Έγκλημα στον Νείλο

2

Με μικρές αφηγηματικές παρεμβάσεις ο Κένεθ Μπράνα προσπαθεί μάταια να νοστιμίσει την κουραστικά πατροπαράδοτη σινε-συνταγή «από μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι».

death_on_the_nile_kritiki

Έχοντας επιλύσει επιτυχημένα (350 εκατομμύρια δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις) το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" (2017), ο Ηρακλής Πουαρό του Κένεθ Μπράνα αναμετριέται τώρα με ακόμα έναν φονικό γρίφο. Προσκεκλημένος σε κρουαζιέρα στον ποταμό Νείλο για το μήνα του μέλιτος μιας πλούσιας νεαρής κληρονόμου, θα κληθεί να διαλευκάνει ένα καλοσχεδιασμένο έγκλημα, το οποίο όλοι οι επιβαίνοντες στο μικρό πλοίο θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει.

Αν και δεν ξεφεύγει από τη συνταγογραφημένη τεχνική της, το δημοσιευμένο το 1937 "Έγκλημα στον Νείλο" είναι ένα από τα πιο καλογραμμένα αινίγματα της Αγκάθα Κρίστι, γι’ αυτό και διασκευάστηκε κινηματογραφικά το 1978 από τον Τζον Γκιλέρμιν με τον Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του δαιμόνιου Βέλγου ντετέκτιβ. Τι παραπάνω μπορεί να προσθέσει ο πολύς Κένεθ Μπράνα;

"Αν και ανάλαφρη, η μουσική σας κρύβει μέσα της κάτι το τραγικό", λέει κάποια στιγμή στην τραγουδίστρια Σαλόμι Ότερμπορν ο Πουαρό, μεταφέροντας το πνεύμα με το οποίο ο Βρετανός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής προσπαθεί να νοστιμίσει την κουραστικά πατροπαράδοτη σινε-συνταγή "από μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι". Οι μικρές αφηγηματικές παρεμβάσεις του επιχειρούν να δώσουν ένα ελάχιστο ψυχολογικό βάθος στον συμπαθητικά αλαζόνα, ιδιοφυή, εμμονοληπτικό και δίκαιο ντετέκτιβ, ενώ διαρκείς υπενθυμίσεις (το μουστάκι, τα υποποτάμια πλάνα) μας στρέφουν την προσοχή σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στο προφανές και το απόκρυφο, το φαίνεσθαι και το είναι. Κάτι το οποίο αφορά και την "αληθινή" ταυτότητα όλων των αθώων και ενόχων χαρακτήρων, οι οποίοι, όμως, παραμένουν στο δισδιάστατο επίπεδο της γραφικής καρικατούρας, πρωταγωνιστές σε ένα ακόμα all star cast, κοσμοπολίτικο και ετοιμοπαράδοτο whodunit.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Έγκλημα στον Νείλο

Death on the Nile
2
  • Θρίλερ
  • 2022
  • Διάρκεια: 127 '
  • Κένεθ Μπράνα

Προσκεκλημένος σε κρουαζιέρα στον ποταμό Νείλο για το μήνα του μέλιτος μιας πλούσιας νεαρής κληρονόμου, θα κληθεί να διαλευκάνει ένα καλοσχεδιασμένο έγκλημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.