Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

2

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Perimenontas_ton_bojangls

Έχει μια δεκαετία περίπου που η 45χρονη σήμερα Βελγίδα Βιρζινί Εφιρά άρχισε να ξεχωρίζει ως ταλαντούχα καρατερίστα του γαλλόφωνου σινεμά, του οποίου είναι σήμερα μια πρωτοκλασάτη σταρ. Με τολμηρές επιλογές ("Μπενεντέτα"), εμπορικές επιτυχίες ("Στάσου στο Ύψος σου", "Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου") και εναλλαγή κωμικών και δραματικών ρόλων έχει αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για βραβεία Σεζάρ, έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους παρτενέρ και συνεχίζει να ρισκάρει. Εντυπωσιακή ερμηνεύοντας έναν ιδιαίτερα απαιτητικό χαρακτήρα στο πρόσφατο "Το Μυστικό της Μαντλίν Κόλλινς", δοκιμάζεται τώρα ερμηνευτικά σε έναν ακόμα περίπλοκο συναισθηματικά ρόλο, αυτόν της αλλοπαρμένης Καμίγ. Μιας παρορμητικής, κυκλοθυμικής κι ασυμβίβαστης απέναντι στις κοινωνικές νόρμες γυναίκας την οποία ερωτεύεται με την πρώτη ματιά ο Ζορζ, ένας εξωστρεφής νεαρός που θέλει κι αυτός να ζει στα άκρα.


Ο συγγραφέας Ολιβιέ Μπουρντό περιγράφει με ζωηρό χιούμορ έναν τρελό έρωτα με φόντο την πολύχρωμη δεκαετία του ’60 και ο σκηνοθέτης Ρεζί Ρουανσάρ ("Χτυποκάρδια στο Γραφείο", "Οι Μεταφραστές") τον αναβιώνει με κινηματογραφικό κέφι. Ακόμα κι όταν μπαίνει στο κάδρο ο γιος του ζευγαριού Γκαρί, ένα παιδί με αναπτυγμένη φαντασία κι άκρως φιλελεύθερη οικογενειακή ανατροφή, το "Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς" παραμένει μια ανώδυνα ανάλαφρη, παιχνιδιάρικη κι απενοχοποιημένη κομεντί εποχής, η οποία αρχίζει να σκοτεινιάζει τους τόνους της όταν η πραγματικότητα τρυπώνει στην ανέμελη φούσκα στην οποία ζουν ονειρεμένα, μα απερίσκεπτα οι amants fous Ζορζ και Καμίγ.


Μια αλληγορία για την ουτοπική δεκαετία του ’60; Ο Ρουανσάρ παραδίδει τα αφηγηματικά ηνία στην Βιρζινί Εφιρά και τον αντιφατικό, τραγικό από ένα σημείο και μετά χαρακτήρα της, αγωνιζόμενος να συμμαζέψει μια τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει μονοδιάστατα πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της. Υπερβολική σε διάρκεια, ανακυκλώνει την εναλλαγή διαθέσεων, διατηρεί μια σοβαροφανή αφήγηση off και δεν βρίσκει ποτέ ισορροπία στην κωμικοτραγική προσέγγιση που προσπαθεί να υιοθετήσει ως στάση ζωής απέναντι σε μια πεζή πραγματικότητα την οποία μπορεί να χρωματίσει μόνον η ανεξέλεγκτη, απελευθερωτική (καλλιτεχνική) φαντασία.

Γαλλία, Βέλγιο. 2022. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

En Attendant Bojangles
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 124 '
  • Ρεζί Ρουανσάρ

Παράφορα ερωτευμένοι, ο Ζορζ και η Καμίγ προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους μακριά από μικροαστικά στερεότυπα και να μεγαλώσουν το γιο τους Γκαρί με αντισυμβατική ελευθερία. Αλλά η πραγματικότητα έχει διαφορετικά σχέδια…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.