Emily

2,5

Τυπική περίπτωση… τυπικού βρετανικού biopic (καλοστημένη παραγωγή, στιβαρή αφήγηση, ερμηνευτική επάρκεια) με μυθοπλαστική προσθήκη ερωτικού ρομάντζου και άρωμα φεμινιστικής ατζέντας.

Emily1

Από τα πλέον κλασικά ρομαντικά μυθιστορήματα και ένα από τα κορυφαία της αγγλικής λογοτεχνίας, τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" είναι η μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη, μαζί με μερικά ποιήματα, που πρόλαβε να αφήσει πίσω της η Έμιλι Μπροντέ (1818-48). Μοναχική και απομακρυσμένη από την κοινωνική ζωή, πέθανε ανύπαντρη στα 30 της, δημιουργώντας ένα μύθο γύρω από την προσωπικότητά της, η οποία έγινε αντικείμενο μελέτης πολλών βιογράφων – η οικογένεια Μπροντέ, άλλωστε, συνεισέφερε στη λογοτεχνία και το εμβληματικό "Τζέιν Έιρ" της αδελφής της Σαρλότ.

Η ηθοποιός Φράνσις Ο’Κόνορ ("Mansfield Park", "Α.Ι.") περνάει για πρώτη φορά στην καριέρα της πίσω από την κάμερα για να αφηγηθεί – και ως σεναριογράφος - την ιστορία της διάσημης συγγραφέως, επιστρατεύοντας ισχυρές δόσεις μυθοπλασίας. Εφευρίσκει μια φανταστική ερωτική ιστορία, σύμφωνα με την οποία η νεαρή Έμιλι γοητεύεται από τον συντηρητικών αρχών εφημέριο ο οποίος έρχεται στην ενορία τους για να συλλειτουργήσει με τον ιερωμένο πατέρα της. Η έλξη είναι αμοιβαία και όσα θα ακολουθήσουν θα διευκολύνουν την Ο’Κόνορ να παρουσιάσει την ανώριμη ακόμα, μα πάντα δυναμική Έμιλι ως μια πρώιμη φεμινίστρια η οποία, όπως ο αδελφός της Μπράνγουελ και αντίθετα από την πειθήνια Σαρλότ, αμφισβητεί θρησκευτικά και κοινωνικά δόγματα. Η λογοτεχνική ενηλικίωσή της θα ακολουθήσει (και θα προέλθει από) την ερωτική ωρίμανση και επακόλουθη απογοήτευσή της, στην τυπική περίπτωση ενός… τυπικού βρετανικού biopic με καλοστημένη παραγωγή, στιβαρή αφήγηση και ερμηνευτική επάρκεια. Δεν παραδίδεται πλήρως στην οκνηρία της προσεγμένης τηλεταινίας, αλλά οι ηθελημένες σεναριακές αυθαιρεσίες και ιστορικές ανακρίβειές του περισσότερο εξυπηρετούν μια μοδάτη ταινία φεμινιστικής ατζέντας παρά μια δημιουργική προσέγγιση – "ερμηνεία" μιας αινιγματικής προσωπικότητας και μιας πολύπαθης εποχής.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Emily

2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 130 '
  • Φράνσις Ο'Κόνορ

Αμφισβητώντας τα βικτοριανά ήθη, η νεαρή Έμιλι Μπροντέ αναζητάει τον τρόπο που θα απελευθερωθεί από το κομφορμιστικό περιβάλλον της και θα την οδηγήσει στη συγγραφή του «Ανεμοδαρμένα ύψη».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.