Εμανουέλ Μπεάρ, Ζιλιέτ Μπινός και πολλοί ακόμα σταρ στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

ouistreham «Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους»

Για τους σινεφίλ, άνοιξη και Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι έννοιες αλληλένδετες τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες. Ένα ραντεβού που πρόκειται σύντομα να επαναληφθεί για την επικείμενη 22η διοργάνωση του τρικολόρ θεσμού (29/3-6/4), ο οποίος είναι έτοιμος να συναντήσει ξανά δια ζώσης το πιστό κοινό του, στους κινηματογράφους Άστορ, Δαναός και την αίθουσα "Θόδωρος Αγγελόπουλος" του Γαλλικού Ινστιτούτου.

amants_fff
"Εραστές"

Από το πληθωρικό φετινό πρόγραμμα τα βλέμματα συγκεντρώνουν οι αστέρες που πρωταγωνιστούν στα φιλμ του διαγωνιστικού τμήματος. Ξεχωρίζουμε τα εξής: η Ζιλιέτ Μπινός στο "Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους" (Εμανουέλ Καρέρ) υποδύεται μια συγγραφέα η οποία αναλαμβάνει μια μυστική αποστολή για τις ανάγκες του νέου βιβλίου της. Η γνωστή από τη συμμετοχή στης στο "Nymphomaniac" Στέισι Μάρτιν μαζί με τον ταλαντούχο Πιέρ Νινέ είναι οι "Εραστές" (Νικόλ Γκαρσιά). Τον Νινέ βλέπουμε επίσης στο αγωνιώδες "Μαύρο Κουτί" (Γιαν Γκοζλάν), όπου ενσαρκώνει έναν τεχνικό ασφαλείας αεροπορικών πτήσεων ο οποίος είναι πεπεισμένος πως πίσω ένα τραγικό ατύχημα κρύβονται πολλά ανθρώπινα λάθη. Η Βιρζινί Εφιρά, η οποία πρόσφατα εμφανίστηκε στο "βλάσφημο" "Μπενεντέτα" του Πολ Βερχόφεν κρατά τον πρώτο ρόλο στο "Madeleine Collins" (Αντουάν Μπαρό) ενώ, τέλος, σημειώνουμε την κωμωδία "Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου και Εγώ" (Καρολίν Βινιάλ) για την οποία απέσπασε βραβείο Σεζάρ η Λορ Καλαμί.

emmanuelle_beart
©Sylvie Castioni
Η Εμανουέλ Μπεάρ

Στο 22ο Γαλλόφωνο, όμως, οι διασημότητες δεν εμφανίζονται αποκλειστικά στη μεγάλη οθόνη. Η πολυβραβευμένη πρωταγωνίστρια πολλών κινηματογραφικών επιτυχιών Εμανουέλ Μπεάρ, θα βρίσκεται στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καθώς εκτελεί χρέη προέδρου της κριτικής επιτροπής. Τα υπόλοια μέλη απαρτίζονται από τους: Έλις Κις (δημοσιογράφος των Vogue και "Κ"), Θανος Αναστόπουλος (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός), Γιάννα Σαρρή (υπεύθυνη της Αγοράς στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθεσία).

Ως προς το υπόλοιπο πρόγραμμα της διοργάνωσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκεντρώνει το τμήμα Πανόραμα. Στο πλαίσιό του, μεταξύ άλλων, θα δούμε το νέο φιλμ του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ματιέ Αμαλρίκ με τίτλο "Κράτα με Σφιχτά", όπως επίσης το δράμα της Εμανουέλ Μπερκό με τίτλο "Γαλήνια" και πρωταγωνίστρια τη σπουδαία Κατρίν Ντενέβ. Βέβαια, οι λάτρεις του εκκεντρικού κινηματογράφου δεν πρέπει να χάσουν την πιο πρόσφατη ταινία του ιδιοσυγκρασιακού Κουεντίν Ντουπιέ ("Rubber"). Το Γαλλόφωνο σχεδόν πάντα προβάλλει τα φιλμ του σκηνοθέτη, ο οποίος εκτός των φεστιβάλ, δυστυχώς, δεν έχει βρει πρόσβαση στο ελληνικό κοινό. Αυτήν τη φορά, στα "Σαγόνια", όπου μάλιστα κεντρικό ρόλο κρατά η Αντέλ Εξαρχόπουλος, η υπόθεση αφορά δύο φίλους οι οποίοι ανακαλύπτουν μια τεράστια μύγα παγιδευμένη στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και αποφασίζουν να την εκπαιδεύσουν
για να κερδίσουν χρήματα. Ε δεν είναι αυτό must;

mandibules_fff
"Σαγόνια"

Έπειτα, σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε το αφιέρωμα "Βλέποντας έρχεται η όρεξη". Στην εν λόγω ενότητα έχουν επιλεχθεί φιλμ με γαστρονομικό αλλά και κινηματογραφικό ενδιαφέρον, τα οποία δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δούμε στο σινεμά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Μεγάλο Φαγοπότι" (Μάρκο Φερέρι) με πρωταγωνιστή έναν υπερηχητικό Μισέλ Πικολί, το σουξέ των '90s "Delicatessen" (Ζαν Πιέρ Ζενέ & Μαρκ Καρό) και η ταινία που έκανε ευρύτερα γνωστό το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Αμπντελατίφ Κεσίς ("Η Ζωή της Αντέλ") με τίτλο "Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι".

Παρακάτω, δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ που σκηνοθετεί η εξαιρετικά ταλαντούχα Σοφία Γεωργοβασίλη, της οποίας η τελευταία μικρού μήκους "Αναμνήσεις μιας Εφηβικής Καταιγίδας" έκανε πρόσφατα παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.