Τα ατρόμητα girl gangs που γαζώνουν τη μεγάλη οθόνη

Οι Τζέσικα Τσάστεϊν, Πενέλοπε Κρουζ και Ντάιαν Κρούγκερ πρωταγωνιστούν στο «Πράκτορες 355» που έρχεται να προστεθεί στα θρίλερ δράσης με πρωταγωνίστριες ομάδες σκληροτράχηλων ηρωίδων σε επικίνδυνες αποστολές.

the355

Ξεκίνησε ως ακόμη μία από τις προσπάθειες του Χόλιγουντ να ανταποκριθεί (βεβιασμένα) στη δικαιολογημένη ζήτηση περισσότερων δυναμικών ηρωίδων στο εμπορικό σινεμά, πλέον, όμως, αποτελεί συμπαγή κινηματογραφική τάση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί αισθητά οι περιπέτειες –άλλες κατασκοπικές κι άλλες που επενδύουν στο σασπένς–, οι οποίες έχουν στον πυρήνα τους ομάδες γυναικών που ενώνουν τα περίστροφά τους για έναν κοινό σκοπό. Για να τον επιτύχουν, χρειάζονται σφαίρες, γροθιές, περίτεχνα σχέδια και γερές δόσεις τύχης. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις πρωταγωνίστριες του "Πράκτορες 355" (Σάιμον Κίνμπεργκ), όπου η κατάσκοπος της CIA που ενσαρκώνει η Τζέσικα Τσάστεϊν αναλαμβάνει να συγκεντρώσει μια επίλεκτη ομάδα καλά εκπαιδευμένων πρακτόρων, οι οποίες έχουν ως αποστολή τον εντοπισμό ενός όπλου μαζικής καταστροφής. Την Αμερικάνα σταρ πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, οι Πενέλοπε Κρουζ, Ντάιαν Κρούγκερ και Λουπίτα Νιόνγκο.

charlies_angels1
"Οι Άγγελοι του Τσάρλι"

Εν αρχήν ην οι Άγγελοι

Αυτό το άτυπο σινε-είδος χρωστά τα μέγιστα στους "Άγγελους του Τσάρλι" (ΜακΤζι, 2000). Το τρίο των Κάμερον Ντίαζ, Ντρου Μπάριμορ και Λούσι Λιου απέδειξε ότι μπορεί να επιτύχει στο box office μια περιπέτεια με γυναίκες πρωταγωνίστριες, επενδύοντας πρωτίστως στη δράση και στο ακοπλεξάριστο φαν κι ύστερα στο στιλ και το coolness. Πριν από αυτό οι αντίστοιχες ταινίες μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, με πιο αξιοσημείωτη το γουέστερν "Bad Girls" (Τζόναθαν Κάπλαν, 1994), όπου συμπτωματικά βρίσκεται επίσης η Μπάριμορ. Βέβαια, το reboot των "Αγγέλων" του 2019 πέρασε και δεν ακούμπησε…

Συμμορία των 8
"Η Συμμορία των 8"

Κυκλοφορούν κι οπλοφορούν

Το πρώτο στοιχειωδώς ενδιαφέρον action movie με all-star γυναικείο καστ ήρθε το 2018 με τη "Συμμορία των 8" (Γκάρι Ρος), όπου, αντί του Ντάνι Όσιαν, επικεφαλής των ριψοκίνδυνων κλοπών είναι η αδερφή του, την οποία υποδύεται η Σάντρα Μπούλοκ. Έχοντας στο πλευρό της ονόματα όπως οι Κέιτ Μπλάνσετ, Αν Χάθαγουεϊ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και Ριάνα, παρέδωσε λουσάτο ψυχαγωγικό σινεμά που άνοιξε το δρόμο για περισσότερα φιλμ του ίδιου ύφους. Διόλου τυχαία, την ίδια χρονιά ο οσκαρικός και προερχόμενος από το arthouse Στιβ ΜακΚούιν ("12 Χρόνια Σκλάβος") εξερεύνησε την πιο περιπετειώδη πλευρά του με τις αγωνιώδεις πλην άνισες "Χήρες", όπου η Βαϊόλα Ντέιβις τα βάζει με τον υπόκοσμο, υπολογίζοντας στην ενέργεια των Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι και Σίνθια Ερίβο. Με αυτό το κουαρτέτο, πάντως, δεν μπλέκεις…

Χήρες
"Χήρες"

Κάν’ το όπως οι γκάνγκστερ

Σε παρόμοιο κλίμα με τις "Χήρες", αλλά με διαφορετική αισθητική, το δρόμο της παρανομίας ακολουθούν δύο πρόσφατες παραγωγές, οι οποίες βέβαια πέρασαν μάλλον απαρατήρητες. Το "Χελς Κίτσεν: Οι Βασίλισσες του Εγκλήματος" (2019), μεταφορά του νουάρ graphic novel της Vertigo "The Kitchen", θέλει τις Μελίσα ΜακΚάρθι, Τίφανι Χάντις και Ελίζαμπεθ Μος να συνεχίζουν τις βρόμικες δουλειές των φυλακισμένων συζύγων τους στη Νέα Υόρκη των 70s. Γοητευτική ατμόσφαιρα, αξιέπαινες ερμηνείες –ιδιαίτερα της κατά τα άλλα κωμικής στόφας Χάντις– και πολλά υποσχόμενα στοιχεία, τα οποία η σκηνοθέτιδα Αντρέα Μπερλόφ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ουσιαστικότερα αλλά και τολμηρότερα. Σε πιο κομιξάδικο πλαίσιο κινείται το φετινό "Εκρηκτικό Κοκτέιλ". Με έντονη δράση αλά "John Wick" και διάχυτες φεμινιστικές, αν και επιφανειακές, ανησυχίες οι Κάρεν Γκίλαν, Λένα Χίντι, Μισέλ Γέο και Άντζελα Μπάσετ εφορμούν σε ένα ανθολόγιο ποπ αναφορών και αιματηρά γραφικής βίας, τα οποία τερματίζει με τη σκηνοθετική επιτήδευσή του ο Ναβότ Παπουσάντο. Άλλη μία χαμένη ευκαιρία; Σίγουρα.

Εν κατακλείδι, μπορεί το Χόλιγουντ να έχει αντιληφθεί την αργοπορία του όσον αφορά την παραγωγή αφηγήσεων που αφορούν (και) τις θηλυκότητες, παραμένει ωστόσο απαραίτητο να αποφεύγει τις εύκολες αφηγήσεις που δεν εμβαθύνουν περισσότερο από μια γρήγορη αναζήτηση στο Google…

Περισσότερες πληροφορίες

Πράκτορες 355

The 355
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 124 '
  • Σάιμον Κίνμπεργκ

Όταν ένα προηγμένο κυβερνοόπλο κινδυνεύει να πέσει στα χέρια μιας ομάδας διεθνών εγκληματιών, τρεις μυστικές πράκτορες και μία ψυχολόγος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να το εντοπίσουν και να το ανακτήσουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.