Φεστιβάλ Βενετίας 2021: Χρυσό Λιοντάρι στο «L' Evénement» της Οντρέι Ντιγουάν

Η Γαλλίδα δημιουργός θριάμβευσε στο Λίντο με τις Πενέλοπε Κρουζ και Μάγκι Τζίλενχαλ να αποσπούν επίσης βραβεία. Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές.

Φεστιβάλ Βενετίας 2021: Χρυσό Λιοντάρι στο «L' Evénement» της Οντρέι Ντιγουάν

Η ταινία που αποθεώθηκε καθολικά στο Λίντο από τη στιγμή που προβλήθηκε για πρώτη φορά, απέσπασε εν τέλει και το Χρυσό Λιοντάρι. Ο λόγος για το «L' Evénement» της Οντρέι Ντιγουάν, η οποία έγινε η έκτη γυναίκα στην 78χρονη ιστορία του φεστιβάλ Βενετίας η οποία κερδίζει το σημαντικότερο βραβείο του θεσμού.

Οι προηγούμενες ήταν οι Μαργκαρέτε Φον Τρότα («Η Πραγματική Αλήθεια για τη Μάριαν Κ.», 1981), Ανιές Βαρντά («Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο», 1985), Μίρα Νάιρ («Ο Γάμος των Μουσώνων», 2001), Σοφία Κόπολα («Somewhere», 2010) και Κλόι Ζάο («Η Χώρα των Νομάδων», 2020). Η Ζάο, η οποία πρόσφατα απέσπασε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, βρισκόταν στην κριτική επιτροπή που απένειμε τα βραβεία της Μπιενάλε. Πρόεδρος ήταν ο Νοτιοκορεάτης Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα») με μέλη τις ηθοποιούς Βιρζινί Εφιρά, Σίνθια Ερίβο και Σάρα Γκάντον, όπως επίσης τους σκηνοθέτες Σαβέριο Κονστάντζο και Αλεξάντερ Νάναου.

Φεστιβάλ Βενετίας 2021: Χρυσό Λιοντάρι στο «L' Evénement» της Οντρέι Ντιγουάν - εικόνα 1
«Power of the Dog»

Η μόλις δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα της Ντιγουάν αποτελεί διασκευή του ομότιτλου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Ανι Ερνό, η οποία μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου τις εμπειρίες της στη Γαλλία της δεκαετίας του '60, όταν ακόμα οι εκτρώσεις ήταν παράνομες. Η σκηνοθέτιδα, επίσης, γίνεται η δεύτερη σερί Γαλλίδα που κερδίζει την ύψιστη διάκριση ενός μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ, μετά το Χρυσό Φοίνικα της Ζουλιά Ντικουρνό για το «Titane».

Ως προς τα υπόλοιπα βραβεία, ο Πάολο Σορεντίνο απέσπασε Αργυρό Λιοντάρι για το «μαραντονικό» και εμπνευσμένο από τη ζωή του «Hand of God», η Τζέιν Κάμπιον αναδείχθηκε καλύτερη σκηνοθέτιδα με το «Power of the Dog», την ώρα που η ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ, ως πρωτοεμφανιζόμενη πίσω από την κάμερα, επιβραβεύτηκε για το διασκευασμένο σενάριο του γυρισμένου στις Σπέτσες «Lost Daughter». Τέλος, η Πενέλοπε Κρουζ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στο «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδοβάρ.

Φεστιβάλ Βενετίας 2021: Χρυσό Λιοντάρι στο «L' Evénement» της Οντρέι Ντιγουάν - εικόνα 2
«Παράλληλες Μητέρες»

Τα βραβεία του 78ου Φεστιβάλ Βενετίας:

Διεθνές Διαγωνιστικό

Χρυσός Λέοντας: «L' Evénement» (Οντρέι Ντιγουάν)
Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής: «Hand of God» (Πάολο Σορεντίνο)
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον («The Power of the Dog»)
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Πενέλοπε Κρουζ («Παράλληλες Μητέρες»)
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Τζον Αρτσίλα («On the Job: Missing 8»)
Βραβείο Σεναρίου: Μάγκι Τζίλενχαλ («The Lost Daughter»)
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Il Buco» (Μικελάντζελο Φραμαρτίνο)
Βραβείο «Μαρσέλο Μαστρογιάννι» νέου ταλέντου: Φιλίπο Σκότι («The Hand of God»)

Φεστιβάλ Βενετίας 2021: Χρυσό Λιοντάρι στο «L' Evénement» της Οντρέι Ντιγουάν - εικόνα 3
«Lost Daughter»

Παράλληλο τμήμα «Ορίζοντες»

Καλύτερη Ταινία: «Pilgrims» (Λαουρίνας Μπαρέισα)
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ερίκ Γκραβέλ («À Plein Temps»)
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «El Grand Movimiento» (Κίρο Ρούσο)
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Λορ Καλαμί («À Plein Temps»)
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Πίσετ Κουν («White Building»)
Καλύτερο Σενάριο: Πίτερ Κέρεκες & Ιβάν Οστροτσόβσκι («107 Mothers»)
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Los Huesos» (Κριστόμπαλ Λεόν & Χοακίν Κοτσίνια)
Βραβείο Κοινού: «The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic» (Τίμου Νίκι)
Λέοντας του Μέλλοντος - Βραβείο «Λουίτζι Ντε Λαουρέντις» για πρώτη ταινία: «Imaculat» (Μόνικα Σταν & Τζορτζ Τσίπερ-Λίλεμαρκ)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.