Τα κινηματογραφικά ντεμπούτα τριών γυναικών στο Τριανόν

Το προσωπικό σκηνοθετικό ύφος τριών γυναικών αναδεικνύεται μέσα από τη σειρά προβολών «Εικαστικό Σινεμά - Τρεις Ματιές».

Luxenia Δήμητρα Κονδυλάτου

Το Σάββατο 4 Ιουνίου (8.30 μ.μ.), το Τριανόν φιλοξενεί μια βραδιά προβολών με τρεις εικαστικές ταινίες που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου FLIGHT, Mostra Internazionale del Cinema di Genova στη Γένοβα. Οι ταινίες είναι από τις σκηνοθέτιδες Ανθή Κουγιά, Δήμητρα Κονδυλάτου και Χριστίνα Φοίβη.

Πρόκειται για τις πρώτες τους ταινίες. Μέσα από θραυσματικές αφηγήσεις που προκύπτουν από τις βιωματικές τους σχέσεις με τα θέματα που τις απασχολούν, εξερευνούν υβριδικές μορφές και μέσα. Μπαίνουν έτσι σε διάλογο με ένα σινεμά που αποζητά μια προσωπική γλώσσα και γραφή και δημιουργεί μέσα από αυτήν νέους κόσμους.

Μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ της ερευνήτριας Άλκηστης Ευθυμίου, της εικαστικού-ερευνήτριας Θάλειας Ραυτοπούλου και των δημιουργών. Θα ακολουθήσει DJ Set και πάρτυ στο φουαγιέ του Τριανόν.

Οι ταινίες

"Πρόγονοι", Ανθή Κουγιά (2021)

Το σπίτι μου είναι υπό κατάληψη. Ένας στρατός από πορσελάνινες φιγούρες είναι παντού. Είναι πολλές και έχουν βάρος και κάτι ανοίκειο/ξένο σε μένα. Δεν επέλεξα ποτέ να τις έχω, απλά αναπόφευκτα τις κληρονόμησα. Τα αντικείμενα αυτά γίνονται οι πρωταγωνιστές του έργου αυτού που αποτελεί μια απόπειρα συμφιλίωσης με το -ενίοτε πυκνό- προγονικό σκοτάδι. Πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

"Luxenia", Δήμητρα Κονδυλάτου (2021)

Τρεις γυναίκες εργάζονται σε διαφορετικά πόστα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν στο ξενοδοχείο Luxenia. Μια μέρα, μια μικρή παύση των εργασιών τους, διαταράσσει την αυτοματοποιημένη καθημερινή τους ρουτίνα. Η ταινία παρουσιάζει όψεις της σκηνοθετημένης εικόνας και των παρασκηνιακών αντιφάσεων της "βιομηχανίας του τουρισμού".

"Αμυγδαλιά", Χριστίνα Φοίβη (2019)

Η Αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που ανθίζει λίγο πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη που στοιχειώνει ένα παιδί όταν πρωτοφτάνει στην ελλάδα. Σε ένα μέρος που συχνά θυμίζει καρτ-ποστάλ, άνθρωποι, μέρη και πράγματα συναντιούνται και αποχωρίζονται όπως σε ένα όνειρο. Φωνές γυναικών πλέκονται μεταξύ τους καθώς επιχειρείται να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα μέσα από τοπία και χειρονομίες, αναδεικνύοντας απροσδόκητες πτυχές στην έννοια της ελληνικότητας και της Ξένης. Φευγαλέες περφόρμανς, παραλίες, χωράφια, αμυγδαλιές και τσολιάδες σχηματίζουν το αλφαβητάρι μιας προσωπικής γλώσσας που διερευνά τα σύνορα γύρω μας και μέσα μας.

Οι ταινίες "Luxenia" και "Αμυγδαλιά" θα προβληθούν με αγγλικούς υποτίτλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.