Οι 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στα σινεμά το φθινόπωρο

Αυτοί είναι οι must-see τίτλοι που θα μας «ζεστάνουν» στις αίθουσες τους επόμενους μήνες.

Οι 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στα σινεμά το φθινόπωρο

Με το πολυαναμενόμενο «No Time to Die» να έχει μόλις «σκάσει» και το κοινό να παραμιλά ήδη για το φινάλε της εποχής Ντάνιελ Κρεγκ, επιλέξαμε προσεκτικά τις 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στους κινηματογράφους αυτό το φθινόπωρο.

Μίλα μου για «Dune»

Ανεκπλήρωτο όνειρο του εικονοκλάστη Χιλιανού Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι, αποκηρυγμένο έργο από τον αταξινόμητο Ντέιβιντ Λιντς και τώρα φιλόδοξο έπος διά χειρός του οραματιστή Ντενί Βιλνέβ («Blade Runner 2049»). Η διασκευή του λογοτεχνικού sci-fi αριστουργήματος του Φρανκ Χέρμπερτ είναι πλέον γεγονός και στις 14/10 πρόκειται να αποκαλύψει στο κοινό τα μυστικά της. Ο αγαπημένος της σινε-βιομηχανίας Τιμοτέ Σαλαμέ ενσαρκώνει τον Πολ Ατρείδη, γόνο μιας αριστοκρατικής οικογένειας, επιφορτισμένο με την προστασία του πλανήτη Αράκις, στα έγκατα του οποίου βρίσκεται η εξαιρετικά πολύτιμη ουσία μελάνζ και στην επιφάνειά του εξυφαίνονται οι πιο επικίνδυνες συνωμοσίες. Πλάι στον Σαλαμέ συναντάμε ένα πρωτοκλασάτο καστ, με επικεφαλής τους Ζεντάγια, Τζέισον Μομόα, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζος Μπρόλιν, Σαρλότ Ράμπλινγκ και Όσκαρ Άιζακ.

Η «Τελευταία Μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ

Ο 83χρονος Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει στo πολεμικό έπος («Ο Μονομάχος») για να ξετυλίξει την αλήθεια πίσω από την τελευταία επίσημη μονομαχία που έγινε στη Γαλλία. Η υπόθεση αφορά δύο πραγματικά πρόσωπα, τον ιππότη Ζαν ντε Καρούζ (Ματ Ντέιμον) και τον καλύτερό του φίλο Ζακ Λε Γκρι (Άνταμ Ντράιβερ), οι οποίοι έρχονται σε κόντρα όταν η σύζυγος του πρώτου, Μαργκερίτ ντε Τιμπουβίλ (Τζόντι Κόμερ), κατηγορεί τον Λε Γκρι ότι τη βίασε. Η μεταξύ τους αιματηρή «Τελευταία Μονομαχία» κάνει πρεμιέρα στις 14/10, υπό την επίβλεψη του Μπεν Άφλεκ, ο οποίος υποδύεται τον τοπικό άρχοντα.

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο έχει κάτι τρομακτικό να μας πει

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 2/12, ο αγαπημένος Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο («Η Μορφή του Νερού», «Ο Λαβύρινθος του Πάνα») συστήνει στο κοινό τον ανατριχιαστικό κόσμο του «Μονοπατιού των Ψυχών». «Αυτήν τη φορά δεν υπάρχουν μεταφυσικά στοιχεία, παρά μόνο μια πολύ, πολύ σκοτεινή ιστορία» έχει υποσχεθεί σε τοποθετήσεις του ο οσκαρικός δημιουργός και είμαστε σίγουροι ότι λέει την αλήθεια. Όχι μόνο επειδή το έχει αποδείξει στο παρελθόν, αλλά και επειδή εδώ διασκευάζει το ομότιτλο βιβλίο τρόμου του Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρέσαμ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα περιοδεύον λούνα παρκ όπου όλες οι ατραξιόν επιφυλάσσουν ανησυχητικές εκπλήξεις. Υπεύθυνός τους είναι ο χαρακτήρας του Μπράντλεϊ Κούπερ, στο διάβα του οποίου μπαίνουν οι Κέιτ Μπλάνσετ, Γουίλεμ Νταφόε και Ρούνεϊ Μάρα με επικίνδυνα κρυφές προθέσεις.

