"Ένα Σταφύλι στον Ήλιο": Προβολή για το "Μήνα Μαύρης Ιστορίας" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με αφορμή τον «Μήνα μαύρης ιστορίας» (Black History Month) η κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ένα Σταφύλι στον Ήλιο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τη Moovie reel και το "Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους" παρουσιάζουν την κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι με τον Σίντνεϊ Πουατιέ "Ένα Σταφύλι στον Ήλιο" (1961) την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (7 μ.μ). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με αφορμή τον "Μήνα μαύρης ιστορίας" (Black History Month) και θα την προλογίσει ο Jerome Kaluta.

Διαβάστε Επίσης

Ο "Μήνας μαύρης ιστορίας" είναι μια ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την υπενθύμηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Έχει τις ρίζες της το 1926 όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γ. Γούντσον μαζί με την Ένωση Μελετών για τον βίο και την ιστορία των νέγρων, αποφάσισαν να κηρύξουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως "Negro History Week". Με τα χρόνια και τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, αναγνωρίστηκε όλος ο Φεβρουάριος ως μήνας για την ιστορίας των μαύρων. Σήμερα, ο "Μήνας μαύρης ιστορίας", αγκαλιάζει όλες τις κοινότητες των μαύρων σε ολόκληρο τον κόσμο στον κοινό αγώνα κατά του ρατσισμού.

Η ταινία

Στο Σικάγο του 1960 μια οικογένεια Αφροαμερικανών ζει στριμωγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα. Ελπίδα για όλους φαίνεται να είναι μια επιταγή 10.000 δολαρίων που πρόκειται να εισπράξουν από ασφαλιστική εταιρεία. 'Όμως, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για τα διαφορετικά όνειρα που κάνει ο καθένας τους σχετικά με το μέλλον. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο παίχτηκε στο Μπροντγουέι. Οι πρωταγωνιστές, Σίντνεϊ Πουατιέ και Κλόντια ΜακΝιλ, προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία τους. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, επειδή ήταν "πολιτισμικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.