Οδηγός Cinema

"Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη": Σπουδαίες ταινίες του ελληνικού σινεμά στη Στέγη

Φρίντα Λιάππα, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νίκος Νικολαΐδης και πολλοί ακόμα σε ένα άχαστο αφιέρωμα γύρω από τη σχέση του εγχώριου κινηματογράφου με την πατριαρχία.

evdokia_alexis_damianos

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο των κοινών δράσεων "Σινεμά, Ανοιχτό", για ένα αφιέρωμα στο οποίο εξετάζονται οι σχέσεις του ελληνικού σινεμά με έννοιες όπως η πατριαρχία, η μητριαρχία το #MeToo και η cancel culture.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το αφιέρωμα με τίτλο "Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη"* (23-27/2, Μικρή Σκηνή) περιλαμβάνει 14 ελληνικές ταινίες οι οποίες "συνδιαλέγονται με τις θεματικές του φύλου και αποτυπώνουν εκδοχές της βίας που στηλιτεύτηκαν και εκτέθηκαν στο άπλετο φως από το κίνημα #MeToo, ταινίες που συναντούν μορφές πατριαρχίας αλλά και μητριαρχίας, αλλόκοτες, επώδυνες, άγριες και, σε κάποιες περιπτώσεις, αστείες, ταινίες που όχι μόνο ρωτούν για το Cancel Culture, αλλά και φωτίζουν το ζήτημα του 50/50, δηλαδή της υποεκπροσώπησης των γυναικών στον κινηματογράφο".

amok_dinos_dimopoulos
"Αμόκ"

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διατρέχει "τα πολλαπλά πρόσωπα μιας γυναίκας λίγο πριν από τον θάνατό της, στον 'Τόπο' της Αντουανέττας Αγγελίδη (1985). Άντρες και γυναίκες της διπλανής πόρτας, παγιδευμένοι και παγιδευμένες, στην 'Παραγγελιά' του Παύλου Τάσιου (1980). Το χρήμα, η οικογένεια και οι κοινωνικές τάξεις ασκούν βία πάνω σε ένα πρόσωπο, στην 'Τιμή της Αγάπης' της Τώνιας Μαρκετάκη (1984). Ο έρωτας, ο θάνατος και το μαύρο χιούμορ, στο 'Singapore Sling' (1990), την απόλυτη ταινία-σκάνδαλο του Νίκου Νικολαΐδη. Το πορτρέτο μιας τρανς γυναίκας, σαράντα χρόνια πριν από την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, στην 'Μπέττυ' του Δημήτρη Σταύρακα (1979). Μια οικογένεια που πελαγοδρομεί εύθυμα και παράλογα, εκτρέποντας, επικυρώνοντας και ανατρέποντας εκ νέου περιρρέουσες ηθικολογικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις, στην ταινία 'Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια' του Ντίνου Δημόπουλου (1965). O έρωτας ως αντίδραση σε έναν κόσμο σε αγκύλωση, στην 'Ευδοκία' του Αλέξη Δαμιανού (1971).

betty_dimitris_stavrakas
"Μπέττυ"

Ένας πατέρας αφέντης των παιδιών του στήνει θανάσιμες παγίδες, στην ταινία 'Προσοχή Κίνδυνος!' του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1983). Η ελληνική μικροαστική οικογένεια έτοιμη να πάρει φωτιά, στο 'Σπιρτόκουτο' του Γιάννη Οικονομίδη (2003). Ασυνήθιστα υψηλή ένταση στην απεικόνιση του φύλου και των ρόλων μέσα σε μια μεγαλοαστική οικογένεια, στις 'Απουσίες' του Γιώργου Κατακουζηνού (1987). Δύο αδελφές αντιμέτωπες με τα πάθη και τη μοναξιά τους, στην ταινία 'Οι Δρόμοι της Αγάπης είναι Νυχτερινοί' της Φρίντας Λιάππα (1981), μιας σκηνοθέτριας που, λίγα χρόνια αργότερα, είδε όλη της την πορεία να ακυρώνεται από τον κίτρινο βαρβαρισμό των τηλεοπτικών παραθύρων. Μια πράκτορας ενάντια στους κανόνες, στη 'Διαρκή Αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ' της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (2000). Μια σχέση ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες και μια απεικόνιση της δεκαετίας του ’80, που συνδιαλέγεται δυναμικά με το σήμερα, στο 'Μελισσοκόμο' του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1986). Τρόμος, σεξουαλική βία, άγριοι ήρωες και άγριες ηρωίδες κάτω από τον καυτό ήλιο, στο 'Αμόκ' του Ντίνου Δημόπουλου (1963)".

o_melissokomos
"Ο Μελισσοκόμος"

Οι ταινίες προλογίζονται από τους δημιουργούς των ταινιών και κινηματογραφιστές, κριτικούς κινηματογράφου και δημοσιογράφους. Παράλληλα με τις ταινίες, κατά την είσοδο των θεατών στη Στέγη, προβάλλονται στις οθόνες του φουαγέ θραύσματα από 47 ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα βραβεία Ίρις, από το 2009 μέχρι σήμερα: σκηνές, πλάνα, κομμάτια διαλόγου και εικόνας σύγχρονων φωνών του ελληνικού σινεμά, που καθρεφτίζουν, συμπληρώνουν ή ανατρέπουν τις ταινίες που θα προβάλλονται στη Μικρή Σκηνή και τις θεματικές του αφιερώματος, συνδιαλέγονται μαζί τους σε έναν ζωντανό διάλογο ή εμπνέονται από τις ίδιες.

*Οι τρεις ηθοποιοί της ταινίας "Αμόκ", η Ζέτα Αποστόλου, η Φλωρέττα Ζάννα και η Νίκη Τριανταφυλλίδη, που στην εποχή της κυκλοφορίας της ταινίας και αργότερα δέχτηκαν επικριτικά σχόλια και βολές κατά της αξιοπρέπειάς τους για τη συμμετοχή τους, έδωσαν τα ονόματά τους στον τίτλο του αφιερώματος – μια ελάχιστη πράξη δημόσιας επανόρθωσης, αγάπης και ρήξης με κάθε τύπο slut-shaming.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος

Τετάρτη 23
18:30 ΤΟΠΟΣ της Αντουανέττας Αγγελίδη (85´) DCP
Εισήγηση: Αντουανέττα Αγγελίδη
21:00 Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΓΚΟΪΝΓΚ της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (101´) 35ΜΜ
Εισήγηση: Θέλγια Πετράκη

Πέμπτη 24
18:30 Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ του Θόδωρου Αγγελόπουλου (120´) DCP
Εισήγηση: Σύλλας Τζουμέρκας
21:30 ΑΠΟΥΣΙΕΣ του Γιώργου Κατακουζηνού (118´) 35MM
Εισήγηση: Θέμις Μπαζάκα

Παρασκευή 25
17:30 ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ της Φρίντας Λιάππα (90´) 35 MM
Εισήγηση: Λήδα Γαλανού και Πόλυ Λυκούργου
20:00 ΑΜΟΚ του Ντίνου Δημόπουλου (84´) DCP
Εισήγηση: Σύλλας Τζουμέρκας
Προβάλλεται με την υποστήριξη της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
22:30 SINGAPORE SLING του Νίκου Νικολαΐδη (111´) DCP
Εισήγηση: Μισέλ Βάλεϋ και Πάνος Θανασούλης

Σάββατο 26
17:00 Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ της Τώνιας Μαρκετάκη (110´) 35 MM
20:00 ΕΥΔΟΚΙΑ του Αλέξη Δαμιανού (105´) DCP
23.00 ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του Παύλου Τάσιου (90´) 35 MM
Εισήγηση: Μαρία Λούκα και Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

Κυριακή 27
16:00 ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του Ντίνου Δημόπουλου (101´) DCP
Εισήγηση: Χρήστος Πολίτης
Προβάλλεται με την υποστήριξη της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ​​​​​
18:50 ΜΠΕΤΤΥ του Δημήτρη Σταύρακα (33´) DCP
Εισήγηση: Δημήτρης Σταύρακας και Μπέττυ Βακαλίδου
ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ του Γιάννη Οικονομίδη (80´) 35 MM
Εισήγηση: Γιάννης Οικονομίδης και ηθοποιοί της ταινίας
21:50 ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (108´) 35 MM
Εισήγηση: Γιώργος Σταμπουλόπουλος και Γιάννης Οικονομίδης

Εισιτήρια
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεA: 5 €
Combo 2 ταινίες ίδιας μέρας: 12 €
Combo 3 ταινίες ίδιας μέρας: 16 €
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.orgΟμαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το "Σμύρνη μου Αγαπημένη" στα θερινά με νέο μοντάζ

Το σουξέ της χειμερινής περιόδου ανανεώνεται και επιστρέφει στους κινηματογράφους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/05/2022

Ποιο είναι το τέρας στην παράσταση "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος"; Οι συντελεστές απαντούν

Η δημιουργός του "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος" Λένα Κιτσοπούλου και πέντε από τους πρωταγωνιστές μας μιλούν για την παράσταση λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία Ίρις στους κινηματογράφους

Λίγο πριν την απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τους διεκδικητές στη μεγάλη οθόνη.

Η φετινή Χρυσή Άρκτος "ανοίγει" το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Δείτε αναλυτικά όλα όσα αναμένουμε στη φετινή υβριδική διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα "Xenakis Alive" φέρνει στο Ωδείο Αθηνών τη μουσική του αύριο

Τέσσερις σύγχρονοι μουσικοί της πειραματικής και ηλεκτρονικής σκηνής αντλούν έμπνευση από τον επιδραστικό συνθέτη, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

"Εκεί που Ζούμε": Εικόνες από τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα

Δώδεκα χρόνια μετά από το "Απ’ τα Κόκκαλα Βγαλμένα" ο σκηνοθέτης επιστρέφει με τη διασκευή ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος.

Οι Ριζ Άχμεντ και Τζέσι Μπάκλι πρωταγωνιστούν στο "Fingernails" του Χρήστου Νίκου

Δύο πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί παίρνουν τους κεντρικούς ρόλους στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του Έλληνα σκηνοθέτη.