Avant πρεμιέρα για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Shadow Game"

Μια ιστορία ενηλικίωσης όπου ακολουθούμε το περιπετειώδες ταξίδι ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων στην Ευρώπη.

Shadow Game

Το KinderDocs φέρνει το βραβευμένο με Golden Calf (Ολλανδία) ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων-σκηνοθετών Eefje Blankevoort και Els van Driel "Shadow Game" για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, την Κυριακή 10 Απριλίου στις 11 π.μ. .

Θα ακολουθήσει το "From Syria to Ukraine and Beyond: Children on the Move", ένα masterclass με την Ολλανδή σκηνοθέτιδα Els van Driel, η οποία θα εξηγήσει πώς μπορούμε μέσω του storytelling να ευαισθητοποιούμε το κοινό και θα μοιραστεί με το κοινό χρήσιμα εργαλεία για τη δημιουργική διαδικασία έρευνας και παραγωγής της ταινίας, τη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, καθώς και την καμπάνια ευαισθητοποίησης. Κατόπιν η van Driel θα συζητήσει με τους παρευρισκόμενους αλλά και εκπροσώπους με δημόσιους φορείς, δημοσιογράφους και κινηματογραφιστές, υπό τον συντονισμό της Δήμητρας Κουζή.

Επί 3 χρόνια οι σκηνοθέτριες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι για να φτάσουν σε ασφαλείς νέες πατρίδες στην Ευρώπη, από την Ελλάδα στη Σερβία  και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά διασχίζουν την Ευρώπη περπατώντας, με τρένα, λεωφορεία και όποιο άλλο μέσο βρουν, περνώντας μέσα από χιονισμένα βουνά, ναρκοπέδια, συρματοπλέγματα και βρίσκοντας καταφύγιο το βράδυ κάτω από γέφυρες κα δάση. Το πολύμηνο ταξίδι καταστεί σχεδόν ακατόρθωτο να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. Ένα μέρος της ταινίας κινηματογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με το κινητό.

shadow game

Πέρα από το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, το "Shadow Game" πρόκειται επίσης για ένα transmedia project που δημιουργήθηκε συνεργατικά με την Ιρακινή ερευνήτρια, δημοσιογράφο και διερμηνέα Zuhoor Alqaisi. Σε αυτό εμπεριέχονται μια σειρά τεσσάρων 30λεπτων ντοκιμαντέρ, μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, ένα παιχνίδι δράσης και μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "A New Beginning", η οποία υλοποιηθήκε με τη συνεργασία της Ολλανδής φωτογράφου Cigdem Yuksel.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, η καμπάνια ευαισθητοποίησης του Shadow Game θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές υπέρ του μανιφέστου Protect children on the move, που συνέταξαν μαζί με τις δημιουργούς της ταινίας.

Προπώληση: Μουσείο Μπενάκη. Κατάλληλο για παιδιά από 11 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.