Το φεστιβάλ Βερολίνου καλεί για ειρήνη στην Ουκρανία

Με γραπτή δήλωσή της η Μπερλινάλε στέκεται αλληλέγγυα στον ουκρανικό λαό.

mariette_rissenbeek_carlo_chatrian © Dirk Michael Deckbar_Berlinale 2022 ©Dirk Michael Deckbar / Berlinale 2022

Το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου μπορεί να ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες (20/2), ωστόσο οι διευθυντές του Μαριέτε Ρίσενμπεκ και Κάρλο Σατριάν μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, απέστειλαν γραπτή δήλωση αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό ζητώντας παράλληλα τον τερματισμό του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της Μπερλινάλε:

"Εμείς -οι εργαζόμενοι στα φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές... - σκεφτόματε εγκάρδια τους φίλους μας στην Ουκρανία και στεκόμαστε πλάι τους ζητώντας ειρήνη.

Πριν από μία εβδομάδα, το φεστιβάλ Βερολίνου γιόρταζε το τέλος μιας περίπλοκης αλλά επιτυχημένης διοργάνωσης. Κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να απολαύσουν συλλογικά μια ευτυχή εμπειρία. Το αίσθημα της επανένωσης όλων, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, θρησκείας ή κουλτούρας, μας μετέφερε με έναν τρόπο που μόνο τα κινηματογραφικά φεστιβάλ μπορούν να το καταφέρουν.

Καθώς αυτές οι αναμνήσεις παραμένουν νωπές, άλλες εικόνες παραβίασαν τις ζωές μας, φέρνοντας μαζί τους μια δυσοίωνη προοπτική. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας κρίσης. Ως μια άλλη έκθεση του ελεύθερου κόσμου, η Μπερλινάλε ανέκαθεν τοποθετούσε στον πυρήνα της την ιδέα της ελευθερίας και της βούλησης να γεφυρωθούν η Ανατολή κι η Δύση.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το φεστιβάλ Βερολίνου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ταινίες σχετικές με την ουκρανική ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας σε όλα τα τμήματα της διοργάνωσης, όπως πρόσφατα, το φετινό "Klondike" της Μαρίν Ελ Γκόρμπαχ και το "Terykony" της Τάρας Τομένκο, το "Numbers" του Όλεγκ Σέντσοφ το 2020, μέχρι ακόμα παλαιότερα με τις ταινίες της Κίρα Μουρατόβα και τα πρώτα φιλμ του Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι αλλά και πολλούς περισσότερους.

Οι ταινίες δεν μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία και το ρου της ιστορίας, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν στην αλλαγή των μυαλών των ανθρώπων. Οι ταινίες μας λένε πως ο κόσμος βρίσκεται ήδη σε μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη ώστε να προστεθεί ακόμα περισσότερος πόνος και καταστροφή".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
26/01/2023

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.

Μπελ: Ο Δράκος και η Πριγκίπισσα

Η πραγματικότητα των social media κριτικάρεται εύστοχα μέσα από μια μοντέρνα, anime διασκευή της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ανήλικους θεατές.

Πού μπορείτε να δείτε τις ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ

Ένας αναλυτικός οδηγός για να προλάβετε να δείτε όλα τα φιλμ μέχρι την απονομή των 95ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

To φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Πέρα από τα Σύνορα" έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση με έδρα το Καστελλόριζο φέρνει μαζί τις βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης.