Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Τα σημεία-κλειδιά από την απολογιστική συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Αυτά είναι τα βασικά σημεία όσων συζητήθηκαν διαδικτυακά από το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου που σημείωσε ένα χρόνο δράσης.

Τα σημεία-κλειδιά από την απολογιστική συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Την περασμένη Δευτέρα (1/11) το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ώστε να παρουσιάσει τα πεπραγμένα του τελευταίου ενός χρόνου (συν ένα μήνα). Το «παρών» έδωσαν η γενική διευθύντρια Αθηνά Καρτάλου-Αντούκου, ο πρόεδρος Μάρκος Χολέβας, η αντιπρόεδρος Ελένη Χανδρινού και τα μέλη Ιφιγένεια Βλαχογιάννη και Μαρία Καλλιμάνη.

Η διάδοχος του Παντελή Μητρόπουλου στη θέση του γενικού διευθυντή κυρία Καρτάλου πήρε πρώτη το λόγο λέγοντας: «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που εντάσσομαι στο δυναμικό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ακριβώς αυτή την περίοδο. Η στιγμή είναι ώριμη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να οδηγηθεί σε μία ουσιαστική εσωτερική αναδιοργάνωση που με τη στήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών θα καταστήσει τον θεσμό πιο λειτουργικό και χρήσιμο για τους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου. Και βεβαίως θα οδηγήσει το ελληνικό σινεμά σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Στη συνέχεια ο κ. Χολέβας περιέγραψε διεξοδικά τα όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το συμβούλιο τον τελευταίο χρόνο, με έμφαση στη δημιουργία ενός εσωτερικού κανονισμού ο οποίος έχει λάβει την έγκριση τριών διαφορετικών υπουργείων, συγκεκριμένα των Πολιτισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών. Έπειτα, ο πρόεδρος επεκτάθηκε και σε μερικά ακόμα επιτακτικά ζητήματα, τα οποία συνοψίζουμε παρακάτω.

Σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα Covid-19 και την υποστήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών, ανέφερε πως: «επιδιώξαμε τη δημιουργία του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος (παράλληλα με τη συνέχιση του αρχικού προγράμματος Covid -19 που είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από το προηγούμενο Δ.Σ) με στόχο την οικονομική ενίσχυση μεγαλύτερου αριθμού δημιουργών. Το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα προσέθεσε 1.000.000 € στο ποσό των 2.800.000 € του αρχικού προγράμματος Covid -19, χάρη στη γενναία υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ που είχε αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Διατέθηκαν έτσι από το Υπουργείο 3.800.000 € στην κινηματογραφική κοινότητα». Επιπλέον υπογράμμισε ότι: «Στην ίδια κατεύθυνση των συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπισης των προβλημάτων της πανδημίας, κινητοποιηθήκαμε για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών με τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ. Το αρχικό ποσό διάθεσης για αυτό το σκοπό ανέρχεται σε 675.000 €».

Τα σημεία-κλειδιά από την απολογιστική συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - εικόνα 1

Τονίστηκε η ταχύτητα με την οποία διευθετήθηκαν οι προεγκρίσεις και εγκρίσεις κινηματογραφικών σχεδίων ή και η ενίσχυση ολοκληρωμένων ταινιών που συνολικά αριθμούσαν τις 374 και συχνά είχαν μείνει εκκρεμείς εδώ και τρία χρόνια. Επί του θέματος έγινε συγκεκριμένη αναφορά στο πρόγραμμα «Έτοιμη Ταινία» το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30/6 και ήταν το πρώτο για το οποίο όλες οι εγκρίσεις έγιναν στην ώρα τους. Στο ίδιο πλαίσιο και πιο αναλυτικά, εντάσσεται η εναρμόνιση του Κέντρου με το διεθνές κινηματογραφικό περιβάλλον ανακοινώνοντας τους νέους χρηματοδοτικούς κανονισμούς της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Παραγωγής και για πρώτη φορά της Hellas Film. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο κανονισμό αυξάνονται τα όρια χρηματοδότησης. Χρηματοδοτείται η πρώτη ταινία σε όλα τα είδη της και σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης και της παραγωγής. Δημιουργούνται ισότιμες συνθήκες για την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ και του animation. Στηρίζονται ταινίες πολύ χαμηλού προϋπολογισμού αναζητώντας ταλαντούχους δημιουργούς με αισθητική πρωτοτυπία. Πριμοδοτούνται ταινίες με θεματική γύρω από την παιδική και την εφηβική ηλικία αποσκοπώντας στην ανάπτυξη νεανικού κοινού και τέλος, δίνονται νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης στην έτοιμη ταινία.

