Άμστερνταμ

2

Κωμωδία, θρίλερ, πραγματικά γεγονότα και πολιτική αλληγορία: Ανακατεύοντας υπερβολικά τη σεναριακή τράπουλα και τα αφηγηματικά στιλ, ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ («Οδηγός Διαπλοκής») βάζει απανωτές τρικλοποδιές στον εαυτό του.

Amsterdam

Ξεκινώντας ως ταλέντο του ανεξάρτητου σινεμά ("Φλερτάροντας με τις Καταστροφές"), ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ εξελίχθηκε σε έναν παραγωγικότατο και απόλυτα πετυχημένο σεναριογράφο και σκηνοθέτη ("The Fighter", "Οδηγός Διαπλοκής", "Οδηγός Αισιοδοξίας", "Joy") με πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες και προσωπικό ύφος: all star cast, γλυκόπικρα success stories, η Αμερική της δεύτερης ευκαιρίας και η υπαρξιακή ανάγκη για επικοινωνία. Η τελευταία, μάλιστα, εκφράζεται μόνιμα μέσα από το διαρκή αγώνα των ηρώων του να συσφίξουν διαλυμένες σχέσεις αίματος ή να δημιουργήσουν μια "αυτοσχέδια" οικογένεια, μετατρέποντάς την σε ασφαλές καταφύγιο.

Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει το Άμστερνταμ για δυο Αμερικανούς τραυματίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μια νοσοκόμα η οποία τους περιθάλπει. Το 1918 οι τρεις τους θα περάσουν μαζί μερικούς ονειρικά ανέμελους μήνες στην ολλανδική πρωτεύουσα, πριν οι δρόμοι τους χωρίσουν. Για να συναντηθούν ξανά 15 χρόνια αργότερα, όταν, ο ένας γιατρός και ο άλλος δικηγόρος πλέον, γίνονται μάρτυρες ενός φόνου. Ο δολοφόνος τους παγιδεύει, η αστυνομία τους καταδιώκει και εκείνοι τρέπονται σε φυγή. Αναζητώντας τους ενόχους θα φτάσουν ως τη χαμένη φίλη τους, με την παρέα του Άμστερνταμ να ρίχνεται στα βαθιά και να σκαλίζει μια υπόθεση η οποία θα εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στην περιβόητη Business Plot του 1933 με πρωταγωνιστή το στρατηγό Σμέντλι Μπάτλερ, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως. Δίνει πάντως στον Ράσελ την αφορμή να στήσει γύρω της ένα μυθοπλαστικό γαϊτανάκι σατιρικής κωμωδίας, αγωνιώδους θρίλερ, δράματος χαρακτήρων και ευθείας πολιτικής αλληγορίας. Αποδεδειγμένα δεξιοτέχνης στη διαχείριση διαφορετικών σκηνοθετικών τόνων και εναλλασσόμενων συναισθημάτων, ανακατεύει εδώ υπερβολικά τη σεναριακή τράπουλα και τα αφηγηματικά στιλ, βάζοντας απανωτές τρικλοποδιές στον εαυτό του. Παρά τη δημιουργική ανασύσταση εποχής, ανοίγει υπερβολικά πολλές υποπλοκές, χάνει τον έλεγχο του ύφους (ο Ντε Νίρο μοιάζει να έρχεται από άλλη ταινία) και παραδίδει τελικά την ίντριγκά του σε μια μακρόσυρτη, κακοστημένη κορύφωση.

ΗΠΑ, Ιαπωνία. 2022. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Άμστερνταμ

Amsterdam
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 134 '
  • Ντέιβιντ Ο. Ράσελ

Το 1933, ένας γιατρός και ένας δικηγόρος γίνονται μάρτυρες ενός φόνου, για τον οποίο κατηγορούνται, και τρέπονται σε φυγή. Με τη βοήθεια μιας φίλης τους από τα παλιά αναζητούν τους ενόχους, φτάνοντας μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.