Γνωριμία με "αθέατο" σινεμά στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Παρακολουθήσαμε ταινίες κινηματογραφικά ανεξερεύνητων χωρών στη διοργάνωση με έδρα την Καλαμάτα, η οποία διαθέτει δυναμική για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

softie2 «Σόφτι»

Στην καρδιά του κέντρου της Καλαμάτας, επί της πεζοδρομημένης οδού Αριστομένους, βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο της πόλης όπου και φιλοξενούνται οι ταινίες του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (8-17/4). Η διοργάνωση αποτέλεσε ιδανική αφορμή ώστε να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και να παρακολουθήσουμε από κοντά ένα φεστιβάλ το οποίο διαθέτει προοπτικές να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η επιλογή του φεστιβαλικού προγράμματος να δίνει χώρο έκφρασης σε δημιουργούς και εθνικές κινηματογραφίες οι οποίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στους σινεφίλ. Φέτος, για παράδειγμα, το κεντρικό αφιέρωμα αφορά τα ντοκιμαντέρ γύρω από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μερικά από τα οποία αποδείχθηκαν ευχάριστες εκπλήξεις. Στο "Αφρικανική Αποκάλυψη" (Ρομπ Λέμκιν), ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Λέμκιν, με αφορμή το βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ "Η Καρδιά του Σκότους", πραγματοποιεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας και εξερεύνησης της ιστορίας της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο, καταλήγοντας σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα για το αιματηρό αποτύπωμα των Ευρωπαίων στην περιοχή, το οποίο όσο κι αν οι Δυτικοί θέλουν να ξεχάσουν, οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί αδυνατούν να ξεπεράσουν.

african_apocalypse
"Αφρικανική Αποκάλυψη"

Από την άλλη, το πολιτικό ντοκιμαντέρ "Σόφτι" (Σαμ Σόκο) παίρνει το όνομά του από τον ακτιβιστή Μπονιφάσε "Σόφτι" Μουάνγκι. Ο έμπειρος στο μαχόμενο φωτορεπορτάζ Κενυάτης, έπειτα από χρόνια αγώνων για κοινωνικές διεκδικήσεις, αποφασίζει να ηγηθεί του δικού του κινήματος, θέτοντας υποψηφιότητα στις διεφθαρμένες προεδρικές εκλογές της χώρας του. Όσα καταγράφει ο Σόκο είναι αποκαρδιωτικά όσο και αποκαλυπτικά του μετάλλου από το οποίο είναι φτιαγμένος ο ατρόμητος πρωταγωνιστής της ταινίας.

Το φεστιβάλ, βέβαια, φιλοξενεί και πολλά αξιοπρόσεκτα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Όπως το βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου "Επιστροφή στη Γη" (Χρύσα Τζελέπη & Άκης Κερσανίδης), η "Οφειλή" του βετεράνου Σταύρου Ψυλλάκη, το γυρισμένο κατά τη διάρκεια της πρώτης πανελλαδικής καραντίνας "Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις" (Χρήστος Μπάρμπας), αλλά και το πάντα επίκαιρο, πολιτικοποιημένο ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη με τίτλο "Χρυσή Αυγή, Υπόθεση Όλων μας". Αυτά και πολλά ακόμα φιλμ είναι διαθέσιμα δωρεάν στους σινεφίλ που κατοικούν στην Ελλάδα, μέσω στης επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης (www.peloponnisosdocfestival.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.