Προλάβετε! Τρίτη και τελευταία προβολή του "Jeanne Dielman" στο Άστορ

Ύστερα από δύο εκκωφαντικά sold out οι «Νύχτες Πρεμιέρας» διοργανώνουν μια ακόμα θέαση της ταινίας που ψηφίστηκε καλύτερη όλων των εποχών από το Sight & Sound.

jeanne_dielman1 «Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles»

Μετά από δύο εκκωφαντικά sold out, οι "Νύχτες Πρεμιέρας" διοργανώνουν μία ακόμα και τελευταία προβολή του "Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles" (Σαντάλ Άκερμαν, 1975), τη Δευτέρα 23/12, στις 17.45, στο Άστορ.

Θυμίζουμε πως στις αρχές Δεκεμβρίου το Sight & Sound δημοσίευσε τα αποτελέσματα της διεθνούς ψηφοφορίας που διεξάγει κάθε δέκα χρόνια, ώστε να αναδειχθούν οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, κάτι που κάνει το περιοδικό από τη δεκαετία του '50. Αυτήν τη φορά συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 κριτικοί κινηματογράφου και 480 σκηνοθέτες στη διαδικασία και κάπως έτσι το "Jeanne Dielman" έφτασε στην κορυφή. Αξίζει να σημειώσουμε πως για 50 χρόνια στη θέση νούμερο ένα βρισκόταν ακλόνητος ο "Πολίτης Κέιν" (Όρσον Γουέλς, 1941), μέχρις ότου το 2012 ο "Δεσμώτης του Ιλίγγου" (Άλφρεντ Χίτσκοκ, 1958) πάρει την πρωτιά.

Η ταινία της Άκερμαν πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό αριστούργημα. Μια ταινία διάρκειας 3 ωρών και 20 λεπτών, η οποία από όταν κυκλοφόρησε το 1975 αναγνωρίστηκε ως ένα ρηξικέλευθο φιλμ πρωτοφανούς ματιάς και πολιτικής δύναμης. Η υπόθεσή του είναι φαινομενικά απλή: αφορά τη ρουτίνα μιας σεξεργάτριας στο πέρας τριών ημερών, καθώς ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού, την ανατροφή του γιου της και την υποδοχή των πελατών όταν εκείνος λείπει. Η ομαλή λειτουργία των καθημερινών ασχολιών της αρχίζει να διαταράσσεται ανεξήγητα, ώσπου τα πραγμάτα οδηγούνται σε μια αναπάντεχη κλιμάκωση.

jeanne_dielman2

Το "Jeanne Dielaman" υπήρξε από κάθε άποψη πρωτοποριακό. Από το ότι η σκηνοθέτρια διεκδίκησε το συνεργείο να αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκότητες, μέχρι το πώς αφηγηματικά ανατρέπει μια σειρά από συμβάσεις. Κυρίως, όμως, η ταινία κέρδισε τη διαχρονικότητά της εξαιτίας της έμφασης με την οποία διατυπώνει από την αρχή το ρόλο μιας γυναίκας στο σπίτι, αναδεικνύοντας την πνιγηρή διάσταση των καθημερινών τελετουργιών μιας νοικοκυράς. Επιπλέον, η Άκερμαν εμβαθύνει με οξύτητα στους έως τότε παγιωμένους πατριαρχικούς έμφυλους κώδικες ανάγνωσης του σινεμά, προτού επιφέρει μια λυτρωτική χειραφέτηση στην ηρωίδα της.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στην 100άδα του Sight & Sound υπάρχει ακόμα μία ταινία της σκηνοθέτριας, το συγκινητικό "News From Home" (1976). Το 2012 το "Jeanne Dielman" βρισκόταν στο νούμερο 36 της κατάταξης με μόλις μία ακόμα σκηνοθέτρια να βρίσκεται στη λίστα, η Κλερ Ντενί με το "Beau Travail" (1999). Φέτος, ο αριθμός τους έφτασε τις 11.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 

Ημ/νία: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023
Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ | ΣΤΟΑ ΚΟΡΑΗ, Σταδίου 28 (Μετρό Πανεπιστήμιο)
Ώρα έναρξης: 17.45
Τιμή εισιτηρίου: 7€
Για να εκδώσετε εισιτήρια, επισκεφθείτε τη viva.gr εδώ:
https://www.viva.gr/tickets/cinema/nyxtes-premieras/jeanne-dielman/
Σημείωση: οι θέσεις στην κινηματογραφική αίθουσα δεν είναι αριθμημένες.

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.