Latin Noir

2

Τηλεοπτικής λογικής, διεξοδική και εμπεριστατωμένη (ιστορικά και πολιτικοκοινωνικά) λογοτεχνική ανάλυση του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος της Νότιας Αμερικής.

Latin_noir

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών στη χώρα μας, ο Αντρέας Αποστολίδης ("Το φάντασμα του μετρό", "Μονομαχία στην Ιερά Οδό") είναι ταυτόχρονα ένας έγκυρος μελετητής του είδους ("Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος") και ένας έμπειρος ντοκιμαντερίστας ("Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα"). Συνδυάζοντας τις ιδιότητές του, ταξιδεύει ως τη Νότια Αμερική και μέσα από τις συναντήσεις του με μια σειρά κορυφαίων δημιουργών του Latin noir επιχειρεί να αποτυπώσει κινηματογραφικά τα αίτια της γέννησης και της παγκόσμιας καθιέρωσης αυτού του δημοφιλούς λογοτεχνικού είδους.

Από το Μεξικό και τον Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ μέχρι τη Χιλή (Λουίς Σεπούλβεδα), την Κούβα (Λεονάρδο Παδούρα), το Περού (Σαντιάγο Ρονκαλιόλο) και την Αργεντινή (Κλαούντια Πινιέιρο), οι ηγετικές μορφές του λατινοαμερικανικού crime novel αναλύουν τις κοινωνικές συνθήκες που καθόρισαν το στιλ του, με πολλά κοινά στοιχεία, αλλά και διακριτές διαφορές από χώρα σε χώρα. Παράλληλα, ο λόγος του καθηγητή πανεπιστημίου Φίλιπ Σουάνσον ενώνει τις αφηγήσεις σε μια διεξοδική, άκρως πληροφοριακή και εμπεριστατωμένη (ιστορικά και πολιτικά) λογοτεχνική ανάλυση: το υποδειγματικό βιβλιοφιλικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ.

Περισσότερες πληροφορίες

Latin Noir

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 55 '
  • Αντρέας Αποστολίδης

Η ιστορία της γέννησης και της καθιέρωσης του Latin noir, του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος της Νότιας Αμερικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.