Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου

3,5

Βραβείο κοινού στις «Νύχτες Πρεμιέρας» για μια αφηγηματικά φρέσκια ερωτική ιστορία κυκλικών επαναλήψεων και μοιραίων συμπτώσεων.

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου

Σ’ ένα από τα πρώτα πλάνα της ταινίας, το οποίο θα είναι και το τελευταίο της, βλέπουμε το πρόσωπο του Ότο να αντανακλάται στις κόρες των ματιών της Άνα· δύο κύκλους από τους πολλούς με τους οποίους είναι γεμάτη η εικονογραφία, αλλά και οι ιδέες αυτών των «Εραστών…». Της τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας του 63χρονου σήμερα Βάσκου Χούλιο Μέντεμ («Cows», «The Red Squirrel», «Tierra»), ο οποίος μετά το 2001 και «Το Σεξ και η Λουσία» ξέμεινε από κινηματογραφικές εμπνεύσεις.

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου - εικόνα 1

Εδώ όμως τις έχει περίσσιες και τις αναπτύσσει πάνω στο μοτίβο της κυκλικής επανάληψης και στην έννοια της μοίρας. Είναι αυτή μια καρμική σύμπτωση με σκοπό και νόημα ή απλώς διαμέσου της οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη μια (φυσική) πραγματικότητα που δεν έχει ούτε σκοπό ούτε νόημα; Την απάντηση καλούνται να βρουν η Άνα με τον Ότο, οι οποίοι γνωρίζονται σε ηλικία οκτώ ετών. Είναι η αρχή μιας μοναδικής ερωτικής ιστορίας, η οποία θα εξελιχθεί με περιπετειώδη τρόπο, για να κλείσει 17 χρόνια αργότερα στη Φινλανδία και τον αρκτικό κύκλο.

Ο Μέντεμ θα τονίζει διαρκώς (τα καρκινικά ονόματα των ηρώων, η γνωριμία τους γίνεται μέσω μιας μπάλας) πως τα πάντα γύρω τους, αλλά και η ίδια η κοινή πορεία τους, κινούνται κυκλικά, παίζοντας με τις ιδέες της επανάληψης, της προδιαγεγραμμένης διαδρομής και του ανεξήγητα τυχαίου. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες εκβιάζει αυτά τα θέματα/ερωτήματα, ειδικά στο δεύτερο, ενήλικο μέρος, η αφηγηματική φρεσκάδα του, όμως, είναι ακαταμάχητη. Το ίδιο και οι ευρηματικές σεναριακές λοξοδρομήσεις του, ο ερωτισμός των εικόνων του και ο συγκινητικός ρομαντισμός των ηρώων του.

Ισπανία. 1998. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου

Los Amantes del Circulo Polar
3,5
  • Δραματική
  • 1998
  • Διάρκεια: 112 '
  • Χούλιο Μέντεμ

Η Άννα και ο Ότο γνωρίζονται σε ηλικία οκτώ ετών. Είναι η αρχή μιας μοναδικής ερωτικής ιστορίας, η οποία θα εξελιχθεί με περιπετειώδη τρόπο, για να κλείσει 17 χρόνια αργότερα στον αρκτικό κύκλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.