Ησυχία 6-9

3

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

isixia69_new1

Σε μια παραθαλάσσια πόλη, περικυκλωμένη από κεραίες, οι κάτοικοι εξαφανίζονται ανεξήγητα. Εκεί καταφθάνει ένας άντρας για δουλειά, αγνοώντας, όμως, το αντικείμενό της. Μεταξύ των ατελέσφορων προσπαθειών του να εντοπίσει τον προϊστάμενό του, ερωτεύεται μια γυναίκα, τα ίχνη της οποίας χάνονται μυστηριωδώς.

Ο Χρήστος Πασσαλής ("Η Πόλη και η Πόλη"), στην πρώτη αυτόνομη σκηνοθετική δουλειά του, σμίγει την καφκική δυστοπία με το αγωνιώδες ρομαντικό δράμα, σε ένα φιλμ που αισθητικά απηχεί ταινίες όπως οι "Άλπεις" (Γιώργος Λάνθιμος, 2011) και τα πιο πρόσφατα "Μήλα" (Χρήστος Νίκου, 2020), για να οδηγηθεί ωστόσο σε ξεχωριστά συναισθηματικά μονοπάτια. Οι καρδιές των ηρώων του χτυπούν σε έναν κόσμο ο οποίος μάχεται με τη λήθη. Τα κτίρια αποπνέουν μια ημιτελή εγκατάλειψη, η τεχνολογία μια ανολοκλήρωτη εξέλιξη και οι άνθρωποι μοιάζουν σαν ενσαρκώσεις του πένθους. Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή αλληλοσυγκρούονται σε μια κοινότητα που βυθίζεται στο διχασμό. Πώς αλλιώς, όταν όλοι τους βασανίζονται από το ίδιο πνιγηρό αδιέξοδο: να ξεχάσουν τους αγαπημένους τους ή να προχωρήσουν παρακάτω στο άγνωστο;

isixia69_new2

Φυσικά, εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και η ταινία ξαφνιάζει με τους τρυφερούς τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεται τις έννοιες του αναπάντεχου σμιξίματος και της ακατανόητης απώλειας. Εκείνες οξύνονται χάρη στη μινιμαλιστική σκηνοθεσία του Πασσαλή, που με τη σειρά της βασίζεται στη συγκρατημένη ποιητικότητα και στο οδυνηρά μαύρο χιούμορ και κλιμακωτά αποκαλύπτει τον συγκινητικό πυρήνα της αφήγησης. Οι θύμησες που γεννιούνται στις σιωπές και τα αντικείμενα που αφορούν ένα αγαπημένο πρόσωπο, γίνονται τα υλικά που διακυβεύονται στη απομονωμένη δυστοπία του Πασσαλή.

Παρά τη σπινθηροβόλα ψυχή της ταινίας, το ηθελημένα εγκεφαλικό ύφος της συχνά την αδικεί, αφού καλλιεργεί μια παράταιρη συναισθηματική απόσταση. Έπειτα, στις στιγμές που τα όρια μεταξύ ονειρικού και μη θολώνουν, προκύπτει μια αμφισημία που δρα εις βάρος της πλοκής. Ωστόσο, εκείνο που μένει ακλόνητο είναι το σφίξιμο που τη συνοδεύει μέχρι το φινάλε, θυμίζοντας πως η αγάπη σε ψάχνει και σε βρίσκει με κάθε τρόπο.

Ελλάδα. 2021. Διάρκεια: 81΄. Διανομή: WEIRD WAVE. 

Περισσότερες πληροφορίες

Ησυχία 6-9

3
  • Σινεφίλ
  • 2022
  • Διάρκεια: 81 '
  • Χρήστος Πασσαλής

Σε μια παραθαλάσσια πόλη, περικυκλωμένη από κεραίες, οι κάτοικοι εξαφανίζονται ανεξήγητα. Εκεί καταφθάνει ένας άντρας για δουλειά, αγνοώντας, όμως, το αντικείμενό της. Μεταξύ των ατελέσφορων προσπαθειών του να εντοπίσει τον προϊστάμενό του, ερωτεύεται μια γυναίκα, τα ίχνη της οποίας χάνονται μυστηριωδώς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.