Εγκλωβισμένος

3

Οικογενειακό μελόδραμα με ντοκιμαντερίστικη δυναμική που αποτυπώνει πειστικά το ρεαλισμό χαρακτήρων και καταστάσεων. Χωρίς να πρωτοτυπεί, παραμένει κοινωνικά διεισδυτικό και κινηματογραφικά συγκροτημένο.

Εγκλωβισμένος

Μοντέρ, ο οποίος με την πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια «Σταυροδρόμια Ζωής» του 2009 (την οποία συνυπέγραψε με τον Σκάνταρ Κόπτι) κέρδισε σειρά φεστιβαλικών βραβείων και έφτασε ως την υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ, ο Γιάρον Σάνι προχώρησε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα σε ένα φιλόδοξο φιλμικό σχέδιο, συνεχίζοντας να κρατά κάτω από το κινηματογραφικό μικροσκόπιό του την κοινωνική πραγματικότητα του Τελ Αβίβ. Το «Love Trilogy» συγκροτείται από μια τριάδα ταινιών οι οποίες γυρίστηκαν ταυτόχρονα και έκαναν πρεμιέρα με διαφορά λίγων μηνών, ξεκινώντας από το τμήμα των «Οριζόντων» του Φεστιβάλ Βενετίας 2018. Το «Stripped» επικεντρώνεται στην ερωτική ιστορία ενός μουσικού και της γοητευτικής, μα ψυχολογικά ασταθούς γειτόνισσάς του, ενώ τα «Chained» και «Reborn» τα οποία ακολουθούν εστιάζουν στο ζευγάρι του Ράσι και της Αβιγκέιλ που είχαμε συναντήσει και στην πρώτη ταινία.

Τα τρία φιλμ επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά διατηρούν τη δραματική αυτονομία τους, με τον «Εγκλωβισμένο» («Chained») να έχει προβληθεί δεύτερος στη σειρά, αν και είναι αυτός που ολοκληρώνει την τριλογία και την περιπετειώδη σχέση της Αβιγκέιλ με τον Ράσι. Έναν βετεράνο αστυνομικό ο οποίος μαθαίνει πως το έμβρυο το οποίο κυοφορεί η πρώτη είναι νεκρό, τη στιγμή που μια καταγγελία εναντίον του παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Μετά από σωματική έρευνα σε μια ομάδα νεαρών, τους οποίους υποπτεύθηκε για διακίνηση ναρκωτικών, θα βρεθεί κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση. Προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του, ενώ η οικογενειακή ένταση χτυπάει κόκκινο, καθώς η έφηβη κόρη της γυναίκας του από τον προηγούμενο γάμο της αντιδρά στις νουθεσίες του και επαναστατεί με δυναμικό τρόπο.

Εγκλωβισμένος - εικόνα 1

Τα «Σταυροδρόμια Ζωής» ξεχώρισαν για τον πύρινο κοινωνικό ρεαλισμό τους, ο οποίος ξεχειλίζει από τα πλάνα του Γιάρον Σάνι. Εδώ μάλιστα αυτός κάνει ένα ακόμα βήμα προς τη ντοκιμαντερίστικη αλήθεια όσων σκηνοθετεί, επιλέγοντας ερασιτέχνες ηθοποιούς (ο πρωταγωνιστής Εράν Ναΐμ είναι πρώην αστυνομικός), γύρισμα με δυο κάμερες ταυτόχρονα, νευρικό μοντάζ και αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους – το «Love Trilogy» πήγε στο μοντάζ με 350 ώρες κινηματογραφημένο υλικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μελόδραμα –που θα μπορούσε να δώσει ιδέες στις «Οικογενεια­κές ιστορίες» του Alpha– με ψυχολογική ένταση, περίπλοκα διλήμματα και ηθικά αδιέξοδα, τα οποία ο Σάνι συνδέει έμμεσα πλην σαφώς με τη σύγχρονη ισραηλινή καθημερινότητα.

Πατριαρχία, μιλιταρισμός, κίτρινος Τύπος και θρησκευτική παράδοση ορίζουν μια ταραγμένη, στρεβλή κοινωνική συνθήκη, όπου ο εγκλωβισμός των ερωτικών (αλλά και οικογενειακών ή διαπροσωπικών) σχέσεων γίνεται υπαρξιακός βραχνάς και αφόρητο αδιέξοδο. Χωρίς να πρωτοτυπεί, η τριλογία του Σάνι φέρνει σε πρώτο πλάνο τα στερεότυπα που παγιδεύουν όλους τους εν συγχύσει αθώους, κατανοώντας πλήρως το μερίδιο ευθύνης του καθενός στο αναπόδραστο «έγκλημα».

Ισραήλ, Γερμανία. 2019. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Εγκλωβισμένος

Love Trilogy: Chained
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 112 '
  • Γιάρον Σάνι

Η καθημερινότητα ενός αστυνομικού αναστατώνεται επικίνδυνα όταν η σύζυγός του αποβάλλει κι εκείνος έρχεται σε σύγκρουση με την έφηβη θετή κόρη του, ενώ στη δουλειά του κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.