Τα 10 highlights του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ο τρικολόρ θεσμός είναι έτοιμος να υποδεχθεί ξανά το κοινό του. Μελετήσαμε το πληθωρικό φετινό πρόγραμμα και σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτό.

ouistreham2

Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ο θεσμός ο οποίος για τους σινεφίλ έχει ταυτιστεί με την άφιξη της άνοιξης, είναι έτοιμος να υποδεχθεί ξανά το κοινό του, έπειτα από δύο χρόνια online προβολών, στους κινηματογράφους Άστορ, Δαναός αλλά και στην αίθουσα-σημείο αναφοράς "Θόδωρος Αγγελόπουλος" του Γαλλικού Ινστιτούτου (29/3-6/4). Μελετήσαμε το πληθωρικό φετινό πρόγραμμα και σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτό.

Εμανουέλ Μπεάρ για πρόεδρος

emmanuelle_beart
©Sylvie Castioni

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Σεζάρ ("Η Μανόν των Πηγών") και πρωταγωνίστρια σε μια σειρά από arthouse και μπλοκμπάστερ παραγωγές που έκαναν αίσθηση ("Η Ωραία Καβγατζού", "Μια Καρδιά το Χειμώνα", "Επικίνδυνη Αποστολή"), θα βρεθεί στην Αθήνα ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού. Μαζί της, σε ρόλο μελών, θα βρίσκονται οι Έλις Κις (δημοσιογράφος των "Vogue" και "Κ"), Θάνος Αναστόπουλος (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός), Γιάννα Σαρρή (υπεύθυνη της Αγοράς στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης). Μάλιστα, με αφορμή την παραμονή της στην ελληνική πρωτεύουσα, η Μπεάρ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο πρόκειται να διοργανώσει φιλανθρωπικό γκαλά, με τα έσοδα να διατίθενται σε ΜΚΟ που καλύπτει τις ανάγκες ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων.

Έναρξη κορυφής

eiffel_movie

Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με μια ταινία εποχής γύρω από την κατασκευή ενός από τα εμβληματικότερα ευρωπαϊκά μνημεία. Το "Άιφελ" (Μαρτέν Μπουρμπουλόν) μας μεταφέρει στη Γαλλία του 1889, όταν ο μηχανικός Γκούσταβ Άιφελ πιέζεται από την κυβέρνηση να φτιάξει κάτι θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Μαζί με τους πολιτικούς, ο Άιφελ καλείται να αντιμετωπίσει και την επιμονή ενός ερωτικού ενδιαφέροντος από το παρελθόν, το οποίο επιστρέφει ορμητικά στη ζωή του. Στη λουσάτη παραγωγή πρωταγωνιστούν ο πολύπειρος Ρομέν Ντιρίς και η Έμα ΜακΚέι (την είδαμε πρόσφατα στο "Έγκλημα στον Νείλο"), ενώ τη μουσική υπογράφει ο οσκαρικός Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Ζιλιέτ Μπινός σε μυστική αποστολή

Ένας χαμαιλέοντας της υποκριτικής, η ασταμάτητη Ζιλιέτ Μπινός, ενσαρκώνει ακόμη έναν ιδιαίτερο ρόλο στη μακρά καριέρα της. Στο "Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους" (Εμανουέλ Καρέρ), η 58χρονη ηθοποιός υποδύεται μια συγγραφέα η οποία θέτει τον εαυτό της σε μια περίπλοκη συνθήκη. Για τις ανάγκες του νέου βιβλίου της πιάνει δουλειά ως καθαρίστρια, για να μπορέσει να βιώσει από πρώτο χέρι τις δυσάρεστες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Θα έχει, όμως, το θάρρος να πει στο τέλος την αλήθεια στις "συναδέλφισσές" της;

Ειδική προβολή για "Κτήνη"

animals_movie_fff

Μια ταινία για γερά στομάχια, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από σήμανση ακαταλληλότητας για ανηλίκους, καθώς απεικονίζει σκηνές βασανιστηρίων, ομοφοβικής βίας και βιασμού, προβάλλεται στο φεστιβάλ επειδή έχει κάτι πολύ σημαντικό να πει. Το δράμα "Κτήνη" του Ναμπίλ Μπεν Γιαντίρ αποδίδει με όρους θρίλερ όσα πρόκειται να ζήσει ένας νεαρός την ημέρα των γενεθλίων της μητέρας του. Όταν βρεθεί στο οικογενειακό σπίτι για να γιορτάσουν, οι συγγενείς θα υποψιαστούν την ομοφυλοφιλία του την οποία δεν είχε ποτέ αποκαλύψει. Έτσι θα αποφασίσει να φύγει μες στη νύχτα, αγνοώντας όσα τραυματικά θα του συμβούν. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με το σκηνοθέτη, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Η Κατρίν Ντενέβ είναι "Γαλήνια"

de_son_vivant

Στα 78 της πια, η σπουδαία Κατρίν Ντενέβ συνεχίζει να βρίσκεται σε παραγωγές που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Εδώ ενώνει ξανά τις δυνάμεις της με την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Εμανουέλ Μπερκό ("Με το Κεφάλι Ψηλά") για ένα φιλμ που μπορεί να τιτλοφορείται "Γαλήνια", αλλά κάτι μας λέει πως δεν είναι και τόσο… Κι αυτό επειδή αφορά έναν άντρα, ο οποίος πάσχει από μια επικίνδυνη ασθένεια, αλλά βρίσκεται σε άρνηση. Η μητέρα του προσπαθεί μάταια να τον βοηθήσει, μπαίνουν όμως ανάμεσά τους μια νοσοκόμα και ένας γιατρός που προσπαθούν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους. Για την ερμηνεία του, ο πρωταγωνιστής Μπενουά Μαζιμέλ βραβεύτηκε με το φετινό Σεζάρ.

