Η ελληνική κινηματογραφική κληρονομιά περνά στην ψηφιακή εποχή

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιουργεί ειδικό εργαστήριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση ενός πολύτιμου υλικού.

«Η Κενή Διαθήκη του Πάρι Τακόπουλου» στην Ταινιοθήκη

Στην προστασία και ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς επενδύει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εντάσσοντας στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης του έργο "Δημιουργίας Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος", με προϋπολογισμό 2.028.957 ευρώ. Το έργο συνίσταται στη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ο οποίος είναι αναγκαίος για την αποκατάσταση και ψηφιοποίησης, δηλαδή, τη μεταφορά ταινιών από αναλογικές (ταινίες 35mm και 16mm) σε ψηφιακές (DCP για κινηματογραφικές αίθουσες, Prores, HD ή άλλου τύπου αρχεία για μετάδοση, home video και VOD).

Πέραν της προφανούς σημασίας του έργου για συντήρηση και ανάδειξη του κινηματογραφικού αποθέματος, το εξειδικευμένο εργαστήριο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέες ειδικότητες, στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών. Επιπλέον, ελληνικά κινηματογραφικά έργα, τα οποία λόγω της κακής ποιότητας των υλικών τους δεν μπορούν να προβληθούν, μετά την ψηφιακή και φυσική αποκατάστασή τους, θα γίνουν ξανά προσβάσιμα στο κοινό, τόσο σε διεθνή φεστιβάλ όσο και σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε Επίσης

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για το εργαστήριο συντήρησης για την επισκευή των φιλμ, τη μελέτη του υλικού, τη σάρωση του, την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων (E.D.P), την ψηφιακή αποκατάσταση, τη χρωματική διόρθωση, όπως και ο συγχρονισμός ήχου εικόνας (mastering). Παράλληλα, πρόκειται να αναβαθμιστούν δύο υφιστάμενοι χώροι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για την μετατροπή τους σε εξειδικευμένα εργαστήρια, ενώ προβλέπεται και η πιλοτική αποκατάσταση δύο ταινιών, καθώς και η εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις επιμέρους φάσεις των εργασιών
αποκατάστασης.

Το έργο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού και
Αθλητισμού, θεματοφύλακα της ελληνικής κινηματογραφίας, για τη στήριξη και
προβολή των Ελλήνων κινηματογραφιστών και την ανάδειξη πρωτότυπου
οπτικοακουστικού περιεχομένου
.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους must τίτλους της πρώτης μεγάλης καλοκαιρινής διοργάνωσης της σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/05/2024

Ο "Ραψωδός" με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο στους κινηματογράφους

Αθηναϊκή πρεμιέρα για τη βραβευμένη πρώτη μεγάλου μήκους του Νίκολαϊ Χάμελ.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ

Μια ξέπνοη όσο και ανερμάτιστη μεταφορά ενός θεατρικού έργου που καταφέρνει να μην εντρυφά πουθενά ενώ θίγει τα πάντα.

Avant-Drag!

Ένα τολμηρό ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ-μανιφέστο, που αποθεώνει την εγχώρια drag σκηνή όσο απογυμνώνει την πολλαπλή φοβικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Λυσάρι της Ζωής

Διασκεδαστικά ορμητικό, σινεφιλικά ρομαντικό, αλλά και άνισο αφηγηματικά feelgood δράμα που παρασύρεται από την πληθωρικότητα του κόσμου του.

Φανταστικοί Φίλοι

Όλα τα χολιγουντιανά κλισέ επιστρατεύονται σε ένα επιτηδευμένα δακρύβρεχτο παραμύθι, το οποίο χειρίζεται εκβιαστικά τις έννοιες της απώλειας.