Όσον αφορά το φαινόμενο επικάλυψης αρμοδιοτήτων με το ΕΚΟΜΕ, για την αντιμετώπισή του οι δύο φορείς σύνηψαν προγραμματική συμφωνία. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου: «Ο ιδρυτικός του νόμος του ΕΚΟΜΕ προικίζει τον νεοσύστατο αυτό φορέα με ένα ευέλικτο και πλουσιοπάροχο φορολογικό κίνητρο (η διαχείρισή του από το ΕΚΟΜΕ αναβαθμίζει σημαντικά την Ελλάδα στα μάτια των ξένων που αναζητούν τόπο για γυρίσματα οπτικοακουστικών έργων). Ο νόμος αυτός, όμως, αγνοώντας τη θεσμική υπόσταση του ΕΚΚ και την ιστορία του, δημιουργεί "παράσιτα" στην εκπεμπόμενη εικόνα της ελληνικής κινηματογραφίας προς τους ξένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού. Τα πρώτα αποτελέσματα της προγραμματικής αυτής συμφωνίας ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ ήταν ο συντονισμός της δράσης των δύο φορέων με τη δημιουργία του Εθνικού Περιπτέρου που λειτούργησε στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών. Θα ακολουθήσει η κοινή παρουσία και στα άλλα μεγάλα φεστιβάλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρέιλερ για το "Ησυχία 6-9" του Χρήστου Πασσαλή

Μια πρώτη γεύση από την ταινία του ηθοποιού και σκηνοθέτη λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/06/2022

Το θερινό σινεμά Ριβιέρα αφιερώνει τις Δευτέρες του σε σπουδαία φιλμ

Με σύνθημα "το μεγάλο σινεμά στο φυσικό του χώρο" ο εμβληματικός κινηματογράφος των Εξαρχείων φιλοξενεί μια σειρά διαχρονικών αριστουργημάτων.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 30/6

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ δράμα γυρισμένο στις Σπέτσες και ο νέος Νάνι Μορέτι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι ταινίες-σταθμοί του Έλβις Πρίσλεϊ

Μια αναδρομή στον κινηματογραφικό μύθο του "Βασιλιά" με αφορμή τη βιογραφική ταινία "Elvis", η οποία φέρει την υπογραφή του σικάτου Μπαζ Λούρμαν.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος μιλά για τη νέο-γουέστερν "Αγέλη Προβάτων"

Μια ομάδα αντρών αποφασίζει να πάρει εκδίκηση από τους τοκογλύφους της με φόντο την ελληνική επαρχία και ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μιλά στο "α" για την πολυβραβευμένη ταινία του που κυκλοφορεί στις αίθουσες.

Συζητώντας για το μέλλον της ανθρωπότητας με τον Φόλκερ Σλέντορφ

Στο πλαίσιο του Evia Film Project συναντήσαμε το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη ο οποίος παρουσίασε το νέα ταινία του με τίτλο "Ο Δασοποιός".

Νεκρό Τηλέφωνο

Οι ημιτελώς αρθρωμένες σκηνοθετικές προθέσεις και ένα σενάριο διάτρητο από λογικά κενά αποδυναμώνουν τις σκηνές τρόμου, αδικώντας έτσι την πιο ανατριχιαστική ερμηνεία στην καριέρα του Ίθαν Χοκ.