"Χώρα, σε βλέπω": Η δράση που φέρνει 21+21 αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες ξανά στα σινεμά

Μια σειρά από κινηματογραφικούς φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια δράση που επιδιώκει τη διάσωση σημαντικών εγχώριων φιλμ του 20ου αιώνα.

«Χώρα, σε βλέπω»: Η δράση που φέρνει 21+21 αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες ξανά στα σινεμά

Μια μεγάλη γιορτή, αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης σύμπραξης διαφορετικών φορέων, περιμένει τους σινεφίλ το φθινόπωρο. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζουν το πρόγραμμα "Χώρα, σε βλέπω".

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ελληνικών ταινιών του 20ου αιώνα, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πιο συγκεκριμένα, αφορά συνολικά 42 φιλμ μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους όλων των ειδών: μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, ορισμένες κλασικές και αναγνωρισμένες, άλλες σπάνιες και δυσεύρετες. Τριάντα από αυτές πρόκειται να αποκατασταθούν ψηφιακά υπό την επιμέλεια της Ακαδημίας. Μεταξύ των τίτλων που βρίσκουμε στο πρόγραμμα είναι η "Αστέρω" (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929), ο "Δράκος" (Νίκος Κούνδουρος, 1956), το "Από την Άκρη της Πόλης" (Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998), τα "Κορίτσια για Φίλημα" (Γιάννης Δαλιανίδης, 1965), η "Ευδοκία" (Αλέξης Δαμιανός, 1971) και το "Αθήναι" (Εύα Στεφανή, 1995).

"Χώρα, σε βλέπω": Η δράση που φέρνει 21+21 αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες ξανά στα σινεμά - εικόνα 1
"Ο Δράκος"

Οι προβολές του "Χώρα, σε βλέπω" αναμένεται να γίνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες με 21 στάσεις και στις πέντε ηπείρους, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης των ταινιών, οι οποίες παράλληλα υποτιτλίζονται στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους. Η δράση συνοδεύεται από μια ειδική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά) από τις εκδόσεις Νεφέλη, στην οποία οι ταινίες και η εποχή τους συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από κείμενα και άλλα σχεδιάσματα. Τέλος, στο πλαίσιο του "Χώρα, σε βλέπω" ετοιμάζεται μια εκπαιδευτική βαλίτσα που πρόκειται κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Η πρώτη στάση του "Χώρα, σε βλέπω" είναι προγραμματισμένη το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.