Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας

3

Οι κομφορμιστικές, αναχρονιστικές αγκυλώσεις της ιρανικής κοινωνίας περιγράφονται ωμά και ειλικρινά μέσα από ένα σεναριακά στιβαρό δράμα χαρακτήρων της σχολής του Ασγκάρ Φαραντί. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

H-ballanta_tis_leykhs_ageladas

Έχοντας αφήσει πίσω του τη νεορεαλιστική, κιαροσταμική περίοδό του, το ιρανικό σινεμά έχει εισέλθει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στον αστερισμό του Ασγκάρ Φαραντί και του κοινωνικά διεισδυτικού, σεναριακά συμπαγούς δράματος. Εκεί όπου τα έντονα διλήμματα των χαρακτήρων παραμένουν στο πρώτο επίπεδο, η εξέλιξη της πλοκής αποκαλύπτει όμως την άμεση σύνδεσή τους με μια περίπλοκα προβληματική, βαθιά κομφορμιστική και καταπιεστική πραγματικότητα.


Οι Μαριάμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαναεχά εκτελούν την εθνική κινηματογραφική συνταγή με σκηνοθετική προσήλωση, ακολουθώντας την υπομονετική και σιωπηλά πεισματάρα Μίνα, η ζωή της οποίας ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της ήταν αθώος για το έγκλημα για το οποίο εκτελέστηκε. Ζητά τη δημόσια συγνώμη των δικαστών, για χάρη της ίδιας και της κωφάλαλης κόρης της, ενώ θα δεχτεί την επίσκεψη ενός άγνωστου άντρα, ο οποίος θέλει να της επιστρέψει αυτά που χρωστούσε στο σύζυγό της. Η σχέση τους, η οποία ξεκινά γεμάτη μυστήριο και εξελίσσεται με μετρημένο σασπένς, θα περιγράψει ωμά και ειλικρινά τις πολλαπλές αναχρονιστικές αγκυλώσεις της ιρανικής κοινωνίας.

Ιράν, Γαλλία. 2020. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας

Ghasideyeh Gave Sefid / Ballad of a White Cow
3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 105 '
  • Μπεχτάς Σαναεχά

Η ζωή της Μίνα ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της ήταν αθώος για το έγκλημα για το οποίο εκτελέστηκε. Ζητά τη δημόσια συγνώμη των δικαστών, για χάρη της ίδιας και της κωφάλαλης κόρης της, ενώ θα δεχτεί την επίσκεψη ενός άγνωστου άντρα, ο οποίος θέλει να της επιστρέψει αυτά που χρωστούσε στο σύζυγό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.