Όλα Πήγαν Καλά

3

Τίμιο δράμα, βασισμένο σε αληθινά περιστατικά, το οποίο αντιμετωπίζει με κινηματογραφική ψυχραιμία και κυρίως με χιούμορ ένα επίκαιρο κοινωνικό όσο και φιλοσοφικό θέμα.

ola_pigan_kala2

Η Εμανουέλ Μπερναΐμ ήταν μια Γαλλίδα συγγραφέας της οποίας μυθιστορήματα έχουν μεταφερθεί στο σινεμά από την Κλερ Ντενί ("Vendredi Soir") και τον Τιερί Ζους ("Les Invisibles"), ενώ η ίδια έχει συνεργαστεί πέντε φορές με τον Φρανσουά Οζόν ως συνσεναριογράφος του ("Η Πισίνα", "5 Φορές το Δύο"…). Τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει από καρκίνο, το 2013, εξέδωσε το μυθιστορηματικό χρονικό "Tout s'est bien passé", στο οποίο περιγράφει χωρίς συναισθηματισμούς την ιστορία γύρω από την απόφαση του πατέρα της, γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, να προχωρήσει σε ευθανασία.

ola_pigan_kala3

Αφήνοντας να περάσει λίγος καιρός από την απώλεια της συνεργάτιδας και φίλης του, ο Οζόν ανέλαβε τελικά να διασκευάσει σεναριακά με τον Φιλίπ Πιατσό ("Φραντς", "Ο Διπλός Εραστής") το βιβλίο της. Θυμίζοντας τον ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε πραγματικά γεγονότα και αληθινούς χαρακτήρες στο "Θέλημα Θεού", κρατάει αποστάσεις τόσο από την εύκολη συγκίνηση όσο και από το ψυχρό ρεπορτάζ. Εστιάζει στην Εμανουέλ, της οποίας ο 85χρονος πατέρας μπαίνει στο νοσοκομείο ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μένοντας παράλυτος σε μεγάλο βαθμό, συνειδητοποιεί πως εξαρτάται πλέον από άλλους και ζητάει από την κόρη του να τον βοηθήσει να πεθάνει.

Ο Οζόν δεν δημαγωγεί, προσγειώνοντας ένα επίκαιρο κοινωνικό πρόβλημα, όσο και φιλοσοφικό θέμα, μέσα στην καθημερινότητα μιας απλής γυναίκας (η Εμανουέλ του δεν έχει την αύρα της σπουδαίας συγγραφέα). Το δίλημμά της είναι ολοζώντανο, κι όχι θεωρητικό, ενώ η εγωιστική φιγούρα και η αυταρχική συμπεριφορά του πατέρα δυσκολεύει τις αποφάσεις, προσδίδοντας στο τίμιο αυτό δράμα λειτουργικό σασπένς. Κι όταν κάθε φορά κάτι πάει να γλιστρήσει προς το μελό, το λυτρωτικό, γλυκό χιούμορ κάνει θαύματα.

Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Όλα Πήγαν Καλά

Tout s'est Bien Passé
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 113 '
  • Φρανσουά Οζόν

Ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο 85χρονος πατέρας της Εμανουέλ μπαίνει στο νοσοκομείο. Μένοντας παράλυτος σε μεγάλο βαθμό, συνειδητοποιεί ότι εξαρτάται πλέον από άλλους και ζητάει από την κόρη του να τον βοηθήσει να πεθάνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.