Ραντεβού στο επετειακό 15ο Animasyros

Η μεγάλη γιορτή του animation επιστρέφει δυναμικά στην Ερμούπολη πιο πλούσια από ποτέ.

ikaros_kai_daidalos «Ίκαρος και Δαίδαλος»

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων γίνεται για 15η χρονιά πόλος έλξης του animation, καθώς από 20 έως 25/9 το Animasyros ανάβει και πάλι τους προβολείς του. Το σινε-event που έχει μπει για τα καλά στον φεστιβαλικό χάρτη της Ελλάδας, και όχι μόνο, φέτος προσθέτει μία ημέρα ακόμα στο πρόγραμμά του, καθώς και έναν νέο χώρο: τον πρώην χειμερινό κινηματογράφο Ερμή, ο οποίος θα φιλοξενήσει τους σινεφίλ μαζί το θερινό σινεμά Παλλάς και το Θέατρο Απόλλων, ενώ μέρος των προβολών απλώνεται στην πλατεία Μιαούλη και στην Ιερά Μονή Πατέρων Καπουκίνων (Άνω Σύρος).

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ
"Πού Κρύβεται η Άννα Φρανκ"

Animation με συνείδηση

Εκτός του αφιερώματος στη σχολή animation των χωρών της Βαλτικής ("The Baltic Way"), την αλληλέγγυα ενότητα "Stand with Ukraine" και το "Animapride", ένα από τα εφτά διαγωνιστικά τμήματα στο Animasyros, το φεστιβάλ διακατέχεται από κοινωνική ευσυνειδησία και στο μεγάλου μήκους πρόγραμμά του, το οποίο αποτελείται από έξι τίτλους, δύο εκ των οποίων έχουν έντονες πολιτικές αποχρώσεις. Ξεχωρίζει το δανέζικο "Flee" (Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν), το οποίο έγραψε ιστορία ως η πρώτη ταινία κινούμενων σχεδίων που διεκδίκησε ταυτόχρονα Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας, animation και ντοκιμαντέρ. Δικαίως, μιας και ο Ράσμουσεν αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός άντρα από το Αφγανιστάν, ο οποίος αφού εγκατέλειψε ως παιδί την πατρίδα του και επί δεκαετίες ζούσε κυνηγημένος, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, αλλά και την προκατάληψη που εξακολουθεί να συνοδεύει τη σεξουαλικότητά του.

Έπειτα, ο βετεράνος του animation Άρι Φόλμαν οραματίζεται στο "Πού Κρύβεται η Άννα Φρανκ" πώς θα συμπεριφερόταν σήμερα η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία απευθύνεται το διάσημο ημερολόγιο της τελευταίας, εάν ζωντάνευε για να αναζητήσει την τύχη της Εβραίας φιλενάδας της. Σημειώνουμε ακόμα το εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα "Ίκαρος και Δαίδαλος" του Κάρλο Βογέλε, το "La Traversée" (Φλοράνς Μιάιλ) που διακρίθηκε στο φεστιβάλ του Ανεσί, αλλά και τη μοντέρνα διασκευή του "Ροβινσώνα Κρούσου" στο ρουμάνικο "The Island" (Άνκα Νταμιάν).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.