Πάτερ, Υιός και ο «Οίκος των Gucci»

Camp ένοχη απόλαυση ή σκανδαλοθηρικό δράμα; Ή μήπως και τα δύο; Ό,τι κι αν είναι τελικά το δεύτερο φιλμ που υπογράφει ο Ρίντλεϊ Σκοτ αυτό το φθινόπωρο (στις αίθουσες από τις 25/11), θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο «Οίκος των Gucci» θα μονοπωλήσει το σινεφίλ ενδιαφέρον. Όπως προδίδει ο τίτλος, η ταινία ανατρέχει στην ασύλληπτη αληθινή ιστορία πίσω από τη δημιουργία του ιταλικού οίκου μόδας, η οποία διατρέχει τρεις δεκαετίες και περιλαμβάνει ένα σερί από πάθη, προδοσίες, έρωτες και… φόνους! Η δράση εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν το μεγάλο αφεντικό της Gucci, Μαουρίτσιο, δολοφονήθηκε άγρια από την πρώην σύζυγό του Πατρίτζια Ρετζιάνι. Τους εν λόγω ρόλους κρατούν ο καυτός φέτος Άνταμ Ντράιβερ και η κορυφαία ποπ σταρ Λέιντι Γκάγκα, αντίστοιχα, σε δύο ερμηνείες οι οποίες ήδη θεωρούνται cult. Επιπλέον, σε ρόλους-κλειδιά συναντάμε τους Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Άιρονς και Τζάρεντ Λέτο.

Η ιερή και ερωτική «Benedetta»

Μετά το τολμηρό και καλλιτεχνικά επιτυχημένο «Εκείνη», ο ανήσυχος Ολλανδός σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν έρχεται να αναταράξει την ηθική πυξίδα των απανταχού πιστών με το βιτριολικό «Benedetta» (18/11), το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Η Γαλλίδα σταρ Βιρζινί Εφιρά υποδύεται την καλόγρια Μπενεντέτα Καρλίνι, η οποία έζησε σε μια μονή στην Τοσκάνη του 17ου αιώνα όπου και είδε μια σειρά από εξαιρετικά έντονα, θρησκευτικά, αλλά και ερωτικά οράματα. Παρότι ενέπνεε το σεβασμό στους γύρω της, τελικά η Μπενεντέτα συνελήφθη για το «έγκλημα» της ομοφυλοφιλίας. Ελληνικό ενδιαφέρον στην ταινία προσθέτει η συμμετοχή της ταλαντούχας ηθοποιού Δάφνης Πατακιά.

Από εδώ, οι σούπερ «Eternals»

Την οσκαρική Κλόι Ζάο («Nomadland») εμπιστεύτηκαν οι ιθύνοντες της Marvel ώστε να αναλάβει το πολλά υποσχόμενο «Eternals», την τρίτη ταινία της τέταρτης φάσης του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Το ιδιότυπο μπλοκμπάστερ μάς συστήνει νέους αθάνατους υπερήρωες, οι οποίοι βρίσκονται στη Γη εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά ζουν στην αφάνεια. Θα χρειαστεί, ωστόσο, να αποκαλυφθούν όταν οι Deviants, ο παλαιότερος εχθρός της ανθρωπότητας, κάνει ξανά την εμφάνισή του. Ανυπομονούμε να δούμε στις 4/11 εάν η Ζάο μπόρεσε να υποβάλλει το προσωπικό ύφος της στη δοκιμασμένη σούπερ συνταγή, αλλά και στο πρωτοκλασάτο καστ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους Αντζελίνα Τζολί, Ρίτσαρντ Μάντεν, Σάλμα Χάγιεκ και Κιτ Χάρινγκτον.

