Η Πόλη και η Πόλη

3

Πρωτότυπο και τολμηρό μείγμα μυθοπλασίας, ιστορικής έρευνας και αποσπασματικής, σχεδόν συνειρμικής αφήγησης, το οποίο θίγει «απαγορευμένα», μελανά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

H_poli_kai_h_poli

Δυο Θεσσαλονικείς δημιουργοί, οι οποίοι εγκατέλειψαν νεαροί τη γενέτειρά τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας διηγηθούν μερικές ιστορίες που την –και μας– αφορούν. Θέτοντας τα δάχτυλά τους επί τον τύπον των ήλων που έχουν αφήσει μερικά "απαγορευμένα", μελανά γεγονότα του πρόσφατου ελληνικού παρελθόντος, ο καταξιωμένος κινηματογραφικός δημιουργός Σύλλας Τζουμέρκας ("Η Έκρηξη", "Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών") και ο ηθοποιός ("Κυνόδοντας") και θεατρικός σκηνοθέτης ("Έκλειψη") Χρήστος Πασσαλής αναβιώνουν της περιπέτειες της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα – περιπέτειες που έχουν να κάνουν με προσωπικά δράματα, συλλογικές ρατσιστικές συμπεριφορές, συγκρούσεις οικονομικών συμφερόντων, ανθρώπινη μισαλλοδοξία και πολιτικά παιχνίδια.


Το εγχείρημά τους θα είχε πιθανότατα ενδιαφέρον ακόμα κι αν επρόκειτο για μια καθαρά ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση ή αν επέλεγαν ένα μυθοπλαστικό στόρι το οποίο θα συμπύκνωνε όλη αυτή την πολύπαθη διαδρομή. Το "Η Πόλη και η Πόλη", όμως, είναι ένα πρωτότυπο και τολμηρό μείγμα φαντασίας, ιστορικής έρευνας και αποσπασματικής, σχεδόν συνειρμικής αφήγησης, το οποίο ακολουθεί μια εναλλακτική πορεία που συνδέει τη μία πόλη, τη Θεσσαλονίκη των αρχών του προηγούμενου αιώνα με το κυρίαρχο εβραϊκό στοιχείο, με την άλλη πόλη, τη σημερινή συμπρωτεύουσα των απωθημένων μνημών που ξεπηδούν επιτακτικά στο ιστορικό προσκήνιο.


Πρόκειται για τη χαλαρή συρραφή έξι μεγάλων σεκάνς-κεφαλαίων, με έναν πρόλογο κι έναν επίλογο, οι οποίες δεν υπακούουν σε μια γραμμική, αυστηρά δομημένη εξέλιξη "ιδεών". Αυτόνομα η καθεμία τους αγγίζουν έμμεσα και λοξά μια άκρη από μια ακανθώδη, γεμάτη αμαρτίες, μυστικά και ψέματα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Αποκαλύπτουν θραύσματα μιας αλήθειας που δεν μπορεί να αναπαρασταθεί στο σύνολό της, με την ευρηματική σκηνοθεσία (αριστουργηματική η σκηνογραφική ενοποίηση αστικού παρελθόντος και παρόντος) να μας ταξιδεύει στο χρόνο, να μας γεμίζει ερωτήματα και να μας θέτει προ των ευθυνών μας. Επιτακτικά για όσους είναι πρόθυμοι να τις αναγνωρίσουν, υπερβολικά ελλειπτικά για εκείνους που απαιτούν να τους τις αποδείξουν.

Ελλάδα, Γερμανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πόλη και η Πόλη

3
  • Σινεφίλ
  • 2022
  • Διάρκεια: 87 '
  • Σύλλας Τζουμέρκας

Οι περιπέτειες της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.