Η Γαλλική Αποστολή

2,5

Μια οπτικά ακαταμάχητη αποθέωση του μαγευτικού κόσμου της δημοσιογραφίας, στην οποία ο Γουές Άντερσον τα κάνει όλα σωστά, παραλείποντας να προσθέσει γερές δόσεις δυνατού συναισθήματος.

Η Γαλλική Αποστολή

Ως γνήσιος παραμυθάς και πλάστης πρωτότυπων κινηματογραφικών κόσμων, ο Γουές Άντερσον εύλογα γοητεύτηκε από την ικανότητα ορισμένων δημοσιογράφων να ανασυνθέτουν γλαφυρά στα κείμενά τους εμπειρίες που κάνουν τη φαντασία των αναγνωστών να τριβελίζεται από ζήλεια. Τέτοιοι ήταν οι γραφιάδες του θρυλικού περιοδικού New Yorker, το οποίο εμπνέει τον Τεξανό σκηνοθέτη να αφηγηθεί μια ωδή στην τέχνη της δημοσιογραφίας. Διότι «Γαλλική Αποστολή» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που τυπώνεται στη φανταστική πόλη Ennui-sur-Blasé («Νωθρότητα-και-Απάθεια»), η οποία απαρτίζεται από εκπατρισμένους Αμερικανούς αρθρογράφους. Όταν πεθαίνει ο αρχισυντάκτης τους, συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν πώς θα του αποτίσουν φόρο τιμής, την ώρα που «ζωντανεύουν» στην οθόνη οι ιστορίες των κειμένων του οριστικά τελευταίου φύλλου της έκδοσης.

Η Γαλλική Αποστολή - εικόνα 1

Η δέκατη ταινία του Άντερσον ουσιαστικά αποτελεί μια ανθολογία ξέφρενων ανταποκρίσεων από έναν μυθοπλαστικό κόσμο, οι οποίες ωστόσο διατηρούν μεταμφιεσμένες συνδέσεις με αληθινά γεγονότα. Όπως η περίπτωση του παμπόνηρου εμπόρου τέχνης Τζόζεφ Ντουβίν και η εξέγερση του Μάη του ’68. Εκ πρώτης όψεως το φιλμ προκαλεί δέος, καθώς, δίχως υπερβολή, κάθε πλάνο αναπαριστά έναν περίτεχνο, αυτόνομο μικρόκοσμο, σμιλευμένο με επιμονή τελειομανούς που θα ζήλευε έως και ο Ζακ Τατί. Ωστόσο, τον αρχικό εντυπωσιασμό του διαπεραστικά πολύχρωμου στιλιζαρίσματος −ένα κολάζ ετερόκλητων σινεφιλικών και εικαστικών αναφορών− διαδέχεται η αίσθηση πως ο εν λόγω κυριαρχικός φορμαλισμός «καταπίνει» το ίδιο το φιλμ.

Η Γαλλική Αποστολή - εικόνα 2

Οι αναμφισβήτητα γλυκείς χαρακτήρες δεν παύουν να μοιάζουν χάρτινοι, όπως οι σελίδες από τις οποίες ξεπήδησαν. Έπειτα, η διάθεση να απεικονιστεί το καθετί με προτεραιότητα το chic οδηγεί στην εξωτική απεικόνιση περίπλοκων πραγματικοτήτων, όπως η ζωή στη φυλακή και τα οδοφράγματα, δίνοντας απολιτίκ σημάνσεις σε μια αφήγηση όπου δεν δικαιολογεί τα πάντα το άλλοθι του μαγικού ρεαλισμού ή του μεταμοντέρνα ειρωνικού. Έτσι, ενώ η «Γαλλική Αποστολή» είναι με διαφορά η πιο «γουεσαντερσονική» ταινία του σκηνοθέτη, ήτοι έμπλεη τρυφερότητας, χιούμορ, μαγείας και θαλπωρής, ταυτόχρονα στερείται γερών δόσεων του κύριου συστατικού που κάνει τις ταινίες του Αμερικανού ακαταμάχητες: τα δυνατά συναισθήματα.

ΗΠΑ, Γερμανία. 2021. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: FEELGOOD.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γαλλική Αποστολή

The French Dispatch
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 107 '
  • Γουές Άντερσον

Σε μια φανταστική μικρή γαλλική πόλη, ο αρχισυντάκτης μιας αγγλόφωνης τοπικής εφημερίδας πεθαίνει απροσδόκητα. Τότε οι αρθρογράφοι συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν πώς θα του αποτίσουν φόρο τιμής, την ώρα που «ζωντανεύουν» στην οθόνη οι ιστορίες των κειμένων στο οριστικά τελευταίο φύλλο της έκδοσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.