Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα

Η διεθνούς φήμης ηθοποιός και η Ελληνογαλλίδα σκηνοθέτιδα της ταινίας που στην Ελλάδα μιλούν αποκλειστικά στο «α» για την έως τώρα εμπειρία τους στη χώρα.

Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα

Ένα καυτό αθηναϊκό πρωινό κατευθύνομαι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου με περιμένουν στη δροσιά της αυλής του Alexander's Cigar Lounge η ανερχόμενη σταρ Στέισι Μάρτιν και η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα. Αφορμή για τη συνάντησή μας η ταινία «I Love Greece», μια από τις πολλές διεθνείς παραγωγές που φιλοξενούνται στην Ελλάδα τελευταία, η οποία φέρνει εν προκειμένω τις δύο γυναίκες στην ηλιόλουστη Σέριφο και στα γραφικά στενά της πρωτεύουσας. Στη θέση του συμπρωταγωνιστή βρίσκεται ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία Βενσάν Ντεντιέν, που ενσαρκώνει τον άντρα της Μάρτιν.

Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα - εικόνα 1
© Λεωνίδας Τούμπανος / Μακιγιάζ: Γεωργία Απαλοδήμα

Όλα ξεκινούν όταν φτάνουν στο αιγαιοπελαγίτικο νησί για οικογενειακές διακοπές, μαζί με τους Έλληνες συγγενείς της γυναίκας του, με την τελευταία ωστόσο να κλονίζεται ξαφνικά από την ανάγκη μιας ριζικής υπαρξιακής αναζήτησης. Το ταξίδι αυτογνωσίας που ξεκινά οδηγεί τους δύο συντρόφους σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Στο καστ βρίσκουμε ακόμα τον πολύπειρο Στέλιο Μάινα να υποδύεται τον πατέρα της Μάρτιν, με τη διανομή των ρόλων να συμπληρώνουν οι ταλαντούχοι Μαρία Αποστολακέα, Πανάγος Ιωακείμ, Άλκης Παναγιωτίδης και Σοφία Σεϊρλή.

Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα - εικόνα 2
© Λεωνίδας Τούμπανος / Μακιγιάζ: Γεωργία Απαλοδήμα

«Έχουμε ένα εξαιρετικό ελληνικό συνεργείο, ενώ εξίσου ποιοτικοί είναι και οι συνάδελφοι με τους οποίους παίζουμε μαζί. Η ύπαρξη Ελλήνων συντελεστών είναι πολύ σημαντική στην ταινία, διότι αφορά σε μεγάλο βαθμό ένα ζήτημα εθνικής ταυτότητας. Ανέκαθεν η Ελλάδα μού κινούσε την περιέργεια, και τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ με ενδιαφέρον την άνθηση του ελληνικού σινεμά», ξεκινά να εκμυστηρεύεται η Μάρτιν, δίνοντάς μου την τέλεια πάσα να ρωτήσω αν αυτό της το ενδιαφέρον ήταν που την ενέπνευσε να δημοσιεύσει πρόσφατα στο Instagram της ένα καρέ από τους σπουδαίους «Βοσκούς» του Νίκου Παπατάκη. «Η συγκεκριμένη ταινία ήταν μεταξύ των τίτλων που μας είχε προτείνει η Ναυσικά ως σημεία αναφοράς. Ομολογώ ότι δεν είμαι καθόλου καλή όσον αφορά τις νέες κυκλοφορίες, δεν τις γνωρίζω όλες και κυρίως δεν τις απολαμβάνω πάντα. Όμως, οι "Βοσκοί" μου φάνηκαν καταπληκτικοί γιατί ενώ πρόκειται για ένα παλιό φιλμ, το αισθάνθηκα σαν να είχε βγει σήμερα. Το τελευταίο πλάνο δε είναι απλώς αδιανόητο• ξύπνησε ξανά μέσα μου τον ενθουσιασμό για να κάνω σινεμά».

Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα - εικόνα 3
Το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο συνώνυμο του «I Love Greece» / © Aina Cotado

Εξίσου «διαβασμένη» με τη Μάρτιν είναι και η Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα, η οποία κάνει την τολμηρή επιλογή να βασιστεί σκηνοθετικά στα περίπλοκα μονοπλάνα, παρότι το «I Love Greece» αποτελεί το ντεμπούτο της. «Μέσω των μονοπλάνων μπορούν να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες στα κάδρα και οι ανεπαίσθητες μικροκινήσεις των ανθρώπων. Έτσι και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών έχουν αρκετές διακριτικές χειρονομίες, οι οποίες εμφορούνται από μια ιδιαίτερη δύναμη», υπογραμμίζει η δημιουργός σε άπταιστα ελληνικά. Τι τη φέρνει όμως στη χώρα μας, εκτός από τις ρίζες της; «Νιώθω πάρα πολύ ζωντανή στην Ελλάδα. Πηγαίνω στη Σέριφο κάθε χρόνο εξαιτίας της μητέρας μου, η οποία ερωτεύτηκε το νησί πριν από σαράντα χρόνια, χωρίς να έχει καταγωγή από εκεί. Είναι ένας από τους λόγους που την επέλεξα να παίξει κιόλας στην ταινία τη μητέρα της Στέισι». Το καστ, βέβαια, ξεχειλίζει από ταλέντο – σπάνια πολυτέλεια για ένα σκηνοθέτη. «Ήθελα οπωσδήποτε τη Μάρτιν σε αυτόν το ρόλο, γιατί έχει κι αυτή διαφορετικές καταβολές και έτσι μπορούσε να αποδώσει στην εντέλεια το συναίσθημα του να νιώθεις πως δεν έχεις πουθενά πατρίδα. Ο δε Βενσάν κατάφερε να αφομοιώσει απολαυστικά τόσο τα πιο δραματικά στοιχεία όσο και την ειρωνεία του χαρακτήρα του. Αλλά και για τους Έλληνες ηθοποιούς έχω να πω ότι είναι σπουδαίοι και τους αγαπώ πολύ, με έκαναν όλοι περήφανη».

Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα - εικόνα 4
Έλληνες και ξένοι συντελεστές δουλεύουν ως ένα στα γυρίσματα της Σερίφου / © Aina Cotado

Προτού αποχωριστούμε, κάνω μια τελευταία ερώτηση στη Μάρτιν: τι πιστεύει ότι συμβαίνει με τους ανθρώπους και δεν μπορούν, ενίοτε, απλώς να περάσουν καλά. «Οι διακοπές μπορεί να γίνουν αβάσταχτα πιεστικές. Αλλά, όπως συμβαίνει και στην ταινία, το σημαντικό σε μια κρίση είναι να μην ξεχνάμε το καλό που μπορούν να μας δώσουν οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας».

Το «I Love Greece» γυρίζεται με τη συγχρηματοδότηση του ΕΚΟΜΕ και την υποστήριξη του Hellenic Film Commission. Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει το Studio Bauhaus, με εκτελεστή παραγωγό τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο.

Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα - εικόνα 5
Στέισι Μάρτιν και η Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα στα γυρίσματα / © Aina Cotado

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα
Σενάριο: Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα & Κλοέ Λαρουσί
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Ντεντιέν, Στέισι Μάρτιν, Μαρία Αποστολακέα, Πανάγος Ιωακείμ, Βάννα Καραμαούνα, Στέλιος Μάινας, Άλκης Παναγιωτίδης, Σοφία Σεϊρλή
Παραγωγή: Φανί Παϊγού (Apaches), Πιέρ Καζενάβ Κάουφμαν (Soldats)
Εκτέλεση παραγωγής: Κωνσταντίνος Βασίλαρος (StudioBauhaus)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ναθάνιελ Αρόν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.