Τα highlights του πληθωρικού 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ο πιο σινεφίλ θεσμός της Αθήνας επιστρέφει στην Ταινιοθήκη αλλά και ψηφιακά (26/5-15/6) με το πιο γεμάτο πρόγραμμα στην ιστορία του.

taksidi_sta_kithira «Ταξίδι στα Κύθηρα»

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έγινε, άμα τη εμφανίσει, σημείο αναφοράς στο καλεντάρι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και αγαπημένη διοργάνωση για τους Αθηναίους σινεφίλ. Καθόλου τυχαία, αφού μέχρι σήμερα έχει προσκαλέσει στην πόλη μοναδικούς σκηνοθέτες, όπως ο Λεός Καράξ και ο Φιλίπ Γκραντριέ, ενώ το πρόγραμμά του προσφέρει ιδιοσυγκρασιακό και εκλεκτικό σινεμά από όλον τον κόσμο. Κάτι που πρόκειται να επαναληφθεί και φέτος από τις 26/5 έως τις 15/6 στην Ταινιοθήκη και στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr, όπως φαίνεται από τα highlights που επιλέγουμε παρακάτω.

Έναρξη με Χρυσή Άρκτο

"Οι Ροδακινιές του Αλκαράς"

Η ταινία που απέσπασε φέτος τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε "ανοίγει" το Φεστιβάλ. Ο λόγος για το ηλιόλουστο δράμα "Οι Ροδακινιές του Αλκαράς" της Κλάρα Σιμόν, η οποία τοποθετεί την κάμερά της στην ύπαιθρο της Καταλονίας, για να αρθρώσει την κριτική της στην κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, μέσα από τις εμπειρίες μιας αγροτικής οικογένειας.

Ξέρεις από Λαβ Ντίαζ;

history_of_ha
"Η Ιστορία του Χα"

Εκ των αναμορφωτών του φιλιππινέζικου σινεμά, ο διάσημος για τη μεγάλη διάρκεια των ταινιών του σκηνοθέτης Λαβ Ντίαζ έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Η Ιστορία του Χα". Στο ασπρόμαυρο φιλμ που συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, ο Ντίαζ εμπνέεται από τη ζωή ενός διάσημου καλλιτέχνη του βοντβίλ, προκειμένου να αναδείξει τους προσωπικούς προβληματισμούς του γύρω από την ήττα των δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα τη δεκαετία του ’50.

Αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς

aggelopoulos_protoporiako

Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τζορτζ Στίβενς, Σατιαζίτ Ρέι, Γιόνας Μέκας, Ροβήρος Μανθούλης, Μπάμπετ Μάνγκολντ, Αντόνιο Ρέις και Μαργκαρίντα Κορντέιρο είναι τα ονόματα των κινηματογραφιστών που έχουν την τιμητική τους στο φετινό πρόγραμμα του Πρωτοποριακού. Μερικές από τις χαρακτηριστικότερες δουλειές τους αναδεικνύονται σε ξεχωριστά αφιερώματα, τα οποία δεν πρέπει να χάσετε: μεταξύ άλλων, το "Ταξίδι στα Κύθηρα" του Αγγελόπουλου, την ταινία "Ο Γίγας" του Στίβενς, το "Δωμάτιο" της Σαντάλ Άκερμαν που φωτογραφίζει ο Μάνγκολντ και το αψεγάδιαστο "Τραγούδι του Δρόμου" του Ρέι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Κλασικά αποκατεστημένα

thalassoporos_ksana

Εννέα διαχρονικά αριστουργήματα παρουσιάζονται σε νέες, ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, ο "Θαλασσοπόρος" (Μπάστερ Κίτον), "Ο Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές" (Λίνα Βερτμίλερ) και το "Είχαμε Αγαπηθεί Τόσο" (Ετόρε Σκόλα).

Διαβάστε περισσότερα για το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.