Σινεμά με γυναικεία ματιά από το Kino Athens

Η δραστήρια ομάδα προβολών με έδρα το Bios παρουσιάζει ταινίες σκηνοθετριών με ριζοσπαστικό βλέμμα.

una_banda_de_chicas

Η δραστήρια κινηματογραφική ομάδα Kino Athens, η οποία τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο στο Bios ταινίες υποτιμημένες, ανεξερεύνητες ή που απλούστατα δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, αυτό το μήνα παρουσιάζει μια σειρά από φιλμ που υπογράφουν σκηνοθέτριες με ριζοσπαστικό βλέμμα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Promising Young Women", τίτλος - σαφής αναφορά στην οσκαρική "Υποσχόμενη Νέα Γυναίκα" της Έμεραλντ Φενέλ, προβάλλονται 4 ταινίες με καταγωγή από την Ελλάδα έως την Αργεντινή, με στόχο η θεματική ενότητα να "ενθαρρύνει την ισοτιμία των φύλων σε κάθε τους έκφραση και να ρίξει φως σε αθέατες πλευρές της γυναικείας φύσης. Μία καλλιτεχνική αφύπνιση, ή ακόμη και γνωριμία, με εκείνα τα χαρακτηριστικά της θηλυκότητας που πρωταγωνιστεί μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου. Το πρόγραμμα των προβολών έχει επιμεληθεί η Άντυ Δημοπούλου.

Η αρχή, λοιπόν, γίνεται ταιριαστά την Ημέρα της Γυναίκας (8/3, 21.00) με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας "Μια Γυνακεία Μπάντα" (Μαριλίνα Χιμένεζ, 2018), η οποία βασίζεται σε εμπειρίες της ίδιας της σκηνοθέτριας. Η Χιμένεζ έπαιζε μπάσο για έξι χρόνια σε μία ροκ μπάντα της Αργεντινής, όμως ακόμα και η μητέρα της πίστευε πως θα ήταν καλύτερα για εκείνη να τραγουδά όμορφα παρά να γρατζουνά παραμορφωμένες νότες.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:
"Στη βιομηχανία της μουσικής και του θεάματος, όπου η τέχνη θα όφειλε να είναι πέρα και πάνω από όλα, η μουσική σκηνή της Αργεντινής ακροβατεί στον βωμό των κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Η Χιμένεζ βγαίνει στην νύχτα του Μπουένος Άιρες, αναζητώντας γυναίκες καλλιτέχνιδες που είτε εκφράζονται μέσα από την πανκ, την ροκ, τη ρεγκετόν, την ποπ ή την ηλεκτρονική μουσική και αντιμετωπίζουν την ίδια οδυνηρή αντίσταση, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Μία κινηματογραφική μελωδία για όσους πίστεψαν ότι μπορεί να αλλάξει η δημογραφία των ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας στην Αργεντινή. Μερικές από τις εκπροσώπους της μουσικής νύχτας του Μπουένος Άιρες, αναδεικνύονται σε πρωταγωνίστριες της πραγματικής ζωής που διεκδικούν το να ακουστεί και η δική τους φωνή.

Αμέσως μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.
Είσοδος ελεύθερη. € 12.50 (με προκράτηση για burger menu). Απαραίτητη η κράτηση θέσης (2103425335).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.