"Morbius": Η Marvel διψάει για αίμα

Ένας από τους σκοτεινότερους ήρωες των κόμικς επισκέπτεται για πρώτη φορά τη μεγάλη οθόνη. Και ποιος άλλος θα μπορούσε να τον υποδυθεί εκτός από τον εξπέρ των σινε-μεταμορφώσεων Τζάρεντ Λίτο;

morbius1

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε πάμπολλους τομείς της παγκόσμιας κινηματογραφίας, επιβεβαίωσε όμως ταυτόχρονα και μερικές ανθεκτικές εμπορικές αλήθειες. Όπως τη διαχρονική γοητεία των χάρτινων υπερηρώων, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα το πλέον κερδοφόρο προϊόν στα χέρια του Χόλιγουντ. Γνωρίζοντας λοιπόν την αξία των δικαιωμάτων ενός από τους τρεις – τέσσερις διασημότερους χαρακτήρες της Marvel (όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν στην Disney), η Columbia / Sony αποφάσισε να ποντάρει τα πάντα στον Σπάιντερμαν, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί πανηγυρικά. Μετά από δυο κύκλους περιπετειών του, με πρωταγωνιστές τους Τόμπι Μαγκουάιρ και Άντριου Γκάρφιλντ, σχεδίασε παράλληλα με τον τρίτο, "Homecoming" κύκλο του Τομ Χόλαντ και μια σειρά από παράλληλες κινήσεις. Όπως τη "συνεργασία" του Ανθρώπου – Αράχνη με την ομάδα των Εκδικητών και το σινε-σύμπαν της Marvel, ένα υπερηρωικό animation (το οσκαρικό "Spider-man: Μέσα στο Αραχνοσύμπαν") και τη δημιουργία ενός Sony’s Cinematic Universe. Για την εκκίνηση του δεύτερου επιλέχθηκε ως πρωταγωνιστής του πρώτου spin-off ο Venom, ο οποίος μετά από δυο εμπορικά hit άνοιξε την πόρτα και στους επόμενους ενοίκους του SCU.

Morbius2

The Living Vampire


Έχοντας συμπληρώσει μισό αιώνα χάρτινης ζωής, ο Μόρμπιους συνεχίζει να ταλαιπωρεί το κοστουμαρισμένο alter ego του Πίτερ Πάρκερ ως ένας από τους πολλούς απέθαντους αντιπάλους του. Πρόκειται για έναν ακόμα διχασμένο κόμικς ήρωα που περνά στη σκοτεινή πλευρά μετά από αποτυχημένο επιστημονικό πείραμα και συγκεκριμένα για τον κορυφαίο βιοχημικό Μάικλ Μόρμπιους, ο οποίος πάσχει εκ γενετής από μια σπάνια ασθένεια του αίματος. Με εύθραυστη υγεία, έντονα κινητικά προβλήματα και λιγοστό χρόνο ζωής μπροστά του, δοκιμάζει κάθε δεοντολογικό και μη τρόπο να βρει την πολυπόθητη θεραπεία, η οποία μοιάζει να βρίσκεται στη μίξη ανθρώπινου DNA με εκείνο ενός είδους νυχτερίδας – βαμπίρ. Μόνο που τα ενθαρρυντικά αρχικώς αποτελέσματα συνοδεύονται όχι μόνο από την απόκτηση υπερφυσικής σωματικής δύναμης, αλλά και από μια ακόρεστη δίψα για ανθρώπινο αίμα.


Ο Μόρμπιους, το Ζωντανό Βαμπίρ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στο "Blade" (1998), αλλά η σκηνή του κόπηκε στο μοντάζ και συμπεριλήφθηκε ως μπόνους στο DVD. Η Marvel αρνήθηκε στον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο να τον αξιοποιήσει στο "Blade II", αναβάλλοντας τη μεγάλη κινηματογραφική στιγμή του για τις 28 Ιανουαρίου του 2022. Αυτή ήταν η αρχική ημερομηνία της πρεμιέρας του "Morbius", η οποία μετατέθηκε κατά ένα δίμηνο λόγω της πανδημικής κατάστασης, με τον σουηδικής καταγωγής Ντάνιελ Εσπινόζα ("Το Κρησφύγετο", "Child 44", "Life") στην καρέκλα του σκηνοθέτη και τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζάρεντ Λίτο, άφοβο απέναντι σε απαιτητικούς ρόλους μεταμορφώσεων, ως πρωταγωνιστή. Δίπλα του ο Βρετανός Ματ Σμιθ ("The crown", "Συνέβη στο Σόχο"), στο ρόλο τού φίλου του Μάιλο, ο οποίος πάσχει από την ίδια ασθένεια και χρηματοδοτεί τα πειράματα του νομπελίστα επιστήμονα, και η Λατινοαμερικάνα Άντρια Αριόνα, ως η σέξι και πιστή συνεργάτης του ήρωα, τον οποίο και θα ερωτευτεί.

morbius6


Πιο κοντά στη σκοτεινή ατμόσφαιρα του "Venom" παρά σ’ εκείνη του "Spider-man", με ελάχιστο χιούμορ και γερές δόσεις gore, το "Morbius" επιχειρεί να εμπλουτίσει το SCU με έναν ακόμα δυναμικό, απρόβλεπτο και τραγικό χαρακτήρα ο οποίος πολεμάει ενάντια σε υπερηρωικούς αντιπάλους , αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό, προσπαθώντας διαρκώς να τιθασεύσει τη ζωτική ανάγκη του για αίμα. Το επόμενο βήμα του είναι έτσι κι αλλιώς προσχεδιασμένο, καθώς στο τέλος της ταινίας ο Μόρμπιους δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη ενός γνωστού villain από την αραχνο-γειτονιά, και συγκεκριμένα από το "Spider-man: Η Επιστροφή στον Τόπο του". Μέχρι το "Morbius 2", πάντως, το SCU θα έχει επεκταθεί με τουλάχιστον άλλο ένα φιλόδοξο spin-off, μιας και το "Kraven the Hunter" με τον Άαρον Τέιλορ – Τζόνσον έχει κλειδώσει την πρεμιέρα του για τις 13/1/2023.

Morbius_comics

 Βαμπίρ 50 ετών


Όταν η αμερικανική επιτροπή λογοκρισίας ήρε την απαγόρευση περί βρικολάκων και λυκανθρώπων στα κόμικς, ο επικεφαλής σχεδιαστής της Marvel Σταν Λι έδωσε εντολή για τη δημιουργία ενός κοστουμαρισμένου κακού σε στιλ Δράκουλα. Ο Ρόι Τόμας και ο σχεδιαστής Γκιλ Κέιν εμπνεύστηκαν από τον… Τζακ Πάλανς και ο Μόρμπιους έκανε την πρεμιέρα του τον Οκτώβριο του 1971 στο τεύχος Νο 101 του "The Amazing Spider-Man".

Περισσότερες πληροφορίες

Morbius

2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 108 '
  • Ντάνιελ Εσπινόζα

Ο διακεκριμένος χημικός Μάικλ Μόρμπιους προσπαθεί εναγωνίως να βρει θεραπεία για τη σπάνια ασθένεια του αίματος από την οποία πάσχει. Η τελευταία του λύση είναι ο συνδυασμός ανθρώπινου DNA με DNA νυχτερίδας-βαμπίρ, ο οποίος μοιάζει να έχει θαυματουργά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.