για τη νέα γενιά σκηνοθετών και το πώς η δουλειά τους αντανακλά το παρελθόν και το παρόν. 
-Στις 3 μ.μ, στηνσυζήτηση"Her Story, Her Future: Empowering Women in the Film Industry" θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να ενθαρρυνθεί η παρουσία των γυναικών στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για τις σχετικές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες στις χώρες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για χρήσιμες συνεργασίες.

FoC-IFF.com | Εισιτήρια: 5 ευρώ. Άνεργοι και φοιτητές δωρεάν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.