Φυσικό Φως

3,5

Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα υποβλητικό πολεμικό δράμα, το οποίο αντιπαραθέτει τη σιωπηλή φυσική ομορφιά στα ταραγμένα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

Fysiko_fos1

Η παράδοση του πρόσφατα αναγεννημένου ουγγρικού σινεμά κι εκείνη του ντοκιμαντέρ, στο οποίο Ντένες Νάγκι έχει εντρυφήσει χρόνια, συναντιούνται σε ένα υποβλητικό πολεμικό δράμα, το οποίο απέσπασε την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Ευρωπαϊκό Βραβείο σκηνογραφίας. Βασισμένο σε ένα μικρό μόνο μέρος από το ομότιτλο λογοτεχνικό magnum opus του Παλ Ζαβάντα, το "Φυσικό Φως" αφηγείται τον άπελπι και εντέλει μάταιο αγώνα ενός ανθρώπου να προσανατολιστεί σε μια αβέβαιη και οριακή στιγμή της ιστορίας. Διότι ο δεκανέας Σεμέτκα, φωτογράφος σε μια ομάδα Ούγγρων στρατιωτών στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταλαβαίνει πως όλο αυτό το πολυετές αιματοκύλισμα δεν τον αφορά στο ελάχιστο. Πολεμώντας στο πλευρό των ναζί, αναζητά αντάρτες στα ουκρανικά δάση, εκείνος όμως προσπαθεί να μείνει όσο μπορεί μακριά από τη δράση και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Αλλά όταν η διμοιρία του φτάνει σ’ ένα χωριό και λίγο αργότερα πέφτει σε μια καλοστημένη παγίδα, θα του είναι πλέον αδύνατο να παραμείνει αμέτοχος.

Το μυθοπλαστικό ντεμπούτο του Ντένες Νάγκι βαδίζει στην παράδοση των "Παιδικών Χρόνων του Ιβάν" και του "Έλα να Δεις", ανατολικοευρωπαϊκών (αντι)πολεμικών δραμάτων τα οποία αποτυπώνουν με σκληρό λυρισμό την αντιπαράθεση της σιωπηλής φυσικής ομορφιάς με τα ταραγμένα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής. Ο πόλεμος εδώ παίρνει τις διαστάσεις μιας ιεροσυλίας απέναντι στη φύση, με τη "μουχλιασμένη" φωτογραφία, το απειλητικό μουσικό σκορ και τις τελετουργικές κινήσεις της κάμερας να βυθίζουν τον Σεμέτκα και το θεατή σε έναν ζωντανό εφιάλτη. Όσο βαθύτερα στο δάσος προχωρούν οι στρατιώτες τόσο περισσότερο το υπαρξιακό άγχος μεγαλώνει, τόσο εντονότερα αποσυντονίζεται η ηθική πυξίδα τους. Αφήνοντας τις εικόνες να μιλήσουν, ο Νάγκι αποφεύγει τη φτηνή χαρακτηριολογία (τους συναισθηματικούς διαλόγους, τις πληροφορίες για το παρελθόν του Σεμέτκα) και δίνει στον ήρωά του διαχρονική διάσταση. Κρατά τη φρίκη μακριά από τα μάτια του, αλλά ξέρει πως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται τελικά μέσα του.

Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία. 2021. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Φυσικό Φως

Termeszetes Feny / Natural Light
3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 103 '
  • Ντένες Νάγκι

Στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Ούγγρων στρατιωτών, συνεργατών των ναζί, αναζητά αντάρτες. Ο δεκανέας Σεμέτκα είναι ο φωτογράφος της, ο οποίος προσπαθεί να μείνει αμέτοχος παρατηρητής. Μέχρι την άφιξή τους σ’ ένα μικρό χωριό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.