200 Μέτρα

3

εαλιστικό κι αγωνιώδες δράμα το οποίο «συμπυκνώνει», με δραματική σχηματοποίηση, τη μεσανατολική πραγματικότητα.

200 Μέτρα

Όπως και η βραβευμένη μικρού μήκους του «Crosing» (2017), το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του 32χρονου Αμίν Ναϊφέ στήνει την πλοκή του γύρω από το τείχος της Δυτικής Όχθης που χωρίζει τα ισραηλινά από τα (κατεχόμενα) παλαιστινιακά εδάφη. Έχουμε δει πολλές ταινίες πάνω στα διαρκή και άλυτα προβλήματα τα οποία δημιουργεί αυτός ο διαχωρισμός και τα «200 Μέτρα» δεν πρωτοτυπούν στο τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουν. Διαθέτουν όμως ειλικρίνεια κι έναν πειστικό ρεαλισμό έτσι όπως αποτυπώνουν την απέλπιδα προσπάθεια ενός Παλαιστίνιου πατέρα να περάσει παράνομα στην ισραηλινή πλευρά όταν μαθαίνει πως ο μικρός γιος του μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο.

200 Μέτρα - εικόνα 1
© Elin Kirschfink

Ο Μουσταφά και η οικογένειά του ζουν 200 μέτρα μακριά, χωρισμένοι από το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνος δουλεύει στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ζει και η μητέρα του, κι έτσι συχνά διανυκτερεύει στην «απέναντι» μεριά. Αλλά όταν χρειαστεί να περάσει επειγόντως τα σημεία ελέγχου και δεν έχει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, θα ψάξει επειγόντως να βρει κάθε διαθέσιμη διέξοδο. Αυτό θα μετατρέψει την απόσταση των 200 μέτρων σε μια δαιδαλώδη πορεία χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μουσταφά θα έρθει αντιμέτωπος με τη μισαλλοδοξία, τις προκαταλήψεις, τις εθνικιστικές εξάρσεις και την αντιπαλότητα που γεννά η μεσανατολική πραγματικότητα. Ο Ναϊφέ συμπυκνώνει αυτόν τον καφκικό παραλογισμό σ’ ένα αγωνιώδες, αφηγηματικά νευρώδες δράμα, το οποίο δεν αποφεύγει εντελώς τις σεναριακές σχηματοποιησεις (και κάποιους χαρακτήρες – σύμβολα) για να καταλήξει στα αναπόφευκτα ουμανιστικά συμπεράσματα: οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί, αλλά οι συνθήκες τούς ωθούν σε βίαιες, απάνθρωπες κι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Παλαιστίνη, Ιορδανία, Κατάρ. 2020. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

200 Μέτρα

200 Meters
3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αμίν Ναϊφέ

Ένας πατέρας φτάνει στα άκρα για να δει το παιδί του που παθαίνει ατύχημα, όταν για ασήμαντη αφορμή του απαγορεύεται να περάσει το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
16/04/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.