Οι νικητές του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους τίτλους των ταινιών στις οποίες απένειμε τις δάφνες της η διοργάνωση.

i_makra_poreia «Η Μακριά Πορεία»

Έπεσε η αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (26/5-16/6) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη διοργάνωση να απονέμει τις δάφνες τις στις ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Η τελετή, την οποία ανέλαβε ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, διεξήχθη παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα πολιτισμού, Νικόλα Γιατραμωνλάκη, τον οποίο υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.

Η κριτική επιτροπή που επέλεξε τους φετινούς νικητές αποτελούταν από τους: Σεσίλια Mπαριονουέβο (καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Mar del Plata), Πέτρο Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης) και Δημήτρη Θεοδωρόπουλο (διευθυντής φωτογραφίας και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο ΕΑΠ). Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία "Η Μακρά Πορεία" του Κίρο Ρούσο, ο οποίος ήταν παρών στην Ταινιοθήκη και παρέλαβε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Το φιλμ αφορά την ιστορία μιας ομάδας βολιβιανών ανθρακωρύχων που προσπαθούν να επιβιώσουν αφού έχασαν τη δουλειά τους στη Λα Παζ. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ταινία "για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους ανθρακωρύχους και επανασυνδέεται με τις παλιές παραδόσεις της χώρας μέσα από ένα οραματικό και ποιητικό ύφος".

pedro_aaff
"Πέδρο"

Έπειτα, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία "Ξερή Γη που Φλέγεται" των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός για "την πολιτική της οπτική στην πραγματικότητα της Βραζιλίας και τον τρόπο που απεικονίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες που παρουσιάζει, χωρίς να τις θυματοποιεί ούτε στιγμή -γιατί στην Ξερή γη που φλέγεται, αυτές είναι οι πιθανές πρωταγωνίστριες της αλλαγής: ο αγώνας συνεχίζεται!".  Η υβριδική αυτή ταινία, ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, γουέστερν και queer μανιφέστο,  γυρισμένη από μια μαχητική γυναικεία οπτική, αφηγείται τις παράνομες δραστηριότητες μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα. Το βραβείο παρέλαβε η Ζοάνα Πιμέντα.

Ακολούθως, ειδική μνεία απέσπασε η ταινία "Πέδρο" του Νατές Χεντζέ που γυρίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ινδίας. Η ταινία υπογραμμίζει το διπλό δεσμό της φτώχειας και της προκατάληψης με τον (αντι)ήρωα να  έρχεται αντιμέτωπος με την κατακραυγή των συγχωριανών του. Η επιτροπή εξήρε "την μοναδική ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή και το απαράμιλλο και ακριβές οπτικό κινηματογραφικό του στυλ που υποστηρίζει και προωθεί την αφήγηση". To βραβείο παρέλαβε η Ανίτα Νάγκμπαλ, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ινδίας.

Σημειώστε πως το Πρωτοποριακό συνεχίζεται με επιλεγμένες προβολές έως τις 18/6. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα:
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.