Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

3

Ο πρόωρα χαμένος συνθέτης Γιόχαν Γιόχανσον υπογράφει ένα τολμηρό οπτικοακουστικό δοκίμιο στα όρια του πειραματικού σινεμά.

Proti_kai_teleftei_anthropi1

Η μοναδική σκηνοθετική απόπειρα του πρόωρα χαμένου συνθέτη Γιόχαν Γιόχανσον ("Prisoners", "Η Θεωρία των Πάντων", "Η Άφιξη") συμπλέκει με υπνωτιστικό, αφηγηματικά τολμηρό τρόπο ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, επιστημονική φαντασία, φιλοσοφικό στοχασμό και τη φωνή της Τίλντα Σουίντον. Βασίζεται στο τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος του Όλαφ Στέιπλετον "Τελευταίοι και πρώτοι άνθρωποι" του 1930 και εμπνέεται οπτικά από τα σπόμενικ, αντιφασιστικά μνημεία αφηρημένης γλυπτικής που αναγέρθηκαν στη Γιουγκοσλαβία μετά το 1960.   

Υποτίθεται ότι ύστερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Ένα τηλεπαθητικό μήνυμά της φτάνει στους σημερινούς κατοίκους της Γης, αποκαλύπτοντάς τους με στωική μελαγχολία τη διαδρομή του είδους μας ως εκεί. Τα αργά ασπρόμαυρα τράβελινγκ στις λεπτομέρειες των γλυπτών, αποκαλύπτοντας υφές, όγκους, φωτοσκιάσεις, και η υπνωτιστική απαγγελία της Σουίντον δημιουργούν ένα ονειρικό σύμπαν εγκατάλειψης, υπαρξιακής ενατένισης και στοχαστικής νοσταλγίας. Δένουν εικόνα και λόγο με ευρηματική απλότητα, ενώ το ατμοσφαιρικό σάουντρακ (του ίδιου του Γιόχανσον) συμπληρώνει την απόκοσμη αίσθηση.

Ένα οπτικοακουστικό δοκίμιο-προκλητική κινηματογραφική (αποκλειστικά για μεγάλη οθόνη) εμπειρία. 

Α/Μ, Έγχρ. Ισλανδία. 2020. Διάρκεια: 70΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

Last and First Men
3
  • Σινεφίλ
  • 2020
  • Διάρκεια: 70 '
  • Γιόχαν Γιόχανσον

Ύστερα από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού. Ένα τηλεπαθητικό μήνυμά της φτάνει στους σημερινούς κατοίκους της Γης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.