Μερικοί το Προτιμούν Καυτό

5

Η σπουδαιότερη ίσως χολιγουντιανή κωμωδία του ομιλούντος είναι ένα ανατρεπτικό, αστείο και απολαυστικό παιχνίδι αντιστροφής των ρόλων αρσενικού-θηλυκού, βασισμένο στις πολλαπλές έννοιες της μεταμφίεσης.

Merikoi_to_protimoun_kafto

Διασκευάζοντας με τον μόνιμο συνσεναριογράφο του Άι Έι Ελ Ντάιμοντ τη γαλλική ταινία "Fanfare d'Amour" (1935) του Ρισάρ Ποτιέ, η οποία γνώρισε ένα γερμανικό ριμέικ το 1951, ο Μπίλι Γουάιλντερ δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με την ιστορία δύο μουσικών που γίνονται μάρτυρες ενός φονικού της μαφίας και για να γλιτώσουν μεταμφιέζονται σε γυναίκες, ακολουθώντας μέχρι το Μαϊάμι ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα. Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ ("Όσα Παίρνει ο Άνεμος") τον συμβούλευσε να μη συνδυάσει πολυβόλα και cross dressing σε μία ταινία, αλλά ο Γουάιλντερ τον διέψευσε με τον ηχηρότερο τρόπο, στήνοντας ένα περιπετειώδες, ανατρεπτικό, αστείο και απολαυστικό παιχνίδι αντιστροφής ρόλων, βασισμένο στις πολλαπλές έννοιες της μεταμφίεσης – που, όπως και στον Σαίξπηρ, καλύπτει και συγχρόνως απελευθερώνει ένστικτα και επιθυμίες. Οι διαρκείς αλλαγές ταυτοτήτων τις οποίες υιοθετούν οι χαρακτήρες (οι δύο μουσικοί υποδύονται τις γυναίκες, ο Τζο τον εκατομμυριούχο, η Σούγκαρ Κέιν την κοσμική κυρία) γεννούν απανωτές παρεξηγήσεις και διαδοχικά γκαγκ, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το ένα φύλο να πλησιάσει/κατανοήσει το άλλο. Στο τέλος, η θρυλική πλέον ατάκα "nobody’s perfect" (το κορυφαίο κινηματογραφικό punchline) ολοκληρώνει το απίθανο αυτό μπέρδεμα συναισθημάτων και πόθων με τον πιο απρόοπτο τρόπο, αποκαλύπτοντας αφοπλιστικά όλες τις διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας.


Θεωρούμενο πλέον η σπουδαιότερη χολιγουντιανή κωμωδία του ομιλούντος, το "Μερικοί το Προτιμούν Καυτό" γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία (τρίτη ταινία της χρονιάς πίσω από τα "Μπεν Χουρ" και "Η Ωραία Κοιμωμένη") και απέσπασε το Όσκαρ κοστουμιών και άλλες πέντε υποψηφιότητες, δύο εκ των οποίων για τον ίδιο τον Γουάιλντερ (σκηνοθεσίας και σεναρίου).

Α/Μ. ΗΠΑ. 1959. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό

Some Like it Hot
5
  • Κωμωδία
  • 1959
  • Διάρκεια: 120 '
  • Μπίλι Γουάιλντερ

Στο Σικάγο της ποταπαγόρευσης, δυο απένταροι μουσικοί γίνονται μάρτυρες μιας γκανγκστερικής σφαγής. Για να γλιτώσουν τη ζωή τους, αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες και να φύγουν για το Μαϊάμι μαζί μ’ ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.