Οι Πέντε Διάβολοι

3

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.

Oi_pente_diavoloi

Σεναριογράφος σπουδαίων Γάλλων σκηνοθετών ("Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ" του Αρνό Ντεπλεσάν, "Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα" του Ζακ Οντιάρ, "Stars at Noon" της Κλερ Ντενί), η 33χρονη Λεά Μεσιούς περνάει τώρα για δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα για να αφηγηθεί, μετά την "Ava" (2017), μια ακόμα ιστορία θηλυκής ενηλικίωσης. Αυτήν της Βικί, η οποία μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη μαζί με τη μητέρα της, η οποία δουλεύει στην τοπική δημοτική πισίνα, και τον πυροσβέστη πατέρα της. Παιδί μεικτού γάμου, γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές της, στους οποίους δεν αποκαλύπτει το μαγικό χάρισμά της. Η Βικί μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά οποιουδήποτε αντικειμένου ή προσώπου, της αρέσει μάλιστα να τις αναπαράγει και να τις διατηρεί σε γυάλινα δοχεία. Το ίδιο θα κάνει και με αυτήν της Ζουλιά, αδελφή του πατέρα της η οποία θα έρθει να μείνει στο σπίτι τους, ξυπνώντας επώδυνες οικογενειακές μνήμες που όλοι είχαν επιμελώς απωθήσει.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα ενός επαρχιακού μικρόκοσμου, η Μισιούς ζωντανεύει μια τακτοποιημένη κοινωνική πραγματικότητα με αδιόρατες ρωγμές. Η επιστροφή ενός βίαιου, τραυματικού παρελθόντος θα τις ανοίξει για τα καλά, καλώντας αυτούς που προσπάθησαν να τις... σοβατίσουν όπως όπως να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τη μάχη τους με τις επιθυμίες τους και τα συλλογικά ταμπού, τα καταπιεσμένα πάθη και τον πανίσχυρο κομφορμισμό που τους περιβάλλει η Μισιούς την περιγράφει μέσα από τα μάτια της Βικί, δίνοντάς της το χαρακτήρα ονειρικής φαντασίας. Οι μυρωδιές γίνονται για την ανήσυχη μικρή ο δρόμος προς την ενστικτώδη κατανόηση ενός ακατανόητου, απειλητικού κόσμου (αυτού των ενηλίκων) στον οποίο εισέρχεται σαν ταξιδιώτης στο χρόνο. Αυτά που βλέπει, και βλέπουμε, είναι αληθινά; Είναι μήπως αποκλειστικά προϊόντα ζωηρής ανήλικης φαντασίας; Και πως αυτή η τελευταία "ερμηνεύει" δυσνόητες, περίπλοκες, ενήλικες έννοιες; Η Μισιούς και το παραμυθένιο, λιγάκι εκβιαστικό φινάλε της έχουν μερικές απαντήσεις – κάποιες προβλέψιμες, μερικές συγκινητικά τρυφερές και άλλες τους σκοτεινά αποκαλυπτικές.

Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Πέντε Διάβολοι

Les Cinq Diables
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 103 '
  • Λεά Μισιούς

Η μικρή Βικί μεγαλώνει σε μια επαρχιακή γαλλική πόλη ως παιδί μεικτού γάμου το οποίο κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του. Θα νιώσει ακόμα πιο περίεργα, όμως, όταν στο σπίτι τους έρθει να μείνει η θεία της Ζουλιά, η οποία θα ξυπνήσει τραυματικές οικογενειακές μνήμες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.