Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς

3,5

Γλυκόπικρη ηθογραφία της ανατολικοευρωπαϊκής πραγματικότητας των 60s. Υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ και μία από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος.

Oi_erotes_mias_xanthias

Η δεύτερη από τις τρεις ταινίες που γύρισε ο οσκαρικός Μίλος Φόρμαν στην πατρίδα του, προτού αναζητήσει διεθνή καριέρα ("Στη Φωλιά του Κούκου", "Αμαντέους") είναι μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος. Τις παραμονές της Άνοιξης της Πράγας και επηρεασμένοι από τη γαλλική νουβέλ βαγκ, οι νέοι Τσέχοι σκηνοθέτες επιχείρησαν να ξεπεράσουν το κυρίαρχο, δογματικό αφηγηματικό μοντέλο με ευρηματικές ταινίες είδους (από κωμωδίες και γουέστερν μέχρι sci-fi) ή φρέσκα κοινωνικά δράματα σαν τους "Έρωτες Μιας Ξανθιάς". Την ιστορία μιας επαρχιώτισσας εργάτριας που έχει μια εφήμερη ερωτική σχέση μ’ έναν  πρωτευουσιάνο μουσικό, ο οποίος στη συνέχεια δεν δίνει σημεία ζωής. Εκείνη αποφασίζει να τον επισκεφτεί απροειδοποίητα στην Πράγα, προκαλώντας  αναστάτωση στους συντηρητικούς γονείς του.


Πρόκειται για μια γλυκόπικρη, ειλικρινή απέναντι στο χάσμα των γενεών και στις σχέσεις των δυο φύλων ηθογραφία της ανατολικοευρωπαϊκής πραγματικότητας της δεκαετίας του ’60. Υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, διαθέτει χιουμοριστική σπιρτάδα, διακριτικές πολιτικές νύξεις, σκηνοθετικό σφρίγος και μια υπόγεια, τρυφερή νοσταλγία.

Α/Μ. Τσεχοσλοβακία. 1965. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς

Lásky Jedné Plavovlásky / Loves of a Blonde
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1965
  • Διάρκεια: 90 '
  • Μίλος Φόρμαν

Μια εργάτρια στην τσέχικη επαρχία έχει μια εφήμερη ερωτική σχέση μ’ έναν πρωτευουσιάνο μουσικό, ο οποίος στη συνέχεια δεν δίνει σημεία ζωής. Εκείνη τον επισκέπτεται απροειδοποίητα στην Πράγα, προκαλώντας αναστάτωση στους συντηρητικούς γονείς του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.