Τι «Συνέβη στο Σόχο»;

Η ολοένα δημοφιλέστερη Άνια Τέιλορ-Τζόι έχει τον πρώτο λόγο στο ατμοσφαιρικό θρίλερ «Συνέβη στο Σόχο» (από 4/11) του διαχρονικά fun Έντγκαρ Ράιτ («Shaun of the Dead», «Baby Driver»). Εδώ η 25χρονη σταρ ενσαρκώνει την... αντανάκλαση ενός κοριτσιού, το οποίο με έναν μαγικό τρόπο μεταφέρεται στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60. Η κοπέλα έχει εμμονή με τη συγκεκριμένη εποχή, αλλά, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, στον καθρέφτη δεν βλέπει το είδωλό της, αλλά το πρόσωπο της Τέιλορ-Τζόι. Παράλληλα, η νεαρή ηρωίδα συναντά το ίνδαλμά της, έναν ανερχόμενο τραγουδιστή, ο οποίος τη συνεπαίρνει. Σύντομα οι τρεις τους βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια αλλόκοτη συνθήκη όπου ο κόσμος των ονείρων διαχέεται στην πραγματικότητα.

Χρυσός Φοίνικας από «Titane»

Στις 28 Οκτωβρίου μην πείτε «όχι» στην κινηματογραφική έξοδο και ετοιμαστείτε ψυχολογικά για έναν από τους πιο σοκαριστικούς Χρυσούς Φοίνικες που απένειμε ποτέ το Φεστιβάλ Κανών. Φέτος η Ζουλιά Ντικουρνό, του αξέχαστου «Raw», έγινε μόλις η δεύτερη σκηνοθέτιδα στην 74χρονη ιστορία του θεσμού που αποσπά την κορυφαία διάκριση (η πρώτη ήταν η Τζέιν Κάμπιον με τα «Μαθήματα Πιάνου» το 1993), χάρη στο διαπεραστικό «Titane». Η ταινία δίχασε το κοινό της Κρουαζέτ και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η πλοκή αφορά μια διαταραγμένη γυναίκα η οποία μένει έγκυος κάνοντας σεξ με ένα αυτοκίνητο! Ο Τζον Κάρπεντερ και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, πάντως, σίγουρα καταλαβαίνουν το σκεπτικό της θαρραλέας Γαλλίδας...

Πάμε «Belfast»;

Ο επιτυχημένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Κένεθ Μπράνα («Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές») πάει σφαίρα για τα φετινά Όσκαρ με μια από τις πιο ανθρώπινες ταινίες του. Το «Belfast» (11/11), που απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ του Τορόντο, τοποθετείται στην πρωτεύουσα της Βορείου Ιρλανδίας όπου στα τέλη των '60s ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει τη μαγεία αλλά και την πολυπλοκότητα της ζωής. Ο Μπράνα σκηνοθετεί με χαμηλότονη ποιητικότητα σε ασπρόμαυρα και έγχρωμα πλάνα μια ιστορία που σίγουρα θα γεμίσει τις σκοτεινές αίθουσες με θαλπωρή, ενώ θα είναι απρόοπτο να μην τιμήσει η Ακαδημία με (πολλές) υποψηφιότητες.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει μιούζικαλ

...και όχι όποιο κι όποιο μιούζικαλ, αλλά ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Ο σκηνοθέτης που άλλαξε το ρου του εμπορικού σινεμά, στις 9/12 παρουσιάζει τη νέα κινηματογραφική διασκευή του «West Side Story». Η υπόθεση τοποθετείται στη Νέα Υόρκη των '50s και είναι βασισμένη στη διάσημη ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα που γεννιέται ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι οι οποίοι όμως ανήκουν σε δύο εχθρικές συμμορίες, διαφορετικών φυλετικών καταγωγών. Όταν η σχέση τους αποκαλύπτεται στα υπόλοιπα μέλη των συμμοριών τα πάντα παίρνουν μια τραγική τροπή. Ο Ρόμπερτ Γουάιζ το 1961 μετέφερε το μιούζικαλ στο σινεμά με απόλυτη επιτυχία, κερδίζοντας μάλιστα δέκα Όσκαρ, εκ των οποίων εκείνα της σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Στο ριμέικ του Σπίλμπεργκ το πρωταγωνιστικό δίδυμο ενσαρκώνουν ο Άνσελ Έλγκορτ («Baby» Driver», «Η Καρδερίνα») και η πρωτοεμφανιζόμενη Ρέιτσελ Ζέγκλερ. Από την πρώτη ταινία επιστρέφει, αλλά σε διαφορετικό ρόλο, η Ρίτα Μορένο η οποία τώρα ενσαρκώνει το χαρακτήρα της Βαλεντίνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.