Γευστικές απολαύσεις

la_grande_bouffe

Το φετινό αφιέρωμα του Γαλλόφωνου έχει τον νόστιμο τίτλο "Βλέποντας έρχεται η όρεξη" και απαρτίζεται από τίτλους οι οποίοι, ο καθένας με ξεχωριστό τρόπο, θέτουν το φαγητό και τη γαστρονομία στον σεναριακό πυρήνα τους. Στην ενότητα υπάρχουν κλασικά φιλμ, όπως το σουξέ των ‘90s "Delicatessen" (Ζαν Πιέρ Ζενέ & Μαρκ Καρό, 1991), ωστόσο πρωτίστως προσφέρεται για ταινίες που ίσως δεν έχετε ανακαλύψει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σουρεαλιστική κωμωδία του Μάρκο Φερέρι "Το Μεγάλο Φαγοπότι" (1973, φωτό), στην οποία ο υπερηχητικός Μισέλ Πικολί μαζί με μια παρέα φίλων αποφασίζουν να φάνε μέχρι κυριολεκτικού σκασμού. Προτείνουμε ακόμα το εξαιρετικό "Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι" (2007), την ταινία που εδραίωσε στον κινηματογραφικό χάρτη τον Αμπντελατίφ Κεσίς ("Η Ζωή της Αντέλ").

Ταινίες για νεαρούς σινεφίλ

princesse_dragon

Η διοργάνωση δεν ξεχνά τους μικρούς θαυμαστές του σινεμά και γι’ αυτό τους αφιερώνει μια ξεχωριστή ενότητα. Στο τμήμα "Νεανικές προβολές" συναντάμε, μεταξύ άλλων, το παραμυθένιο animation "Πριγκίπισσα Δράκος" (Ζαν-Ζακ Ντενί και Άντονι Ρου), στο οποίο η κόρη ενός πανίσχυρου δράκου αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της, όταν ο πατέρας της προσπαθήσει να την πουλήσει σε μια μάγισσα για να ξεχρεώσει. Παράλληλα, το Γαλλόφωνο συνεργάζεται με το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ της Αθήνας στο εργαστήριο "Ο έξυπνος θεατής", όπου οι λιλιπούτειοι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να "διαβάζουν" τις ταινίες.

Carte blanche στο φεστιβάλ La Rochelle

le_kiosque

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το φεστιβάλ επιλέγει ένα πρόσωπο ή ένα φορέα δίνοντάς του carte blanche ώστε να παρουσιάσει τις ταινίες της επιλογής του. Αυτήν τη φορά την ιδιαίτερη τιμή έχει το "La Rochelle", ένας κινηματογραφικός θεσμός που ξεκίνησε το 1973 και κάθε χρόνο παρουσιάζει περίπου 200 ταινίες όλων των ειδών, σε 350 προβολές εκτός συναγωνισμού. Μέσα από την πολυετή εμπειρία τους, οι άνθρωποι του φεστιβάλ Σοφί Μιρούζ και Αρνό Ντουματέν επέλεξαν τρεις ταινίες, με το ντοκιμαντέρ "Το Κιόσκι" (Αλεσάντρα Πιανέλι) να είναι το αγαπημένο της ομάδας.

Ξέρετε τον Σαρλ Τεσόν;

charles_tesson

Όσοι διαβάζουν το ιστορικό περιοδικό "Cahiers du Cinema" ίσως έχουν ακουστά το όνομά του, άλλοι πάλι ενδεχομένως να γνωρίζουν τη δουλειά του στο φεστιβάλ των Καννών. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως η άφιξη του Σαρλ Τεσόν στην Αθήνα έχει ειδικό σινεφιλικό ενδιαφέρον. Ο Τεσόν διετέλεσε επί σειρά ετών αρχισυντάκτης των "Cahiers", ξεκινώντας από το 1998, προτού αναλάβει το 2011 γενικός διευθυντής στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες. Επίσης, είναι συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων και λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Επομένως, είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει γύρω από το ρόλο του κριτικού σήμερα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα φεστιβάλ, μερικά δηλαδή από τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάλεξη που παραδίδει την Παρασκευή 1/4.

Οι μύγες του Κουεντίν Ντουπιέ

mandibules_fff

Ένας από τους πλέον εκκεντρικούς και αταξινόμητους Γάλλους σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών, ο ιδιοσυγκρασιακός Κουεντίν Ντουπιέ ("Rubber"), σχεδόν πάντα βρίσκει μια θέση στο πρόγραμμα του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ. Και πάλι καλά, διότι δυστυχώς οι ταινίες του δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα. Επομένως, η προβολή του νέου φιλμ του είναι πράγματι άχαστη. Με τίτλο "Σαγόνια" και πρωταγωνίστρια την Αντέλ Εξαρχόπουλος, η υπόθεση της σουρεαλιστικής κωμωδίας αφορά δύο φίλους, οι οποίοι ανακαλύπτουν μια τεράστια μύγα παγιδευμένη στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, τι πιο σύνηθες, αποφασίζουν να την εκπαιδεύσουν για να κερδίσουν χρήματα. Ε, αυτό δεν πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις;

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.