"Μικρασία 100 χρόνια μετά": Ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες του Χαλανδρίου

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Αθηνά», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μικρασία 100 χρόνια μετά

Ο Δήμος Χαλανδρίου, τιμώντας τον προσφυγικό ελληνισμό και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ έρευνας "Μικρασία 100 χρόνια μετά", το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή την Πέμπτη 12 & την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στον κινηματογράφο "Αθηνά", στις 9 μ.μ..

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ έρευνας που ακολουθεί τα αχνάρια των προσφύγων του Χαλανδρίου, οι οποίοι με μόχθο και πολύχρονη προσπάθεια, κατάφεραν να ξαναφτιάξουν μια νέα ζωή και να μπολιάσουν δημιουργικά τη νέα πατρίδα όχι μόνο με τον πολιτισμό αλλά και με τους αγώνες τους.

Η έρευνα, η καταγραφή και η συλλογή των μαρτυριών έγινε με φροντίδα σε διάστημα έξι μηνών, δημιουργώντας τελικώς ένα σύνολο αρχειακού υλικού, μια αρχειακή "βιβλιοθήκη" μαρτυριών, που αντανακλά το διαχρονικό πολιτισμικό γίγνεσθαι των Μικρασιατών. Η καταγραφή αυτή είναι διαθέσιμη για μελέτη σε κάθε ενδιαφερόμενο, ως αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης.

"Η παραγωγή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, όπως και όλες οι δράσεις που
οργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη
Μικρασιατική Καταστροφή, είναι οφειλόμενη τιμή στον προσφυγικό ελληνισμό της
πόλης και απανταχού", υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με αφορμή την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης, από την άλλη, Αντώνης Τσάβαλος, σημείωσε πως "η έρευνα και η κάμερα του ντοκιμαντέρ εστίασε στις αυθεντικές αφηγήσεις των κατοίκων των προσφυγικών συνοικισμών, στοχεύοντας να καταγράψει όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής τους, η οποία δημιούργησε και έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ιστορική συνέχεια".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αθηνά

Σολωμού 18, Πλ. Χαλανδρίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.